Vergane glorie in Duisburg

Samenvatting

4 dagen onderweg |  615 km gereden |  130 km gefietst

Tijdens het Hemelvaart weekend rijden we naar Duisburg voor een bezoek aan Landschaftspark Duisberg Nord. Het is een indrukwekkend bezoek aan vergane glorie van de Duitse staalindustrie. Aansluitend bezoeken we de regio Arnhem en zien Oud Hollandsche taferelen in het Openluchtmuseum. We maken een lange fietstocht door nationaal Park Veluwezoom. Dit is het eerste deel van totaal 2 blogs van dit weekend. Onderaan dit blog kunt u doorklikken naar het 2e en laatste blog: Oud Hollandsche taferelen

Hemelvaart

Op donderdag is het nog een beetje druilerig maar de voorspellingen zijn uitstekend. We doen rustig aan en vertrekken pas rond een uur of tien in de richting van …….? Ja wat is het plan eigenlijk? We hebben meestal een aantal opties maar besluiten meestal pas als we onderweg zijn. Ik dacht aan de grens met België, Laura wilde graag naar de oude staalindustrie rond Duisburg. We kiezen voor het laatste en rijden richting Venlo waar we uiteindelijk om 14:00 uur aankomen op camperplaats ’t Rooth in Maasbree. Een rustig gelegen camperplaats bestaande uit een mooi grasveld met ruime plaatsen. Op andere camperplaatsen staan op zo’n veld 25 tot 30 campers maar de eigenaar wil er niet meer dan 15 en inderdaad als er 15 campers staan volgt er een bord “Sorry we zijn VOL” bij de ingang.

Wel een beetje bijzonder dus dat we op een gegeven moment worden gevraagd de camper 2 meter op te schuiven. Huh ? Je kan zo’n beetje overal nog staan! Er wil nog iemand tussen ons en een andere camper in staan. Gezellig zo dicht op elkaar 🙂 Belgische camperaars aan de andere kant van het veld schudden lachend hun hoofd. Wij verplaatsen niet twee meter maar meteen naar het andere eind van het veld, zitten we lekker rustig en ook nog in de zon.

Camperplaats t Rooth
Venlo

We fietsen naar Venlo waar we nog nooit zijn geweest. Een stad langs de Maas dus dat zou leuk kunnen zijn. Als we bij het centrum aankomen verbazen we ons over de hoeveelheid mensen. Files de stad in. Alle parkeergarages en parkeerterreinen vol, veel politie en verkeersbegeleiders en een pendelbusje naar parkeerterreinen buiten de stad. Een of ander leuk evenement in de stad denken wij. Altijd leuk. In Venlo kunnen we alleen geen evenement vinden. Wel is er een koopzondag, alle winkels zijn open. Uhhh ??? Wat doen al die Duitse toeristen hier dan? Die komen toch niet alleen om te winkelen op Hemelvaartsdag ? Ja dus ! Buitengewoon bijzonder ervaring. Venlo vinden we niet echt inspirerend. Misschien tijdens de carnaval maar ons advies is om daar niet apart voor om te rijden.

Venlo

We fietsen terug naar Maasbree en onderweg passeren we velden met asperges. Nou houden wij helemaal niet van asperges (blehh) maar ze groeien wel heel leuk in die heuveltjes. We maken dus een foto van het deel waar net geoogst is en proberen er een uit te trekken. Dat gaat natuurlijk niet want asperges moet je steken !

Asperges
Landschaftspark Duisenburg

De volgende dag rijden we in een uurtje naar Landschaftspark Duisenburg Nord. Een oud industrieel complex dat is opengesteld voor publiek. Om er te komen moet je een stukje door de milieuzone. Dus groene stikker verplicht ! In het park zijn meerdere parkeerterreinen waar je ook met de camper gratis mag overnachten. Er staan inderdaad meerdere campers en zelfs een caravan met luifel en al. Hoewel het een bijzondere plek is om een keer te overnachten doen we dat niet. Uit de beoordelingen op campercontact lezen we dat er ‘s-avonds veel jongeren komen om te racen met de auto en om te chillen. Dat kunnen we ons voorstellen en vinden we verder prima maar wij waarderen een rustige nacht. We zoeken dus straks een ander plekje.

Camperplaats Landschafspark
Hoogovens

Op het terrein zat staalfabriek Thyssen die er van 1901 tot 1985 staal produceerde met een aantal hoogovens. Inmiddels is het 180 ha grote terrein met subsidie van de EU opengesteld voor publiek en wordt er van alles georganiseerd. Dat vinden we nu goede initiatieven! Er is een jeugdherberg, een bezoekerscentrum, een congreszaal en een restaurantje. Hoogoven nummer 5 is toegankelijk zodat je naar ruim 50 meter hoogte kan klimmen door de oude oven heen. Dat is erg indrukwekkend want wanneer kom je nou in zo’n installatie?. Wat een machine en wat een geweld moet dat zijn geweest. Verder kun je op het terrein klimmen, fietsen, wandelen, duiken en zijn er veel evenementen. ‘s-Avonds zijn de installaties mooi verlicht. Overal op het terrein is er uitleg over het oude productieproces. Hier houden wij van, echt bijzonder !

Aftakeling

We wandelen ruim 3 uur over het terrein en door de installaties, bunkers en gebouwen. De combinatie van oude industrie en de natuur die het langzaam weer overneemt is indrukwekkend en laat de vergane glorie in zijn volle omvang zien.

In de oude erts opslag

We lunchen in de camper en maken daarna nog een rondje door het park op de fiets. Er is een bewegwijzerde route aangelegd. Onderweg komen we weer langs de oude ertsopslag waar veel geklommen en geklauterd wordt. Leuk om te zien en allemaal gezekerd. Als ik die kleine kinderen zie hangen met al die stalen pennen uit de muur vraag ik mij af of het allemaal wel echt veilig is ? Hoe dan ook, het is een ideale plek voor deze activiteiten.

Klimmen

We zijn dus erg enthousiast. Het park is geheel gratis en indrukwekkend. Als je naar Midden Europa gaat dan kom je er bijna altijd langs. Even een keertje stoppen dus voor een kort bezoek!

Duisberg

We fietsen langs de rivier de Ruhr naar het centrum van Duisburg, wat ongeveer 7 kilometer verderop ligt. Duisburg heeft een lange historie en is al vanaf de ijzertijd bewoond. In de stad zelf is inmiddels weinig historie terug te vinden. In de tweede wereldoorlog was Duisburg het centrum van de Duitse staal en transportindustrie. Het was dus een belangrijk doelwit van de geallieerden en die hebben hun werk grondig gedaan. 80% van de oude stad is verwoest.

Het oude raadhuis staat er nog wel

Het centrum van Duisburg is nu een beetje saai. Allemaal van die betonnen en kunststof gebouwen uit de jaren 50 en 60. Goedkoop en snel gebouwd. Ons advies is gelijk aan dat van Venlo: hier hoef je niet voor om te rijden.

Camperplaats perikelen

We fietsen terug naar de camper en rijden naar een camperplaats in de buurt. We kiezen er een met een hoge waardering. Een 8,7 voor Wohnmobilpark Hexenland-Sevelen. Het is druk vanwege de Hemelvaart en we staan dus op een extra aangelegd terrein onder de bomen. Als we net aan de koffie zitten schalt de muziek uit de boxen in een naastgelegen gebouw. Het is maar kort maar ik ben wat achterdochtig. Ik loop er naar toe en het blijkt de plaatselijke voetbalvereniging te zijn. Die hebben vanavond een groot “vereinfest”, ongeveer tien meter van de camper. Tuurlijk ! We zijn niet weggegaan uit Duisburg om vervolgens hier tot 1 uur naar een voetbalfeest te liggen luisteren.

Gelukkig zijn we bijzonder mobiel en binnen vijf minuten rijden we weer weg naar de volgende camperplaats. Die is maar vijf kilometer verder. Wohnmobilpark im Ökodorf Rheurdt is een een prachtige camperplaats! Met stroom maar zonder sanitair. Voor € 10 per nacht vinden we het uitstekend ! Hier komen we nog een keer terug.

Camperplaats Rheurdt

Inmiddels is het 19:00 uur en hebben we geen zin meer om te koken. We stappen dus op de fiets op zoek naar een gasthoff of restaurant. Die vinden we al naar 1000 meter 🙂 In restaurant Zur Post eten we op het terras een heerlijke platgeslagen schnitzel met een Duits biertje erbij 🙂 Genieten !

Het tweede blog over dit Hemelvaart weekend kunt u vinden door hieronder te kiezen voor het blog Oud Hollandsche taferelen

Geef een reactie