Oud Hollandsche taferelen

Dit is het tweede en laatste blog van het Hemelvaart weekend 2019. Ons eerste blog over de Vergane glorie in Duisburg kunt u vinden via de foto onderaan dit blog. We bezoeken het openluchtmuseum en het park Veluwezoom

Camping zoeken

Na een heerlijke rustige nacht zonder chillende jongeren en zonder hoempapa muziek van de voetbalvereniging ontbijten we in de zon. Wat een rust en zaligheid. We vertrekken rond 11:00 uur in de richting van Arnhem wat ongeveer een uurtje rijden is. Laura besteedt deze tijd op een verstandige manier door een deel van de tweede correctie van het VMBO examen Scheikunde na te kijken. Over een luxe dienstauto met chauffeur gesproken…

Nakijkwerk onderweg

Hemelvaart, een zonnig weekend en zonder reservering naar een camping op de Veluwe rijden is geen verstandige combinatie. Naïef en optimistisch als we zijn gaan we het toch proberen 🙂 We rijden als eerste naar Camping Wansborn vlak bij het openluchtmuseum want daar willen we straks naar toe. De camping is vol, wat een verassing. Tegen ons principe in gaan we maar even bellen om te voorkomen dat we rondjes rijden. De tweede poging mislukt ook, bij de derde wordt niet opgenomen maar bij de vierde is het raak en daar is nog plek. We rijden dus naar Camping de grote Bredelaar, een geitenboerderij in Elst.

Camping de grote Bredelaar

Het is een echt mooie camping bij de boer. Ruime plekken en nieuw sanitair in de voormalige hooiberg en dat voor maar € 16,00 per nacht. Belangrijker voor ons: er zijn nog plekken vrij. Nadeel is dat we nu 16 kilometer van het openlucht museum af zitten. Nou ja nadeel. Dat is toch eigenlijk een mooi fietstochtje? We bestijgen dus ons stalen ros en overwinnen 116 hoogtemeters. Het lijken hier de Alpen wel 🙂

Openlucht museum

Het openluchtmuseum in Arnhem is een cultuurhistorisch museum. Het geeft een beeld van Nederland door de jaren heen. Met onze museumjaarkaart hebben we vrij toegang en ondanks het mooie Hemelvaart weekend is het heerlijk rustig.

Hollandsch tafereeltje

Op het terrein rijdt een tramlijntje dat de verschillende delen van het museum met elkaar verbind. Elke 5 minuten komt er een tram mét conducteur waar je zonder kaartje in mag stappen. Hoe luxe is dat? Dat is beter geregeld dan in Amsterdam! We pakken de tram naar de eerste halte genaamd “Landgoed” waar het over onze voormalige kolonie Nederlands Indië gaat. We proeven er ijs van een bijzondere vrucht die naar knoflook ruikt maar zoet smaakt. Vervolgens lopen we langs een voormalig ziekenhuis waar de dokter spreekuur heeft. Nou had ik net een receptje nodig voor wat vakantiestress.

Dag dokter

We slenteren door het park, we zien hoe mosterd wordt gemaakt en hoe bier werd gebrouwen in de 19e eeuw. We wisten dat je dronken kan worden van bier maar dit hadden we niet voorzien.

Wat voor kuip ?

De kaas- en boterfabriek Freia uit Friesland wordt aangedreven met een stoommachine die nog functioneert. In de fabriek ruikt het dus naar het verleden. De fabriek levert ook mooie plaatjes op van toen !

Melkflessendoppensysteem

We zien achtereenvolgens in het museum nog onze geboortestreek de Zaanstreek, vissersdorp Staphorst en een boerderij uit de Beemster. We blijven ongeveer 2 uur in het park. Dat is best lang voor ons doen. We worden nog echte museumtijgers zo 🙂 We sluiten af in een Amsterdams postkantoor waar ik probeer om een pakketje te laten bezorgen. Dat kost dan twee gulden, duurt 14 dagen en is een partij gedoe. Ik regel het wel op de camping via internet 🙂

Loketten drama
Arnhem

We fietsen heuvel af weer naar Arnhem waar we een rondje lopen door de winkelstraat. Arnhem is een bruisende en leuke stad met leuke straatjes en een gezellige sfeer. Dit is wel een stad om nog een keertje te bezoeken. We houden het nu bij een kort rondje en komen een keertje terug als het wat minder warm is.

Geiten melken

Als we op de camping aankomen worden de geiten gemolken. En niet zomaar gemolken, maar ultramodern in een soort van kermisattractie waarbij de beestjes opstappen en vervolgens een heel rondje meedraaien. Leuk !

Vooruit met de geit

De boer heeft een aparte verdieping in de stal waar de campinggasten een mooi zicht hebben op dit melkproces uit de 21e eeuw. Als je net uit het openluchtmuseum komt met een op stoom aangedreven kaasfabriek, dan is dit wel even een hele grote overgang. Wat zouden de mensen van toen hiervan vinden ?

Nationaal park Veluwezoom

De volgende dag zijn we al vroeg wakker. De krantenkoppen schreeuwen om het hardst dat je maar 15 minuten in de zon mag. Die had ik er om 08:30 dus al op zitten. Om nou de hele dag onder de luifel te blijven zitten is ook niks. We verlaten de camping en rijden in 30 minuten naar Rozendaal en parkeren daar de camper voor een fietstochtje. Boven Arnhem liggen twee mooie nationale parken. De hoge Veluwe is het meest bekend. Daarover schreven we eerder een blog. Minder bekend is het park Veluwezoom. We zetten daarom een rondje uit van 50 kilometer door dit, voor ons nieuwe natuurpark.

Onderweg
Posbank

Een bekende plek in het park is de Posbank. Het is de naam van een monumentale bank en van een naastgelegen uitspanning. De Posbank staat op een hoogte van 90 meter boven NAP met uitzicht over het nationale park. Het is dus best een stevige klim naar 90 meter hoogte. Gelukkig ligt er geen sneeuw meer rond deze tijd van het jaar 🙂 Ik neem plaats op deze bekende Nederlandse bank en geniet zoals u kunt zien van het uitzicht.

De enige echte Posbak

We fietsen vervolgens verder om uiteindelijk uit te komen bij Pannenkoekenhuis Carolinahoeve. En laat het nu precies lunchtijd zijn. Wat toevallig en we hebben geen broodjes mee! Dus we stappen af en nuttigen een Oud Hollandsche Pannenkoek volledig in lijn met de titel van dit blog. Ik neem er een met spek. Laura is helemaal geïnspireerd door die geitenmelkmachine van gisteren en besteld er dus één met geitenkaas.

Zomaar onderweg
Rozendaal

We fietsen alles bij elkaar 50 kilometer en trotseren 383 hoogtemeters. Er waren dagen in de alpen dat we dat niet haalden 🙂 Rond 15:00 uur zijn we weer terug in Rozendaal. Daar zien we de mooiste basisschool die we ooit hebben gezien. Je zal hier toch leren lezen en schrijven. Dat wil Toch elk kind?

Aap, noot, mies

We rijden in een uur naar huis. Het was wederom een heerlijk weekend. Volgende week staat Pinksteren al weer voor de deur. Hoewel de weersverwachting niet zo mooi is als dit weekend, hebben we er nu al zin in.

One thought on “Oud Hollandsche taferelen

 • 4 juni 2019 om 20:46
  Permalink

  Mooie trip.
  Het industrieverleden van Duisburg is inderdaad mooi om zien. Wij bleven er wel overnachten en hadden nergens last van.
  De Veluwezoom bezochten we nog niet maar staat wel op onze steeds langer wordende lijst van “must-see” plaatsen.
  Bedankt voor het verslag en de mooie foto’s.
  Grts
  Nico

  Beantwoorden

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog