Musée Olympique

Samenvatting

We blijven een dagje op de camperplaats en nemen de boot van Thonon les Bains naar Lausanne de stad van het Olympisch comité. We gaan dus naar het Musée Olympic en ploeteren omhoog door het centrum van de stad.

Cruise over het meer

We willen deze vakantie nog graag naar het Olympisch Museum in Lausanne. We zijn wel nieuwsgierig naar wat we daar kunnen zien. Het is alleen een eindje rijden alleen voor het museum. We maken dus een alternatief plan en stappen op de fiets richting Thonon les Bains. Dat is de andere kant op ten opzichte van gisteren. De route is iets drukker en minder aantrekkelijk maar wel prima te doen op de fiets. Het is ongeveer 15 kilometer vanaf de camperplaats. We hebben opgezocht dat de ferry naar Lausanne vertrekt om 11:40. Er gaat er ook een om 10:00 uur maar dat is net even te vroeg voor ons.

De ferry

We zijn ruim op tijd in Thonon dus we hebben nog even voor een kopje thee en koffie op het terras aan de haven. Daarna kopen we twee retourtjes Lausanne zonder de fiets. De fiets kan soms mee maar dat lijkt ons niet nodig. We betalen in totaal € 105 en dat is naar Zwitserse maatstaven nog redelijk voor een overtocht van 45 minuten. Dat ding gaat overigens best wel hard met 28 km/uur.

Geen zwembad aan boord
Olympsich museum

Na een klein uurtje zijn we aan de overkant van het meer. We hebben de grens die halverwege het meer loopt gepasseerd zonder controle 🙂 We hebben geen idee wat we kunnen verwachten maar een museum over de Olympische spelen klinkt gewoon leuk. Het museum is niet ver lopen vanaf de aankomst van de ferry. Dat is maar goed ook want het is vandaag echt snikheet. In een groot deel van Frankrijk is het code Oranje. Wij kunnen dat dus bevestigen. In het museum is kennelijk airco want daar is de temperatuur prima. Je zou verwachten dat een comité dat zoveel geld verdiend aan sport wel een gratis museum zou hebben maar helaas. De toegang bedraagt ruim € 20 per persoon. Ala, meedoen is belangrijker dan …..

Daar moeten we zijn
Fakkels, medailles en heel veel uitleg

In het museum loop je een vaste route. Uitleg is er in het Frans en in het Engels. Vanzelfsprekend begint het met de historie van het spelen. De eerste officiële Spelen worden in 776 voor Christus gehouden in de stad Olympia in Griekenland. Het doel van de Spelen is het vereren van de god Zeus. Er zijn meerdere attributen uit die tijd zoals vazen en schalen. Die zien er zo mooi en netjes uit dat het bijna wel replica’s moeten zijn. Dat staat er echter niet bij. daarna wordt er uitgelegd hoe de moderne spelen zijn ontstaan. Eind 1800 kwam de Franse Baron Pierre de Coubertin op het idee de Spelen te laten herleven en in 1896 waren dan ook de eerste Olympische Spelen zoals we die tegenwoordig nog kennen.

Fakkels van de moderne spelen

Leuk om te zien zijn alle originele attributen zoals bijvoorbeeld alle fakkels die zijn gebruikt om het olympische vuur te ontsteken. Overal zit een uitleg bij, teveel om allemaal te lezen. Zo zijn ook de recente mascottes te zien hoewel dat er nog niet zoveel zijn omdat dat iets is dat nog niet zo’n lange traditie heeft. Echt bijzonder zijn alle gouden, zilveren en bronzen medailles vanaf de eerste spelen. Hoewel, alleen van de allereerste spelen ontbreekt de bronse medaille. Verder zijn de setjes compleet. Wat een verschillen in de loop der jaren.

Amsterdam 1928

Ook van de spelen in Amsterdam zijn verschillende attributen terug te vinden. Wat leuk om te zien dat bijvoorbeeld de ontheffingen destijds natuurlijk nog met de hand geschreven waren. In keurig schift en in het Nederlands. Alleen de toegangskaarten waren wel met de typemachine gedaan. QR codes waren er niet 🙂

Toeganskaart voor de eere tribune

Al met al blijven we meer dan een uur binnen en dat is voor ons best wel lang. Haha. Een aanrader dus om even langs te gaan als je in de buurt bent.

Stad voor experts

Na het bezoek aan het museum willen we nog even het centrum van Lausanne verkennen. Dat moet lopend kunnen denken wij. Nu was het heel erg warm maar zelf bij normale temperaturen is het een stad voor experts. Wat een hoogte verschillen in het centrum zeg. Zo wordt een middagje schoppen een hele opgave. Na 15 minuten klimmen richting het oude centrum bij een temperatuur van 33 “C besluiten wij toch maar een stukje de metro te nemen. Een enkeltje voor drie stations kost € 2,40 en dat hebben wij er graag voor over.

Lausanne
Lausanne

De stad dateert uit de tijd van de Romeinen. Zij bouwden een militair kamp op de plaats van een Keltische nederzetting en noemde dat Lausanna. Het oude centrum van de stad ziet er deftig uit met mooie statige panden. Het lijkt in dat opzicht een beetje op Genėve maar dan net iets minder sjiek. Ook hier kun je makkelijk je geld uitgeven in allerlei winkels, hotels en restaurants. En ook hier doen we dat niet. Wel genieten we van een heerlijke koele halve liter witbier op een terras in de schaduw. Omdat we ook nog met de boot terug moeten en nog terug moeten fietsen houden we onze citytrip wat kort. We bezoeken dus niet de oude kathedraal die er van buiten erg mooi uitziet. Misschien een volgende keer.

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog