E-biken in La Plagne

Samenvatting

We blijven voor de eerste maal deze vakantie een tweede nacht staan. We verkennen het gebied van La Plagne op onze eigen E-bikes. Over de blauwe pistes naar boven en naar beneden.

Pas de Gendarmerie

We zijn vroeg wakker, waarschijnlijk omdat de politie op bezoek komt en dan ben je toch een beetje zenuwachtig 🙂 Voordeel is dat we heerlijk in het zonnetje ontbijten aan de piste. Er komt alleen geen politie om het geld te innen voor de overnachting. Onze buurman weet waarom. Maandag pas weer. Aha, Franse ambtenaren ! Het is ook wel een duur systeem om twee politie mijnheren langs te laten rijden voor vier campers. Die € 40 gaat waarschijnlijk op aan brandstof en lonen en dan moet de elektriciteit nog betaald worden. Maar goed, het is voor ons een enorme teleurstelling, dat begrijpt u. Daar sta je nou vroeg voor op.

Wat een plekje

Na de koffie begin ik met de reparatie van de douchedeur. Het magneetje is losgeraakt en dan gaat dat ding rammelen tijdens het rijden. En zoals u inmiddels weet kan ik daar niet zo goed tegen. Ik krijg het wel gemaakt maar moet helaas bekennen dat het stukje kuststof door mijn reparatiedrift gescheurd is. Dat moet thuis worden vervangen. Het goede nieuws: voorlopig geen rammelende deur. Na deze noeste arbeid besluiten we het gebied te verkennen op onze eigen E-bikes.

E-bike paden

Door het hele gebied zijn E-bike en mountainbike routes uitgezet. Je kunt redelijk eenvoudig van het ene dorp naar het andere fietsen. Dat gaat over onverharde paden dus af en toe is het een beetje een uitdaging. Het gebied zelf is echt heel geschikt voor deze activiteiten. Wandelend is het overigens ook allemaal goed te doen. Zelfs met met kleinere kinderen.

Met volle accu’s rijden we vanaf de camperplaats in de richting van Lac des Blanches. Dat gaat best een beetje pittig omhoog maar het lukt wel. Na 350 meter klimmen komen we op 2300 meter hoogte waar we moeten we constateren dat het toch niet zo verstandig is om deze weg te vervolgen. Dan komen we namelijk in het dorp Champagny. Uit onze winter ervaring weten we dat dat een beetje teveel van het goede gaat worden. Champagny ligt namelijk 1000 hoogtemeters lager ! We hebben vanaf hier wel een adembenemend mooi uitzicht op de Mont Blanc.

Mooi he, die Mont Blanc in de verte

Als je hier met je normale e-bike over deze onverharde paden gaat fietsen dan moet je een beetje gek zijn (en dat zijn we). Je moet ook wel een beetje durfen (bij deze vastgesteld). We zijn alleen niet levensmoe dus we doen voorzichtig als we afdalen. De wegen bestaan hier uit kleine kiezeltjes dus je ligt zo onderuit. Heel rustig dalen we dus weer af en slaan af in de richting van Belle Plagne. Het is echt prachtig om hier te fietsen. Net als in de winter kun je zo van het ene dorp naar het andere om ondertussen te genieten van de mooie omgeving. Relaxed !

Lekker onderweg door de natuur
Belle Plagne

We fietsen door de heuvels naar Belle Plagne. Heuvels? Ja, want zo kun je de bergen tussen de dorpen hier wel noemen. Het is allemaal een beetje glooiend. Onderweg komen we langs mooie veldjes met bloemen terwijl we Belle Plagne al in het zicht hebben

Belle Plagne achter de bloemen

Belle Plagne is voor ons bekend terrein. Hier zijn we meerdere keren geweest maar dan wel met (soms heel) veel sneeuw. Leuk om het nu eens in de zomer te zien. Het is toch anders dan je verwacht.

De klok van Belle Plagne
Belle Plagne versus Les Menuires

In Belle Plagne is het rustig. In een het blog over Les Menuires gaven we al aan dat de drukte daar misschien wel te maken had met de komst van de Tour de France. Als we zien hoe rustig het in la Plagne is, dan zou dat zo maar kunnen kloppen. Toch valt ons nog iets op. In het gebied rondom Les Menuires bruist alles van de energie. Iedereen is daar druk, druk, druk. Druk met omhoog lopen (dat moet kennelijk snel), druk met naar beneden fietsen (zo hard als je kunt), druk met Sumo worstelen (we zijn sprakeloos) druk met van alles en nog wat eigenlijk. Iedereen moet kennelijk iets doen.

In het gebied rondom La Plagne is dat niet het geval. Het lijkt bijna alsof alles hier vertraagd wordt afgespeeld 🙂 Mensen wandelen op hun dooie gemak van het ene dorp naar het andere dorp. Alsof ze de hond uitlaten zeg maar. En in de dorpen zit iedereen een beetje te lummelen. Er hangt hier een heel ander sfeertje. De komst van de Tour de France speelt dus vast mee maar het gebied rondom La Plagne trekt volgens ons ook gewoon andere mensen aan. Vanzelfsprekend passen we ons snel aan en nestelen we ons dus op een leeg terras in de zon om een beetje te lummelen.

Cafe en tarte
Tarte du France

Dit wordt de vakantie van de “tarte”. Gisteren hadden we al “tarte aux poires” (met peren dus en erg lekker) en “tarte aux abricots” (met abrikozen en bijna nog lekkerder). Vandaag testen we “tarte au citron” (oei, dat is zuur joh!). Na de koffie besluiten we om niet via de blauwe piste naar het volgende dorp te rijden. Dat lijkt ons op onze fietsen te heftig, met mountainbikes kan dat wel. We rijden dus netjes over de geasfalteerde weg naar Plagne Bellecote.

Piste, niet doen met gewone fietsen:)
Plagne Bellecote

In Plagne Bellecote is zowaar nog minder te doen dan in Belle Plagne. Wel valt het op dat de koeien allemaal staan te wachten voor de skilift. Vreemd want die is gewoon dicht!

Zie u ze ook daar voor de lift?

We rijden dus verder naar Plagne Centre. Als het ergens in dit gebied druk is, dan moet dat hier het geval zijn. Over de weg fietsen we er naar toe. Dat gaat lekker makkelijk. Naar beneden en over het asfalt dat weliswaar ietwat beschadigd is geraakt door de sneeuwkettingen van afgelopen winter. Wel oppassen dus.

Easy way dit
Plagne Centre

In Plagne Centre is het ook al heel erg stil. We komen daarom tot de conclusie dat het gebied in La Plagne in de zomer een prima gebied is om het lekker rustig aan te doen. Je kunt van dorp naar dorp fietsen of wandelen en dan in elk dorp even een terrasje pakken of zo. De afstanden zijn beperkt en mocht het allemaal toch te veel worden dan neem je gewoon de bus terug. Wij vinden het hier wel lekker en fietsen totaal 14 kilometer met bijna 500 hoogte meters. De route die we hebben gefietst kunt u vinden op het kaartje in ons eerste blog.

De rest van de dag luieren we lekker rondom de camper. Ik probeer nogmaals een marmot op de foto te krijgen en stel mij verdekt op in de buurt van het nest. Waarschijnlijk was mijn fel rode trui toch niet zo’n goed idee waardoor deze fotosafari minder geslaagd was. We zien de beestjes overigens wel overal rondhuppelen in het gebied. Morgen gaan we proberen richting Tignes te rijden.

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog