#8 | La Vallée de la Mort

Samenvatting

We komen toch in de knel met die rare Tour de France en kunnen La Plagne niet verlaten. We maken daarom een mooie wandeling door la Vallée de la Mort. ‘s-Middags rijden we alsnog naar Val-d’Isère waar we op de camperplaats wilde gemsen op bezoek krijgen

Tour voor amateurs

Vandaag willen we naar Val-d’Isère rijden om daar te wandelen. We lozen het grijze water en vullen drinkwater bij omdat we de komende dagen weinig voorzieningen zullen treffen op de camperplaatsen. We zijn al vroeg weg. Beneden in Aime komen we toch nog politie tegen maar dan bij een wegafsluiting. Navraag leert dat hier vandaag een Touretappe voor amateurs langskomt. Okay, leuk voor ze maar hoe komen we dan de berg af? Nou niet dus. Dat kan pas weer om 15:00 uur. Wat ?!?!

#$@%$!#@%^

Zijn ze hier nou helemaal mesjogge, om een berggebied gewoon een hele dag af te sluiten voor een sportevenement? Ja dus. We rijden maar weer terug naar boven en zijn vanzelfsprekend compleet van het padje. Dit trekken we natuurlijk niet, maanden voorbereiding en dan dit….. Whaha. Maar goed we hadden het kunnen weten. Laura roept al de hele tijd dat er ook iets van 21 juli op de borden staat en ik vervolgens maar zeggen: nee hoor. Ik heb het echt 5 keer opgezocht en ze komen hier pas volgende week. Wie bedenkt nou dat er nog een rit is voor de amateurs.

Ai, leermomentje
Vallée de la Mort

In Plagne Centre parkeren we de camper. We laden de rugzak vol en vertrekken voor een rondje door de omgeving. Rondom Plagne Centre is de natuur heel bijzonder. Allemaal uitgesleten rotspartijen waar je prachtig tussendoor kunt wandelen. Zoals gisteren al toegelicht is dat allemaal heel eenvoudig, Niet heel zwaar en je kunt eigenlijk overal wandelen, ook buiten de wandelpaden. Het is nauwelijks gevaarlijk en verdwalen kan hier echt niet. Er is altijd wel een dorpje in de buurt. We wandelen omhoog door een gebied wat op de kaart Vallée de la Mort wordt genoemd. Ik kan niet vinden waarom het zo wordt genoemd, maar mooi is het er wel.

Vallée de la Mort

Het is een smalle kloof waar een voetpad doorheen loopt. Je waant je eigenlijk ergens buiten Europa als je hier loopt. Twee jaar geleden ging ik met mijn kinderen op de ski’s door deze kloof. Dat zag er veel gevaarlijker uit (en ws het ook denk ik)

Zomer
Winter

Als we de kloof weer uit zijn lopen we over de alpenweide verder. Onderweg komen we heel veel marmotten tegen. Klein en groot. Wat een leuk gezicht is dat toch. Zo zie je maar, wat gisteren nog bijzonder was is nu al heel gewoon 🙂

Glooiend landschapje toch ?
Dwars door het gebied

We wandelen helemaal tot het eind van de skilift Calorado naar 2300 meter hoogte en vanaf daar weer naar beneden in de richting van Plagne Village. We moeten wel vaststellen dat het mountainbiken hier de natuur niet echt ten goede komt. In dit deel wordt niet over onverharde paden gefietst maar dwars door de natuur. Toch wel een beetje zonde vinden wij. We steken dwars over buiten alle paden om en lopen op gevoel de goede kant op. Wat een mooi uitzicht hier.

Alpenplaatje

We lopen door een mooi stukje rotslandschap waar we natuurlijk even wat foto’s nemen. We moeten ook nog even kijken waar we naar toe moeten want we zijn natuurlijk bijna verdwaald (Whaha, grapje want dat kan hier echt niet)

Erg mooi hier
Even kijken waar Plagne Village ligt. Ziet u het ook?
Télebus

In Plagne Village nemen we voor de verandering de Telebus. Dat is een gratis vorm van openbaar vervoer tussen Plagne Village en Plagne Centre. Handig hoor want hij gaat tot ‘s-avonds laat. De route die we hebben gelopen kunt u weer vinden op de overzichtskaart in ons eerste blog.

Télebus

Als we weer terug zijn in Plagne Centre is het tijd om te lunchen, We bestellen beide de Burger. Tien minuten later staan er twee pizza’s voor ons neus. Que ?? “Pizza burger” heet dat hier. Ja doei ! We willen de hamburger en die staat gewoon op de kaart. Wie noemt zijn pizza nou Burger ??? Na nog eens 10 minuten staan de hamburgers voor ons neus. Met frietjes.

Haute Tarentaise

We rijden om 15:00 uur voor de tweede maal vandaag naar beneden. Nu lukt het gelukkig wel. Via Bourg St Maurice naar Tignes. Daar komen we duidelijk in het hogere gedeelte van de Franse Alpen. Wow, mooi hoor. We rijden langs de Dôme de la Sache. Een gletsjer op 3600 meter hoogte. Prachtig gezicht. Dit is echt genieten.

Gletsjer op de Dôme de la Sache
Gemsen

Langs Tignes en door Val-d’Isére rijden we naar de camperplaats bij Pont-Saint-Charles. Hier start de wandeling naar de Col de la Lose. Die wilde we vandaag lopen maar gaan we nu maar morgen doen. De camperplaats is een normale parkeerplaats midden in de bergen op 2050 meter hoog. Naast een openbaar toilet zijn er geen voorzieningen maar wat een uitzicht !

Kijk nou toch wat een plaatje

Op een gegeven moment loopt de hele camperplaats leeg. Gemsen gespot en wel óp de camperplaats. Nou ja, gekker moet het toch niet worden. Alhoewel gek ? We staan in de middle of nowhere dus dit kun je hier wel verwachten. Onze eerste wilde gemsen. Morgen volgen er misschien nog veel meer !

Thuis heten ze gewoon geiten

Geef een reactie