Ring of Hook

Samenvatting

The Hook Lighthouse is een imposante en de oudste nog werkende vuurtoren ter wereld. We rijden de Ring of Hook met de klok mee en bezoeken de ronde toren van Ardmore uit de 12 eeuw.

Illegale praktijken

Ik ben om 06:00 uur al wakker dus mooi op tijd voor een eerste zonsopkomst in Ierland. Ik wandel het strand af dat vanzelfsprekend helemaal voor mij alleen is. Alhoewel… aan het eind hoor ik een tractor of zoiets. En inderdaad daar wordt gewerkt. Op zondagochtend om 06:00. Ik steek mijn hand op naar de beste man achter het stuur. Hij zwaait terug maar even later komt ie toch even aanlopen. We maken een praatje maar dat Iers is bijna niet te verstaan. Ik begrijp wel dat hij zeewier aan het oogsten is. Dat is goed voor het land. Nou er ligt genoeg van dat spul. Wel vreemd denk ik bij mijzelf. Op zondag om 06:00 uur. Hij vraagt nog of we van de camper zijn verderop. Ik antwoord bevestigend en groet hem. Ik maak nog een mooi fotootje van de zonsopkomst en loop weer terug.

Zonsopkomst met margrieten

Laura heeft inmiddels koffie gezet en zat vanmorgen samen met een vos naar de branding te kijken. Jammer dat ik dat niet heb kunnen vastleggen. Uiteindelijk koos de vos het bekend hazenpad. Na het ontbijt staat de man die ik vanmorgen vroeg heb ontmoet voor de deur.

Uitleg over het oogsten van zeewier

Hij was wat achterdochtig zei hij. Want zeewier oogsten mag niet van de provincie. Hij was bang dat ik misschien een ambtenaar was die kwam controleren. Aha! Illegale praktijken ! Dat is niet zo mooi. Ik snap waarom hij dat doet op zondag om 06:00 uur. We krijgen wat aardappeltjes want hij is blij dat we gewoon vakantiegangers zijn. Voor de patat zegt ie.

Piepers aan boord? Checked!
Hook

We hebben genoeg piepers voor de komende 3 weken. We rijden vervolgens de Ring of Hook. Alle landpunten heten hier “Ring”. Aan het eind van de Ring of Hook staat een vuurtoren. Dat is, hoe kan het ook anders “Hook Lighthouse”. Het is een mooi plekje met veel overnachtingsplaatsen voor campers. Mooie overnachtingsplaats voor een volgende keer als we hier zijn.

Hook lighthouse achter onze camper

We blijven hier een paar uurtjes staan want het zonnetje schijnt en we hebben geen haast. Na de lunch rijden we weer verder. Eerst naar New Ross want daar is pas de eerste brug over de rivier. In New Ross zijn de voorouders van president Kennedy geboren. Dus in het dorp is er een Kennedy House, een Kennedy Memorial en een Kennedy standbeeld. Wij rijden er vrolijk langs. Niet echt interessant.

Reparatie

De volgende grote stad is Waterford. Daar is een buitensport winkel die op zondag open is. Misschien hebben ze daar een waterpomp voor in de camper? Die hebben ze helaas niet. De vriendelijke verkoper verwijst ons naar Halfords. Even verderop en ook open. En wat blijkt? Die hebben zowaar een waterpomp. Ik vervang het pompje en we hebben weer stromend water. Luxe met een hoofdletter L.

De boosdoener.
Ardmore

We rijden nog een uurtje en zetten de camper op de camperplaats in Ardmore. Mooi aan het Bellyquin Beach. Helaas zijn er geen voorzieningen. We staan wel aan het strand.

Bellyquin Beach

Ardmore is een echt toeristenoord met heel veel stacaravans. We verkennen het dorpje en brengen een bezoekje aan de bekende ronde toren en aan de ruïnes van de kathedraaldie uit de 12 eeuw dateert. Mooi oud spul !

De toren in Ardmore

Bijzonder is dat in de oude dakloze kathedraal mensen begraven liggen. Geen oude graven maar recente, compleet met bloemen. Vreemd maar je ligt er best fraai.

De kathedraal maar zonder dak

We wandelen naar huis langs de kermis. Er is weinig animo voor. Morgen gaan we naar Cork waar als het goed is een bezoek aan de gevangenis op de planning staat.

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog