Ridendo dicere verum

Samenvatting

3+3 dagen onderweg |  456 km gereden |  90 km gefietst

Tijdens het Pinksterweekend zijn we zoals altijd in Nunspeet op natuurcamping Nieuw Soerel samen met familie. We brengen dit weekend een bezoek aan het Marius van Dokkum museum in Harderwijk en leren op eerste Pinksterdag wat Brocante is. In het weekend daarop gaan we terug om te helpen met het opruimen van de voortent van mijn schoonouders.

We vertrekken vrijdag vlak na de middag naar Nunspeet voor ons traditionele Pinksterweekend. We staan hier elk jaar sinds 2000 en daarvoor stonden we met Pinksteren jarenlang in Lhederzand.

Nunspeet in 2000
Ermelo

We zetten de camper neer op onze gereserveerde plek. Dat is nodig omdat het eigenlijk altijd vol is tijdens het pinksterweekend. Hoewel de camping heel basic is wordt het elk jaar duurder. Drie nachtjes inclusief stroom en een gereserveerde plek voor € 90 vinden wij best aan de prijs. Maar goed, het is een mooie camping en we komen er nog steeds graag. We stappen meteen op de fiets om even een kijkje te nemen bij Kampeerwinkel Henriks in Ermelo. Op zoek naar o.a. een nieuwe jas voor Laura. Uiteindelijk kopen we alleen een nieuwe roestvrij stalen pan. Kunnen we weer gezond koken 🙂 De jas die Laura zoekt hebben ze niet. Heen en weer is het toch weer 50 kilometer en onderweg krijgen we natuurlijk een buitje op ons kop.

Camping Nieuw Soerel
Marius van Dokkum Museum

De volgende dag is het een beetje druilerig en waait het hard. Eigenlijk geen weer voor een tochtje op de fiets. Nu hebben we tijdens dit weekend de luxe dat er een auto van de schoonfamilie ter beschikking staat dus voor één keer verplaatsen we ons per luxe automobiel. We gaan naar het nieuwe Marius van Dokkum museum in Harderwijk. Een aanrader dat kunnen we alvast zeggen. De titel van dit blok gaat over dit museum.

Ridendo dicere verum betekent zoveel als “Al lachende de waarheid vertellen”

En dat is precies wat je daar ziet. Het museum is het enige museum in Nederland gewijd aan een nog in leven zijnde Nederlandse kunstenaar. Het is gevestigd in de voormalige snijzaal van de voormalige universiteit van Harderwijk. En juist vandaag is Marius er zelf om te schilderen. Een beetje mazzel moet je hebben. Met onze museumjaarkaart hebben we vrij toegang.

Marius van Dokkum

Marius van Dokkum wordt vergeleken met Isaac van Ostade en met Jan Steen. De onderwerpen die hij schildert zijn uit deze tijd en ze zijn stuk voor stuk geweldig leuk om te zien.

E-bike- Geweldig toch ?

We bekijken alle schilderijen met veel belangstelling en maken een praatje met de schilder zelf. Natuurlijk kopen we ook een kalender voor thuis. We kunnen u alleen maar adviseren een om het museum te bezoeken.

Probeer maar om niet te glimlachen 🙂

Aansluitend lunchen we bij Bronies and Downies. Een zeer aansprekende restaurant formule waar we graag naar toe gaan ! Als we terugkomen op de camping blijkt het een beetje geregend te hebben.

Ik voel nattigheid
Vijfentachtig

De volgende ochtend vieren we de verjaardag van mijn schoonvader. Hij bereikt deze week de respectabele leeftijd van 85 jaar. Mooi dat we dat samen met de hele familie kunnen vieren op de camping in het zonnetje !

Verjaardagsfeestje
Brocante

‘s-Middags fietsen we naar Apeldoorn. In de tuinen van Paleis het Loo is een brocante markt. Dat is weer eens iets anders dan de Pinksterfair van vorig jaar op kasteel Cannenburg. Op de fiets is het ongeveer 20 kilometer en het is heerlijk weer. Brocante is volgens het woordenboek: antiek spul om je woning mee in te richten

We ontdekken dat er van alles wordt verkocht waar je desgewenst je woning inderdaad mee kan inrichten. Om het antiek te noemen moet het volgens de definitie meer dan 100 jaar oud zijn. De meeste spullen zijn dat zeer zeker niet. Zo kom ik de oude vergroter van mijn vader tegen (MeOpta Opemus) uit de jaren 60. Geen antiek, kennelijk wel brocante en nu te koop voor 45 euro. Die hoef ik dus niet te kopen want die hebben we al 🙂

Paleis het Loo

We wandelen een rondje over de markt maar zijn niet echt onder de indruk van al dat brocante. Gelukkig konden we ook hier vrij naar binnen met de museumjaarkaart anders was het een beetje zonde geweest. Wij classificeren deze brocante fair als een luxe rommelmarkt. De gebouwen en stallen van Paleis het Loo zijn leuker om te zien.

Wel een leuk plaatje in zo’n brocante spiegel

We fietsen dus weer terug naar de camping waar uiteindelijk de gehele familie compleet is. Leuk zo met z’n allen. Met 10 man/vrouw gaan we ‘s-avonds lekker uit eten bij Tante Sjaan. U kent haar vast wel. Op tweede pinksterdag rommelen we wat op de camping en genieten we nog wat van het zonnetje. ‘s-Middags rijden we naar huis en laten we onze schoonouders nog een weekje achter.

Afbreken

De volgende zaterdag rijden we via Woerden langs de buitensportwinkel Zwerfkei om alsnog een jas te kopen. Daar slagen we wel. Mooie en ruim gesorteerde winkel is dat ! We rijden daarna naar Nunspeet om de volgende dag te helpen met het opruimen van de voortent en om de caravan terug naar huis te rijden.

Schoonmaken en afbreken

Het gaat allemaal soepeltjes en uiteindelijk is alles weer schoon en droog opgeborgen, klaar voor een volgende vakantie.

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog