The Wild Atlantic Way van Ierland

Samenvatting

23 dagen onderweg |  3800 km gereden |  343 km gefietst

Ierland en Noord Ierland hebben veel weg van Zuidwest Engeland. Een aantal bergen zijn echter hoger. De kust is ruig en er is veel te doen. Fietsen en wandelen kan in overvloed en natuurlijk is Ierland rijk aan historie. In bijna elke plaats staat wel een ruïne van een kasteel, kerk of abdij.  Wij bezochten een aantal prachtige natuurgebieden aan de Wild Atlantic Way in Ierland en aan de Causeway Coast Route in Noord Ierland. Verder brachten we een bezoek aan Cork, Derry en Belfast. Op de terugweg bezochten we Liverpool en Cambridge in de UK.

Het weer

Dat is natuurlijk altijd de belangrijkste vraag als mensen naar Ierland gaan want Ierland staat bekend om het slechte weer. Het antwoord is simpel. De verhalen daarover kloppen. Het weer is gewoon slecht. Bij ons was het slechter dan we ooit hebben gehad in Noorwegen of in Schotland. Misschien hadden wij pech. Het is af en toe best frustrerend dat je niet kan doen wat je had gepland. Maar laat je er niet door weerhouden ! Ierland is mooi en alleen al door het wisselvallige weer moet je daar gewoon 2 of 3 keer naar toe om alles te kunnen zien.

Fietsen en wandelen

Met E-bikes is het prima fietsen. Er zijn op verschillende plekken fietsroutes uitgezet. Op gewone fietsen lijkt het ons geen pretje om gewoon een lekker stukje te gaan fietsen al zijn er regio’s waar dat wel kan. Er zijn ook veel wandelmogelijkheden waaronder een aantal mooie tochten in de bergen. Daarvoor heb je dus wel redelijk weer nodig anders zie je niets door de mist. Het is ons deze vakantie daarom helaas niet gelukt om in de bergen te wandelen.

Campings

Er zijn voldoende campings in de regio. Gemiddeld betaalde wij rond de 30 euro per nacht wat wij relatief duur vinden. We hebben een aantal nachten op een vrije plek gestaan. Meestal direct aan het strand. Dat is gratis en je staat op hele mooie plaatsen. Het kan er wel hard waait zodat je camper een beetje heen en weer kan schudden als je slaapt. Op de parkings bij de baaien en stranden komen veel lokale bewoners een poosje in de auto zitten, vaak met draaiende motor om even te kletsen of te roken. Dat kan wel eens storend zijn zeker als dat na 22:00 uur is.

Rijden

De wegen zijn redelijk maar smal. Vijf meter breed is veel voorkomend. Daar mag je dan volgens de bordjes 100 km/h. Met 2,35 meter breed exclusief spiegels is dat een beetje eng af en toe. Tegenliggers komen met 80 km/h op je af en ‘duiken’ het gat in tussen je camper en de muur aan de andere kant. Dat zorgt voor een gespannen manier van rijden.

Veel toeristen worden met bussen vervoerd naar de verschillende activiteiten. Op een aantal schiereilanden daarvoor regels. Op de Ring of Kerry rijden ze bijvoorbeeld allemaal tegen de klok in maar de op Slea Head Drive rijden ze weer met de klok mee! Door de smalle wegen is het aan te bevelen om dezelfde richting te rijden als de bussen anders moet je elkaar telkens passeren. Wij hebben het zelf uitgeprobeerd en tegen de bussen in rijden bevalt echt niet !

De route en de overtocht

Wij reden in Ierland ruim 2800 kilometer via onderstaande route. Klik op de stippen voor de campings of klik op het vierkantje rechts bovenin het kaartje voor een grotere weergave. In UK reden wij nog eens 1000 km. We maakte de oversteek van Hoek van Holland naar Harwich (nacht) en van Fishguard (overdag) naar Rosslare. Terug gingen we van Belfast naar Liverpool (overdag) en van Harwich weer naar Hoek van Holland (nacht). We betaalde ruim € 1000 voor een retour (camper, twee personen, hut voor de nachtboot en korting via NKC). De overtocht maakt je vakantie dus wel wat prijzig. De goedkoopste optie is via Calais en ‘s-nachts naar Ierland. Dan lukt het voor rond de € 600. Dat moet je wel veel meer kilometers rijden en vertrekken op incourante tijden.

Hieronder volgt een samenvatting van onze rondreis met elke keer verwijzingen naar specifieke blogs per dag of activiteit.

Dit verslag is een samenvatting. Indien u een volledig verslag wilt lezen dan kunt u beter onze blogs lezen en aan het einde van elk blog doorklikken naar het volgende. Onderaan elk blog staat daarvoor een link.

Donderdag 10 augustus @ Hoek van Holland

We vertrekken donderdag rond 17:00 uur en worden uitgezwaaid door Rik. Zonder veel file arriveren we al na anderhalf uur in Hoek van Holland waar we al snel de boot op kunnen. Op de boot zelf is zoals altijd weinig te beleven zodat we onze hut opzoeken en de avond besteden aan het kijken naar het WK atletiek.

Wat een lekkere rustige start van de vakantie 🙂 Als we uiteindelijk vertrekken is er de zonsondergang weergaloos. Klik hier voor het blog

Mooi he
Vrijdag 11 augustus 2017 @ Fishguard

De volgende dag komen we al vroeg aan in Harwich. Daar mogen de vrachtwagens als eerste van de boot. Om 06:30 uur zijn wij aan de beurt. We zoeken eerst een plekje op om te ontbijten. Daar komen we erachter dat de waterpomp kuren vertoond. Dat is lastig. We kijken later vandaag wel hoe we dat gaan fixen. Via Londen en Bristol rijden we naar Wales. We komen aan het eind van de middag aan in Fishguard. Daar zoeken we een Camperplaats bij de boer.

We hebben weer een heerlijk uitzicht over de ruige kust. We wandelen land over zand naar de vuurtoren. De kust lijkt op Cornwall. Prachtig dus weer!

Onderweg naar de vuurtoren
Zaterdag 12 augustus 2017 @ Bannowbeach

Vandaag is de overtocht naar Ierland. De boot gaat pas om 13:00 uur dus we hebben alle tijd voor een rustige start. Rond 11:00 uur rijden we naar Fishguard waar we eerst nog even tanken. We varen net als gisteren met Stenaline. Dit keer is het echter een rommeltje. Wat een ongeorganiseerd gedoe. Bij het opstellen staat alles door elkaar (hoog, laag, breed) en dat moet dat later weer uit elkaar. We staan in vier rijden opgesteld wat allemaal gelijk gaat rijden en vervolgens langs twee loketten moet. Ritsen dus. De overtocht zelf duurt ruim 3 uur en om 17:00 rijden we Ierland in. We rijden vervolgens een half uurtje naar Bannow beach. Een klein strandje waar we een mooi plekje hebben voor de nacht.

Klik hier voor het blog

Mooi plekje aan het strand
Zondag 13 augustus 2017 @ Ardmore

We maken een tocht langs de imposante en oudste nog werkende vuurtoren ter wereld: The Hook Lighthoude. We rijden de Ring of Hook met de klok mee en brengen een bezoek aan de kathedraal en de ronde toren van Ardmore uit de 12 eeuw.

Hook lighthouse

Meer informatie over de tocht naar Ardmore kunt u vinden in ons blog.

Maandag 14 augustus 2017 @ Ballylickey
Prachtige uitzicht op Ballylickey

We bezoeken de plaats waar de Titanic de laatste stop had en Cork in het Zuid westen van Ierland. Een regenachtig dagje met typische gekleurde huisjes en mooie muurschilderingen. ‘s-Avonds maken we een fietstocht over de heuvels van Ballylickey.

Meer informatie over de Cork en Cobn kunt u vinden in ons blog.

Dinsdag 15 augustus 2017 @ Killarney
The Gap of Dunloe

Vandaag is het volgens de voorspelling de hele dag droog. Vroeg op want we gaan vandaag op de fiets over de Gap of Dunloe. Een rondje van bijna 50 kilometer met prachtige uitzichten en een bezoek aan een Charles Dickens winkelstraatje in Killarney

Meer informatie over de fietstocht over de Gap of Dunloe kunt u vinden in ons blog.

Woensdag 16 augustus 2017 @ Darrynane
De Skellig eilanden in de verte

We rijden een deel van de Ring of Kerry. Die moet je gezien hebben volgens alle berichten. Naast het strand van Rossbehy bezoeken we Skelligs Chocolat, de Kerry Cliffs met uitzicht op de Skellig eilanden en Abby Eiland.

Meer informatie en foto’s over de Ring of Kerry kunt u vinden in ons blog

Donderdag 17 augustus 2017 @ Glogher Strand

We bezoeken de zeer toeristische plaats Dingle en gaan daar dus niet met een bootje naar Fungi de tamme Dolfijn ^^. We rijden Slea Head Drive maar de wind en de regen gooien roet in het eten zodat we de geplande fietstocht niet maken.

Meer informatie en foto’s over de tocht over Sleahead drive kunt u vinden in ons blog.

Vrijdag 18 augustus 2017 @ Doolin
The Burren

Met windkracht 6 tot 7 uit het westen waaien we bijna van de kliffen van Kilkee af. We eten in de pub en verbazen ons over het maanlandschap van de Burren en over de kracht van het water aan de pier van Doolin.

Meer informatie en foto’s over de kliffen van Kilkee en over de BUrren kunt u vinden in ons blog.

Zaterdag 19 augustus 2017 @ Galway
Poulnabrone

Naast een bezoek aan de bekende maar o zo druk bezochte Cliffs of Moher maken we een mooie fietstocht door Burren National Park. Vanzelfsprekend bekijken we hét Hunebed van Ierland Polnabrone dat meer dan 3000 jaar v Chr op elkaar is gezet.

Meer informatie en foto’s over Polnabrone kunt u vinden in ons blog.

Zondag 20 augustus 2017 @ Clifden

Op de meest regenachtige dag tot dusver rijden we van Galway naar Cilfden door het prachtig Connemara National Park. We zien er helaas maar weinig van. Aan het einde van de dag is het zowaar droog en fietsen we door het bloemrijke Cloon & Laghtanabba Bog.

Meer informatie en foto’s over Cloon & Laghtanabba Bog kunt u vinden in ons blog.

Maandag 21 augustus 2017 @ Keel
Kylemore Abbey

We rijden naar het Camorra informatiecentrum en werpen een blik op Diamond Hill maar wandelen is volstrekt onmogelijk. Los van de regen zit het hele gebied potdicht van de mist. We bezoeken daarom Kylemore Abbey want daar zit een dak op ? We rijden daarna door de Lost Valley dat zelfs in de mist adembenemend mooi is.

Meer informatie en foto’s over Kylemore Abbey kunt u vinden in ons blog.

Dinsdag 22 augustus 2017 @ Killybegs
Achill Island

Achill Island is feitelijk geen eiland meer. Net als Skye in Schotland ademt het nog wel een apart sfeertje uit met kleine witte huisjes en uitgestrekte velden waar turf wordt gewonnen. We rijden naar Keem Bay en leggen de turfvelden vast.

Meer informatie en foto’s over Achill Island kunt u vinden in ons blog.

Woensdag 23 augustus 2017 @ Dungloe
Aranmore Island

We rijden via de adembenemend mooie Glengesh Pas en drinken op de top koffie en warme chocolade. In Ardara leren we hoe tweed wordt gemaakt en ‘s-middags fietsen we in het zonnetje een rondje van 25 km over het idyllische eiland Aranmore (Árainn Mhór).

Meer informatie en foto’s over de fietstocht over de Aranmore Eilanden kunt u vinden in ons blog.

Donderdag 24 augustus 2017 @ Creesloagh


Een dagje oud spul in Ierland. We beginnen met de verlaten kerk van Dunlewey die door de leegloop van het dorp niet meer wordt gebruikt. We rijden daarna door het kale landschap naar Glenveagh National Park voor een bezoek aan het kasteel. We ronden af met de ruïne van Doe Castle.

Meer informatie en foto’s over Glenveagh National Park kunt u vinden in ons blog.

Vrijdag 24 augustus 2017 @ Pollan Strand
Bloody Sunday

Wie Ierland bezoekt moet ook naar Derry. Het centrum van het conflict over onafhankelijkheid van UK. We fietsen door de straten van Derry en maken foto’s van de indrukwekkende muurschilderingen. ‘s-Middags brengen we een bezoek aan Grianán an Áileach en rijden we over Mamore Gap.

Meer informatie en foto’s over Derry kunt u vinden in ons blog.

Zaterdag 25 augustus 2017 @ Buschmill
Giants Causeway

We verlaten Ierland en rijden Noord-Ierland binnen om ook daar de wonderen der natuur te bekijken én te proeven. We bezoeken als eerste de Buschmill’s Whiskey Stokerij. Na het verplicht proeven van twee soorten whiskey slingeren we naar The Giant’s Causeway voor een bezoekje aan dit bijzondere stukje natuur.

Meer informatie en foto’s over Buschmill’s Whiskey Stokerij rn the Giant’s Causeway kunt u vinden in ons blog.

Zondag 26 augustus 2017 @ Glenarm
The Darked Hedges – KIngs Road

We staan vroeg op zodat we voor alle drukte wat foto’s kunnen nemen van King’s Road uit de serie Game of Thrones. Daarna volgen we de Causeway Coastal Route richting Belfast en stoppen op een aantal mooie plaatsen. Onze eerste dag in korte broek ?

Meer informatie en foto’s de Dark Hedges en over de Causeway Coastal Route  kunt u vinden in ons blog.

Maandag 27 augustus 2017 @ Belfast
Belfast

We besteden maandag en dinsdag om Belfast te bezoeken. We gaan naar de Titanic Experience en op de fiets door de Katholieke en door de Protestantse wijk. Het is een moeilijk te bevatten situatie als inwoners van dezelfde stad door een muur van 10 meter hoog gescheiden moeten worden…….

Meer informatie en foto’s ons bezoek aan Belfast  kunt u vinden in ons blog.

Donderdag 31 augustus 2017 @ Greasby (UK)
Liverpool

Op woensdag reizen we terug via Belfast-Liverpool. Donderdag brengen we een bezoek aan de stad van de Beatles. Bezoeken Penny Lane en de Stawberry Fields en een aantal andere mooie locaties in de stad. Liverpool is een echte aanrader om te bezoeken !

Meer informatie en foto’s ons bezoek aan Liverpool  kunt u vinden in ons blog.

Vrijdag 1 september 2017 @ Harwich
Laura laat zich varen

Voor we met de boot terug naar Nederland varen bezoeken we de universiteitsstad Cambridge. Eerder dit jaar waren we al in Oxford. Cambridge is wat kleinschaliger maar niet minder mooi. Met een bootje verkennen we de verschillende universiteiten.

Meer informatie en foto’s ons bezoek aan Cambridge  kunt u vinden in ons blog.

Zaterdag 2 september 2017 @ Driehuis

We komen ‘s-morgens vroeg aan in Hoek van Holland en kunnen bijna als eerste van de boot. We besluiten nog even op de koffie te gaan bij de vader en moeder van Laura die in Nunspeet op de camping staan. Daar komen we om 10:30 uur aan. Na de lunch rijden we naar Driehuis na een natte maar geslaagde vakantie.

2 gedachten over “The Wild Atlantic Way van Ierland

  • Weer een mooi verslag leuk om te lezen en met veel tips.
    Deze reis gaan we zeker ook een keer maken.
    Gr Ronald Oosterdijk

    Beantwoorden
  • Zoals steeds prachtig geschreven. Wou dat ik het kon. Tot het volgend verslag…

    Beantwoorden

Geef een reactie