Zuidwest Engeland

17 dagen onderweg | 2587 km gereden | 11 km gefietst | 98 km gewandeld

Zuidwest Engeland is ruig aan de kust en heuvelachtig daar vlak achter. Er is veel te zien op het gebied van cultuur en de natuur is erg mooi. Overigens niet zo adembenemend als in Schotland of Noorwegen. De regio staat bol van de historie en er is veel te zien. Te veel voor 17 dagen. Wij bezochten een aantal prachtige musea en maakten mooie fiets- en wandeltochten. langs de kust.

Fietsen en wandelen in Zuidwest Engeland

Met E-bikes is het prima fietsen hoewel het af en toe kantje boord is. 20%-25% is iets teveel van het goede. Fietspaden zijn er nauwelijks en als je niet uitkijkt fiets je zo op de 2-baan snelweg wat hier gewoon is toegestaan. Via de (witte) binnenwegen is het prima maar dus wel af en toe flink klimmen en dalen. Op gewone fietsen lijkt het ons geen pretje om gewoon een lekker stukje te gaan fietsen.

Langs de kust is er nagenoeg altijd een zogenaamd “Coast Path”. Dat zijn prachtige openbare routes. Omdat het de kustlijn volgt gaat het wel op en neer.

Campings

Er zijn voldoende campings in de regio. Gemiddeld betaalde wij tussen de 20 en 25 pond per nacht. Wij hadden het idee dat er maar gewoon een prijs werd voorgesteld. Wij hebben nog niet eerder meegemaakt dat er zoveel campings vol waren in het voorseizoen (5 keer deze vakantie). We hadden daar eerlijk gezegd af en toe ook wel onze twijfels bij.

Rijden

De wegen zijn in één woord slecht. Heel veel kuilen en gaten, (te) smal en aan weerszijden vaak voorzien van een heg of een muur. In combinatie met het gemiddelde weggedrag (er wordt erg hard gereden) valt het nog mee dat we maar één keer iets hebben geraakt. Gelukkig hadden we geen schade.

De route

Wij reden ruim 2500 kilometer via onderstaande route. Klik op de stippen voor de campings of klik op het vierkantje rechts bovenin het kaartje voor een grotere weergave. De oversteek ging van Duinkerken naar Dover. We betaalde 175 euro voor een retour (camper, 2 personen en korting NKC). De overtocht duurde ruim 2 uur.

Dit verslag is een samenvatting. Indien u een volledig verslag wilt lezen dan kunt u beter onze blogs lezen en aan het einde van elk blog doorklikken naar het volgende. Onderaan elk blog staat daarvoor een link

Donderdag 13 april @ Burgues

Om 17:00 zwaait Rik ons uit en rijden we naar het zuiden. Het is druk en we hebben ruim 5 uur nodig om in Duinkerken te komen. Daar parkeren we de camper op de gratis camperplaats in Burgues, 20 minuten van de boot vandaan.

Camperplaats Burgues
Vrijdag 14 april @ Bexhill on Sea

We moeten om 08:30 bij de boot in Duinkerken zijn. Het is maar 10 km rijden dus dat gaat zonder problemen. Na 3 paspoortcontroles en 2 keer een controle van de camper mogen we de boot op voor een tochtje van 2 uur naar Dover.

En daar is het mooi weer 🙂

Blijft mooi die krijtrotsen

We rijden langs de kust naar Normans Bay. Het valt ons op dat de wegen heel erg slecht zijn. Wat een kuilen en gaten! Smal zijn ze ook. Samen met het links rijden dus best wel inspannend. De Tom Tom stuurt ons nog ergens binnendoor over wel hele kleine weggetjes. Mooi maar niet echt handig met een camper van 2,45 breed en 7.50 lang. Rond 14:00 komen we aan bij de camping. De camping is mooi gelegen aan het strand maar is vol. Het is paasweekend en half Engeland gaat dan kennelijk naar de kust. We rijden 8 km verder naar een andere camping maar ook die is vol. Als ik naar de camping kijk heb ik een beetje moeite met het te geloven maar we rijden nog weer iets verder naar Cobs Hill Farm in Bexhill on Sea. Daar heeft kennelijk iemand afgezegd dus er is één plekje. Mmmm?? We staan maar als ik naar de camping kijk vraag ik mij af wat hier aan de hand is. Het zal wel met de Brexit te maken hebben 🙂

Camping Cobs Hill Farm

We pakken de fietsen en rijden langs de kust naar Hastings. De boulevard is prachtig met een kiezelstrand, veel strandhuisjes en ‘rijtjesvilla’s”.

Mooie combinatie

In Hastings zette Willem de Veroveraar voet aan land in de 13e eeuw. Verder is hier in 1749 het VOC schip “Amsterdam” gezonken. De replica ligt voor het scheepvaart museum. Maar dat weten we natuurlijk allemaal. Hastings zelf vinden wij niks. Rommelig en een hoop ‘raar’ volk.

Wel mooie plek om mooie foto’s te maken.

Professioneel fotograaf
en het resultaat …..
Zaterdag 15 april 2017 @ Devizes

Vandaag proberen we een lange rit te maken. Een eind richting het westen zodat we daarna in kleine stukjes terug kunnen rijden. We pakken dus de M3. Onderweg stoppen we voor een starbucks koffie. We maken een tussenstop bij Highclere Castle van de familie Carnarvon. Wij kennen het kasteel natuurlijk van de serie Downton Abbey.

Downton Abbey

In Downton Abbey is het verval te zien van de Engelse adelstand rond de eerste wereldoorlog. Het kasteel is in eigendom van de familie Carnarvon maar vanwege geldgebrek is het inmiddels een aantal dagen per jaar opengesteld voor publiek. We betalen dus 15 pond per persoon als bijdrage in de onderhoudskosten 🙂

Donkere (financiële) wolken boven Highclere Castle
Wat een onwijs huis eigenlijk

De familie is onder meer bekend omdat ze de opgraving in 1922 van Toetanchamon financierde. Een tentoonstelling van Egyptische kunst is daarom onderdeel van de rondleiding.

We rijden daarna weer een verder en passeren onder andere het beroemde Stonehenge. Het ligt 300 meter van de autoweg af en het ziet er zwart van de mensen. Daar stoppen we dus niet. Rond 16:00 uur komen we aan bij de Caen Hill Locks.

Caen Hill Locks

Op de parkeerplaats van het cafe mag je overnachten na een vrijwillige bijdrage van 8 pond. Een prima plekje zonder voorzieningen waar we de nacht doorbrengen op een verder lege parkeerplaats samen met één andere camper.

“De camperplaats”

We stappen nog even op de fiets en rijden langs het kanaal over het fietspad. De smalle bootjes liggen overal aan de kant en vele worden gewoon bewoond.

Small boats in het kanaal

De omgeving is mooi. Glooiend, met koeien en koolzaad.

Even de route checken
Gewoon een mooi plaatje

We komen rond het Golden Hour aan bij de camper. Net op tijd voor een mooi plaatje.

Zondag 16 april 2017 @ Porlock

Nadat Laura een rondje had hardlopen langs de sluizen en nadat onze buren de zelf verstopte eieren hadden gezocht in het plantsoen voor de camper vertrokken we naar Bath.

Bath
The Circus in Bath

De stad dateert uit de eerste eeuw en heeft dus een lange historie en veel romeinse invloeden waaronder het oude badhuis.

De Romeinen

Het is na Londen de drukst bezochte toeristische plaats van Engeland. Daarom gaan we dus op eerste paasdag J

Eerste paasdag. Wel beetje druk

We beginnen met een bezoek aan het badhuis dat centraal gelegen is in de stad. Naast de Kathedraal. We staan 10 minuten in de rij voor we naar binnen mogen . Het badhuis wordt na 2000 jaar nog altijd voorzien van warm stromend water uit de thermen.

Het geeft een mooi beeld over de Romeinse tijd. Het badhuis geeft verder een verrassend vergelijkbaar beeld met een hedendaags bezoekje aan de Sauna.

Dat zijn wij
Zomaar leuk plaatje in Bath

We fietsen vervolgens een rondje door de stad. Overal zijn er brede straten met statige herenhuizen. Het stadje staat niet voor niet op de wereld erfgoed lijst van de Unesco.

Met de camper rijden we vervolgens door naar een camping in de buurt van Bath. Deze is wederom vol maar een blik op het veld geeft ons een heel ander beeld….. We rijden door naar een vrije camperplaats aan de rand van voormalige loodmijnen.

Voormalige loodmijnen in Sommerset

Deze locatie staat niet op campercontact maar hebben we gevonden via de site www.searchforsites.co.uk. We lopen een rondje door het gebied maar besluiten toch verder te gaan en rijden naar Porlock. Een mooi dorpje aan de kust. Daar staan we op camping Porlock Caravanpark

Porlock Caravan Park

Hier blijven we een dag staan zodat we morgen kunnen fietsen in Exmoor.

17 april 2017 @ Exmoor

We blijven vandaag in Porlock staan en verkennen op de fiets een deel van het nationale park Exmoor. Het wordt een tochtje langs mooie vergezichten, wilde paarden en extreem steile heuvels. We beginnen met een rondje door het dorp. Porlock is een klein vriendelijk dorpje met relatief veel horeca en wel 2 campings. Naast de camping waar wij staan is er een tweede camping (Sparkhayes) die iets eenvoudiger is en geen stacaravans heeft. Deze camping staat niet in de campercontact app.

We lunchen nog op de camping en stappen daarna op de fiets. Als eerste fietsen we naar Porlock Weir. Porlock Weir is heel klein en ligt direct aan zee en is vooral toeristisch ingesteld.

Dat is nou typische een Engelse Cottage

Er staan mooie huisjes, er zijn verschillende pubs en er is een jachthaven. We fietsen de heuvel op en komen uiteindelijk bij een poort waar we worden tegengehouden. Een tolweg. Nou is dat niet zo’n probleem maar de weg is niet toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Te gevaarlijk zegt Dennis die de tol incasseert. We pakken de kaart erbij want dit is ingewikkeld. Veel alternatieven zijn er niet. Gelukkig ziet Dennis het licht. Onze e-bikes zijn natuurlijk een soort motorbike. Dus we mogen alsnog de tolweg op. We betalen 50 Pence aan toll en rijden de heuvel op.

De toch omhoog is prachtig en loopt langs een beekje. De weg is uitzonderlijk slecht en steil. Boven komen we uiteindelijk uit op de doorgaande weg van Porlock naar Countisburry. De zon schijnt mooi tussen de boompjes door.

De lichtval was erg mooi maar komt er niet zo uit

We fietsen een stukje terug en komen bij een Porlock Parking, de camperplaats die wel op de app staat. Die is werkelijk prachtig. Als we geen stroom nodig hadden gehad hadden we hier graag gestaan. Zelfs de genoemde ijscokar staat er.

Waanzinnig uitzicht zo

We worden gelijk getrakteerd op een bezoekje door de bekende pony’s van Exmoor. Eigenlijk best wel beetje eng als ze dichtbij komen.

De bekende pony’s van Exmoor

Na een ijsje nemen we de weg naar Edgcott en fietsen over de heide. Onderweg zien we wederom pony’s maar ook schapen en Highlanders. Als de zon op het landschap schijnt ziet het er dramatisch uit.

De afdalingen en heuvels zijn kort (1-2 km) maar ook extreem steil. Zelf met onze E-bikes is het bijna niet te doen (25% helling). Maar het lukt hoewel de batterijen van onze fietsen wel leeg zijn na 25 km J

Onderweg even wat drinken

’s-Avonds wandelen we nog even naar het strand in Porlock. Niet echt fijn om daar te zwemmen want het bestaat uit grote keien. Natuurlijk wel weer een locatie voor een mooi plaatje bij zonsondergang.

Strand bij Porlock

Porlock is inmiddels nagenoeg verlaten en ziet er mooi uit in de schemering. Morgen gaan we weer een stukje verder.

Porlock by night
18 april 2017 @ Mortehoe

Na een rustig ontbijt vertrekken we in zuidelijke richting. We beginnen met alweer een tolweg. Deze is aanbevolen voor caravans. Nou hebben wij geen caravan maar het lijkt ons een mooiere route. Aan het begin van de tolweg geen controle maar het vriendelijke verzoek om 4 pond in het bakje te doen. Wij zijn natuurlijk braaf en voldoen het gevraagde bedrag.

Na een mooie route komen we aan in Lynton.

Een klein toeristisch plaatse met een treintje naar de top van de heuvel. We slenteren langs de winkeltjes en kopen twee samen Fudge. Lekker !

Laag water lijkt mij

Daarna rijden we verder naar de camping die we hebben uitgezocht. Die ligt midden een een heel groot toeristisch gebied. Aan campings geen gebrek hier, de een nog groter dan de andere. Niet wat wij zoeken. Onze camping is klein maar helaas gesloten tot mei. We moeten dus op zoek naar een alternatief en besluiten door te rijden naar Mortehoe

Ook daar draait alles om toerisme. Wij vinden echter een prachtige camping met een magnifiek uitzicht op zee. North Morte Farm. Helaas is er geen stroom op deze plaatsen maar nemen we graag voor lief.

Mooie plekje !

Vanzelfsprekend verkennen we de omgeving op de fiets. Mortehoe is een klein dorpje met pensionnetjes en terrasjes. Leuk. Even verderop ligt Wollecombe. Dat is groot, nieuw en druk met een breed strand wat bij 11’C al druk bevolkt is. Brrr. We fietsen door naar Lee. Een heel klein plaatsje aan het eind van een riviertje. Prachtig gelegen. We drinken er thee.

Lee

De terugweg vraagt zoals verwacht een steil klimmetje van 20%. Het gaat allemaal net op de fiets. Omhoog met de motor op maximaal en naar beneden met de remmen volledig dicht geknepen.

We besluiten om morgen nog een dagje te blijven want het is hier heel erg mooi en we hebben nog niet eens gewandeld.

19 april 2017 @ Mortehoe

’s-Morgens lopen we eerst naar beneden naar het strand. Op zich niet ver maar het is wel steil. Het is een mooi strandje waar je zomers vast lekker kan zwemmen. Ergens tussen de keien ligt een wrak van een bootje

Wrakje ?

We luieren lekker op de camping in de zon. Het is heerlijk voorjaarsweer en uit de wind is het prima vertoeven. Na de lunch starten we met een wandeling over het kust pad. Het blijft adembenemend mooi.

Brem zie je overal
Maar dan ook overal
Even uitrusten hoor

Bij de vuurtoren nemen we de normale weg terug naar Mortehoe.

Mooie werkplek

In Mortehoe genieten we van High tea op het terras en nemen we een kijkje in de kerk waar we zoals altijd kaarsjes aansteken. Een zwarte vogel zit op wacht bij de ingang.

En toen was er thee
Zwarte vogel op wacht

Via het kust pad lopen we daarna weer terug naar de camping waar we de rest van de dag luieren, eten en genieten van een hele mooie zonsondergang.

Geen woorden
Donderdag 20 april @ Boscastle

We vertrekken richting het zuiden en rijden een klein uurtje naar een camping in de buurt van Bude. Daar is het stil, verlaten en niet erg aantrekkelijk. We rijden dus verder naar een camping vlak voor Boscastle. In de campercontact app staat als dichtstbijzijnde camping de Tewethett Farm. Dat is werkelijk een prachtige camping op de klif en recht aan Zee. Dat kost wel wat namelijk ruim € 40 per nacht. We nemen daarom de camping Lower Penycrocker op de heuvels voor Boscastle waar we voor de helft van dit bedrag staan. 5 minuten lopen van het kust pad en met ook een mooi uitzicht.

Nadat we nog een beetje extra stroom in de batterijen van de fietsen hebben gepompt bezoeken we Boscastle.

Camping Lower Penycrocker

We proberen de doorgaande wegen zoveel te vermijden. Nou is de doorgaande weg hier de B3263 (klein dus) maar toch pakken we witte weggetjes daaromheen op de fiets. Dat gaat meestal goed maar ditmaal moeten we voor het eerst een stukje lopen. 25% en onverhard dat trekken we echt niet J

Oeps

Het is er wel mooi en we rijden langs een kerkje dat zomaar midden in de heuvels staat. Met alleen een kerkhof en zonder huizen. Bijzonder.

Zomaar middenin de natuur

Het is overigens wel lastig om alles goed te zien hier. Overal hoge heggen langs de weg zodat je op je tenen moet staan om een foto te maken 🙂

Op de tenen

Boscastle is een mooi plaatsje met een riviertje en een haventje naar zee. Bijzonder gelegen omdat het haventje verschillen ligt achter de kliffen. De huisjes zijn authentiek.

Idyllisch

We lopen langs het riviertje naar het haventje en maken een paar mooie foto’s.

Mooie onscherp in de achtergrond toch ?
Bootje op het droge

Opvallend is wel dat in deze tijd alles om 16:00 uur dicht gaat terwijl er best nog wel wat toeristen zijn.

We fietsen door naar het eerstvolgende plaatsje en dat is Tintagel. Heel bekend omdat daar het voormalige kasteel van King Atrhur staat. De verwachtingen zijn dus groot. Tintagel valt echter tegen. Het dorp zelf heeft weinig sfeer. Van het het voormalig kasteel is nauwelijks iets over. Alleen de baai waar het kasteel aan ligt is erg mooi. We drinken koffie maar ook hier gaat alles dicht. We laten het museum over King Arthur maar voor wat het is en hebben niet één foto gemaakt wat veelzeggend is.

Over de hoofdweg fietsen we terug naar de camping. ’s-Avonds loop ik nog even naar het kust pad voor een paar mooie foto’s. Het is een beetje mistig en dat geeft een mooi sfeertje.

Weer een mooi sfeer plaatje
Voor de dagelijkse meditatie
Vrijdag 21 april 2017 @ Padstow

Na ons eerste ontbijt buiten in de zon dit jaar rekenen we af bij Colin de campingbeheerder en rijden we weer verder naar het zuiden voor een dagje gevangenis en traplopen.

We rijden als eerste naar Bodmin. Daar zit een Bodmin Jail. De gevangenis is in 1779 gebouwd en is in gebruik is geweest tot rond 1920. We parkeren vlakbij en bezoeken het opengestelde deel van de gevangenis.

Daar wilde je niet binnenkomen

Er hangt veel informatie over verschillende gevangenen die hier hebben vast gezeten en die hier al dan niet zijn terechtgesteld. Daar ging men vroeger toch iets anders mee om.

Tralies

Het oude gebouw is goed bewaard gebleven en is voer voor mooie nostalgische plaatjes.

Wel mooi glas in lood in het gevang

Na de lunch rijden we langs de camel trail naar de kust. De cameltrail is een lang fietspad langs een oude spoorlijn. We slaan deze over en arriveren rond 15:00 uur bij de Bedruthan Steps. Volgens de campercontact app kun je daar op de parkeerplaats overnachten voor 19 pond met een geweldig uitzicht en kun je er ook nog mooi wandelen. Het uitzicht is inderdaad geweldig. Wandelen kan ook maar overnachten alleen in juli.

Bedruthan Steps

We parkeren de camper maar wel en bezoeken de Bedruthan steps.

120 is best veel hoor !

Na de 120 traptreden zijn we beneden opr het kleine zandstrandje. Het is vloed maar zelf nu is het al erg mooi. Na wat fotowerk moeten we ook weer 120 treden omhoog. Dat kost wat meer energie J

Dit is helemaal beneden

We geven de wijziging maar via de camper app door en rijden 2 km terug naar camping Atlantic. Daar is het uitzicht net zo mooi, staan we aan het kust pad en voor slechts 10 pond. De camping staat niet de app . Een mooie camping, veel ruimte maar geen electra. Wel toiletten maar die zijn niet erg schoon. Beschouw het dus maar als camperplaats.

Camping Atlantic View

Vlak voor het eten lopen we nog even naar het zandstrand dat 5 minuten lopen van de camping is. Een mooie plek !

Mooi strandje, beetje te koud om te zwemmen
Zaterdag 22 april 2017 @ Botallack

Op weg naar Landsend. Niet vanwege Landsend zelf want daar zijn we eerder geweest en is niets te beleven maar in de regio zijn een aantal dingen die we willen zien. We rijden over via Penzance naar Botalleck en verkennen een prachtig landschap dat op de lijst met werelderfgoed staat.

Eerst doen we nog even wat boodschappen in Penzance, de eerste keer pas deze vakantie. Dat is zo lekker als je met de camper gaat. Daarna rijden we naar de secret garden camping. De naam is veelbelovend maar de camping is dicht. Op de campercontact staan weinig alternatieven dus we rijden een stukje verder langs de kust en komen uiteindelijk uit bij de Travaylorcamping in Botalleck. Op loopafstand van de mijnen en prima gelegen.

Trevaylor Camping

We besluiten een rondje door de punt van zuid Engeland te fietsen en fietsen over de B3318 naar richting Penzance. Vlak voor Penzance slaan we af naar Mousehole. Een leuk dorpje met een haventje en strandje waar we koffie drinken. Alleen voor de naam zou je het al willen bezoeken.

Mousehole

We fietsen vervolgens helemaal rond langs de kust en rijden uiteindelijk een weinig inspirerende rit van ruim 40 km. We vinden het landschap eigenlijk een beetje saai.

Beetje saai landschap 🙂

Op de camping aangekomen drinken we koffie. Omdat de zon begint door te breken lopen we meteen door naar de Leevant Mines. Het is een prachtig bewaarde industriële omgeving. Uniek gelegen aan de kust. Samen met de zonsondergang levert het veel mooie plaatjes op.

Over smalle paadjes
Even genieten van het uitzicht
Overzicht zuidwaarts
Restanten van de liftschacht
Daar aan de kust
De erts ligt nog voor het gebouw
Zonsondergang
That;s me
Nog eentje dan
Zondag 23 april 2017 @ Botalleck

Omdat het museum van de tinmijn op zaterdag gesloten is (nou ja) staat het bezoek vandaag op het programma samen met een fietstocht langs de kust naar St Ives. Uiteindelijk is er zoveel te zien in het museum dat we daar tot 16:00 blijven en de fietstocht achterwege blijft. Het museum is een must do als je in de regio bent. Een verslag met wat historie en veel foto’s vandaag.

We betalen 13 pond per persoon voor de toegang. Het museum bestaat uit verschillende gebouwen waar je vrij in en uit mag lopen. Daarnaast is er een rondleiding door de voormalige opwerkingsfabriek en een rondleiding door een deel van de mijn.

Helm verplicht

De Geever Tin Mijn is in de huidige hoedanigheid bedrijf geweest tussen 1911 en 1990 en er is totaal 50.000 ton zwarte tin geproduceerd. Omdat de prijs op de markt uiteindelijke halveerde in de jaren 80 waren de kosten hoger dan de opbrengsten en is de mijn gesloten. Het complex is nationaal erfgoed. Het wordt op een hele indrukwekkende manier gepresenteerd.

In bruin geeft beetje de juiste sfeer

Alsof de mijnwerkers een uur geleden naar huis zijn gegaan. Overigens is de mijn ook bekend van de TV serie Poldark. Wij hebben de serie nog niet gezien maar het wordt hier overal aangegeven J

Duidelijke boodschap

Als eerste lopen we langs algemene gebouwen met wat historisch materiaal. Mooie oude troep J

Gietijzer

Centraal in het midden staat het Winder House waar de lift werd bediend. Dat ging indertijd anders zonder de moderne elektronica van nu. Met 1,2,3 keer bellen gaf men aan waarheen de lift moest.

De liftbediening, behoorlijk analoog

In The Dry konden de mijnwerkers zich omkleden en douchen. Het is gebouwd in 1935 en daarna lijkt het niet meer aangepast ! Dat was indrukwekkend. Mooi bewaard.

Zo achtergelaten
Mooie moderne brede douchekoppen
Was oranje in de mode en komt dat van het stof ?
The end op 16/2/1990
Waar is Mr Pascoe ?
Fantastisch toch

In The Mill werd de gewonnen erts opgewerkt tot het Tinoxide wat uiteindelijk werd verkocht. Hier werd 24/7 gewerkt. De technieken van toen zie je nu nog steeds in de basis terug als het om scheiden van stromen gaat. We krijgen hier een rondleiding door een aardige gids samen met 4 bejaarden. Lekker klein groepje en we voelen ons helemaal thuis J

Breken van de erts
Delen van het gebouw dateren van 1870

Vervolgens gaat de rondleiding door de Wheal Mexico Mine. Een hele oude mijn (van voor 1900) die niet onder zeeniveau gaat. Ik verbaas mij erover dat publiek hier mag komen. Het is smal, klein en nauw maar wel indrukwekkend. Gelukkig zijn we maar mat een groepje van 6 en niet met 20 !

Stofjas en helm is inderdaad wel handig

Daarna is het tijd voor een typisch mijnwerkers broodje (draadjesvlees en uien) en een bezoekje aan het laboratorium en de werkplaatsen.

Monsters uit de mijnen

We sluiten tenslotte af met een wandeling richting de kustlijn waar nog veel oude vervallen gebouwen staan en met een “Mijnfie” in een oude spiegel.

Dat zijn wij weer

Een mooie dag. We zijn feitelijk nog nooit zo lang in een museum geweest. Wat ons een betreft een must do als je in de regio bent. De rest van de dag luieren we op de camping. Morgen gaan we verder richting Lizard

Maandag 24 April 2017 @ Lizard

We beginnen met het vullen en legen van alle tanks die we aan boord hebben. Dat lukt niet helemaal want we kunnen nergens een tankstation vinden waar we LPG kunnen tanken. Gelukkig hebben we 2 flessen mee dus ook zonder tanken gaan we deze vakantie doorkomen zonder dat we in de kou hoeven te zitten.

We rijden in ongeveer een uurtje naar Lizard. Een schiereiland met veel natuur. In de regio zijn veel campings te vinden. Wij hebben gekozen voor Henry’s campsite. Een kleine camping midden in het dorp. We vinden het helemaal leuk. Beetje alternatief met loslopende kippen, mooie plekjes en een prima uitzicht. Het blijft wel duur hier (ruim 30 euro per nacht voor 2 personen).

Henry’s campsite

De kippen weten inmiddels dat ze nieuwe gasten even moeten verwelkomen. Het alternatieve van de camping komt zelfs terug in de kapsels van de kippen. Zo jaren 70 !

Welke kapper hebben we hier ?

Vandaag staat Gadgwith op ons lijstje om te bezoeken. Dat is ongeveer 10 km fietsen door de weilanden heen. Gadgwith is een heel klein vissersplaatsje waar kreeften worden gevangen. Er staan idyllische huisjes en kan zo in een of andere speelfilm voorkomen.

Na alweer een high tea kijken we nog even naar de vangst van de binnenkomende vissers. Heel veel grote kreeften. Die liggen vanavond ergens in de pan denk ik.

Kreeft

We fietsen verder over de hei naar Coverack. Ook een klein plaatsje aan de kust, Coverack is iets minder charmant maar heeft wel een leuk haventje. We drinken koffie uit de wind achter een muurtje ……

Koffie

Daarna fietsen we weer terug naar de camping. Alweer 38 km in de benen. We lezen wat en eten kaasfondue. Daarna maken we nog een wandeling langs het kust pad.

Follow the sign

De kust van Lizard is ruig en de uitzichten zijn dan ook mooi. Overal staan bankjes om daarvan even te genieten.

Meditatie momentje 2

Wij blijven staan.

Wow !

Uiteindelijk komen we bij de vuurtoren van Lizard en lopen vervolgens via de weg weer terug naar het dorp.

Lizard Lighthouse
Dinsdag 25 april @ Fowey

Vandaag rijden we weer een stukje verder in de richting van Dover waar we zaterdag de boot weer terug naar Frankrijk nemen. We rijden via The Eden Project naar Fowey en gaan voor de eerste keer uit eten.

Onze eerste stop vandaag is in de stad Truro. We parkeren aan de rand van de stad bij de supermarkt waar je mag parkeren als je voor tenminste 3 pond aan inkopen doet. Toevallig hebben we chocolade nodig dus dat gaat lukken. We lopen de stad in en komen erachter dat dit wel de meest mistroostige stad van de regio moet zijn. Binnen een half uur zijn we dus weer weg.

The Eden Project ligt een half uurtje verderop en is gebouwd in een voormalige (Chinese) klei groeve.

Het zijn botanische tuinen die futuristisch zijn gebouwd. We betalen 26 pond toegang per persoon en verkennen de tropen en de mediterrane zone.

Heel mooi gebouwd

Binnen is het warm maar niet ondragelijk. Al met al heeft het een hoog Floriade gehalte en achteraf is dit toch niet zo ons ding. Over zo’n touwbrug bijvoorbeeld 🙂

Net echt joh

Het is meer iets om met kleine kinderen naar toe te gaan en die hebben we niet meer. Daarentegen hebben we voor het eerst in ons leven koffie, rijst en ananassen gezien J

Wij dachten dat die uit de fabriek kwamen 🙂

We rijden naar Fowey wat maar 15 minuten verderop ligt. Daar proberen we als eerste de Foweycamping. Alleen voor leden en niemand bereikbaar. We rijden dus door naar de volgende en dat is de Polglaze camping. Niemand te zien. Dus rijden we weer verder naar een camping die nergens op de kaart staat. We bellen met een telefoonnummer en mogen hier staan voor 14 pond.

Camping zonder naam

De camping heeft verder niets maar ligt op 5 km van Fowey. We bezoeken Fowey op de fiets en eten Fish and Chips in The King of Prusia. Gewoon lekker in het café met een biertje. Lekker hoor.

The King of Prusia (in het roze)
Woensdag 26 april 2017 @ Mark

We rijden als eerste naar Looe, een klein dorpje op 30 minuten rijden van de camping. Daar starten we met een fietstocht over smalle paadjes en steile heuvels naar Charles Dickens dorpjes.

We parkeren de camper op een grote parkeerplaats aan de rand van het dorp. Later komen we erachter waarom dit kleine dorp zo’n grote parkeerplaats heeft. Daarna nemen we de fiets en pakken we zoals altijd de kleinste weggetjes die er zijn. Dan krijg je mooie uitzichten maar ook steile heuvels. Het lijkt wel steeds erger te worden. Vandaag lukt het alleen als ik op de trappers blijf staan. Eigenlijk iets te veel van het goede.

We rijden eerst naar Talland. Dat zijn niet meer dan 10 huizen aan een mooi strandje. Er is ook een terrasje. Ik snap nu waarop hier zoveel campings zijn met vooral veel stacaravans. Ik neem aan dat dit deel het Zeeland van UK is. We besluiten door te fietsen want het is nog maar 2 mijl naar Polperro, onze bestemming. De weg stopt echter en gaat over in een wandelpad. Voor de tweede keer deze vakantie maar ditmaal hoeven we niet te lopen en lukt het met moeite om het stuk te fietsen.

Dit is een fietspad …

De afdaling naar Polperro is zo steil dat ik nu al vrees voor de weg terug. Beneden aangekomen maakt alles echter goed. Wat een schattig dorpje is dit.

Zo van een ansichtkaart

Dat is er een voor ons Must See lijstje. Het werkelijk heel knap hoeveel huisjes ze hier op een vierkante meter krijgen.

Bijzondere bouw

We lopen een rondje maar zitten jammer gebukt een beetje onder tijdsdruk omdat de parkeertijd van de camper verloopt en een bekeuring in het buitenland hebben we eerder gehad en is nogal onhandig.

Juist, voor mij dus
Droog

We besluiten om over de “grote weg” weer terug te fietsen en zijn netjes op tijd weer bij de camper. Daar eten we een broodje, betalen weer voor de camper en gaan dan Looe bekijken.

Looe

Looe is een soort Katwijk maar dan leuker. Mooie huisjes, vissers, een groot strand en dus ook de grote parkeerplaatsen. We slenteren langzaam door het dorp en rond 15:00 uur houden we het voor gezien.

Gewoon leuk plaatje

We willen de vakantie, net als vorig jaar afsluiten met een leuke stad. Vorig jaar was dat Brugge. Dit jaar valt de leuze op Oxford. Het ligt wel iets uit de route maar omdat we nu een stuk snelweg kunnen nemen valt het qua rijtijd erg mee. We rijden tot vlak voor Bristol en zoeken dan een camping. De eerste is wederom vol, de tweede is wel erg afgelegen maar uiteindelijk komen we aan bij Coombes Cider Farm. De naam zegt het al: een hele grote camping met vooral weekend gasten. Leeg en verlaten maar vol met caravans. Het is maar voor een nachtje.

Coombes Cider Farm

Laura loopt nog even het dorp in voor een een paar foto’s. Morgen gaan we naar Oxford

Donderdag 27 april 2017 @ Woodstock

Oxford staat vandaag op ons programma en vanaf de camping is dat een kleine 2 uur rijden. We vertrekken rond 10:30 zodat we even na 12 uur aankomen op de camping op de Caravan Club. We krijgen een mooi plekje en fietsen daarna 15 km naar Oxford voor een dagje cultuur en historie.

Caravan Club

We hebben een lijstje gemaakt van dingen die we willen zien en beginnen met het Museum of History of Science. Daar hebben ze een bord met oorspronkelijk handschrift van Einstein waarop zijn relativiteitstheorie staat. Toegang is gratis maar bij de ingang worden we als eerste verwelkomd door een suppoost. Als hij hoort dat we uit Nederland komen zitten we eerst 10 minuten aan het vast en krijgen we een mini college over ……fruitella. Hij is gek van Breda en dus van NAC (voetbal) en van fruittella dat in Breda wordt gemaakt. Nou ja zeg.

Fruitella Fan

Na 10 minuten weten we ons te bevrijden en lopen we langs de tentoonstelling. Het schoolbord valt wat tegen maar goed het is en blijft van Einstein.

E= MC2

Als tweede staat de bibliotheek op ons programma. Die zit naast het museum dus dat komt goed uit. Eenmaal binnen en betaald (3 pond) blijkt dat dit niet de bibliotheek is maar het Sheldonian Theatre. Ook mooi maar daar waren we niet naar op zoek J

Lijkt wel heel erg op de bibliotheek, toch ?

We lopen weer naar buiten komen vervolgens eerst langs de Bridge of Sighs. Alleen het bootje ontbreekt anders zou je denken dat je in Venetië zit want daar hebben we er ook zo een.

Bridge of Sighs

Om de hoek zit de echte Bibliotheek. Kaartjes zijn te koop voor een paar pond maar de bibliotheek is alleen toegankelijk tijdens een guided tour. Daar hebben we helaas geen tijd voor dus we laten de bibliotheek van binnen voor wat het is.

Dit is de echte Bieb

We lopen door naar Christ Church. Een echte Must See.

Christ Church

De meeste mensen kennen de eetzaal van de Harry Potter Films. De eetzaal wordt dagelijks gebruikt door zo’n 300 de studenten.

Geen toverkunsten hier vandaag

Zij krijgen hier ontbijt, lunch en diner. Het is een ongelofelijk mooi gebouw.

Wel romantisch eten zo als student
Prachtig

Ook de Kathedraal en de binnen plaats zijn bijzonder mooi.

Het moet een boost geven als je hier mag studeren !

Nog meer Harry Potter

We eten wat en bezoeken een winkel van Fudge Kitchen. De mannen binnen zijn knettergek maar we mogen we zo ongeveer alle smaken proeven. We kopen vervolgens maar een paar blokken van dat spul. Mmmmm

Fudge, Fudge en nog eens Fudge !

Het Balliol College staat daarna op het programma. De opzet lijkt erg op die van Christ Church maar het is wat kleiner en iets minder mooi. Wel leuk om te zien dat ze allemaal min of meer hetzelfde zijn opgebouwd met een kerk, een eetzaal en studiegebouwen. Tot slot maken we nog een foto van het Trinity College. We gaan niet naar binnen maar al met al was het een mooi dagje !

Trinity College
Vrijdag 28 april 2017 @ Dover

Vandaag is de laatste volle dag in Engeland. We rijden dus terug naar Dover en besluiten een bezoek te brengen aan Canterbury. Ons advies is daar vooral voorbij te rijden 🙂

Het is ongeveer tweeënhalf uur rijden van Oxford naar Canterbury. Daar worden we door bordjes netjes naar de parkeerplaats voor bussen en campers gedirigeerd. De parkeerplaats is betaald en dat is prima maar om nu een vast bedrag te vragen van 15 pond lijkt ons wat overdreven voor een uit te kluiten gewassen dorp. We rijden naar een alternatieve plek even buiten de stad en daar kost het parkeren 3 pond. Dat is al beter. Op de fiets gaan we vervolgens naar Canterbury en schrikken ons rot van het aantal toeristen. Busladingen vol. Wat is hier te zien dan ?

Het blijkt de laatste stop voordat de bussen wee op de boot gaan naar Calais. Gevolg massa’s mensen en dus vooral restaurants en souvenir winkels. De toegang tot de beroemde kathedraal is daar ook op aangepast. 12 pond per persoon. Nu steek ik graag een kaarsje aan en doe ik graag een bijdrage maar 12 pond per persoon voor een kerk ? We zijn dus snel weer vertrokken (zonder foto’s) en rijden naar Dover naar Kindsdown camping. Wederom hebben we het gevoel te worden belazerd. De camping is nagenoeg leeg maar we moeten minimaal 2 nachten betalen vanwege een bankholiday.  Dat is overal zo in de regio zegt men. Een mooie camping maar dat doen we dus niet. We rijden iets verder naar de Hawton farm. Daar betalen we gewoon 16 pond voor een nachtje. Minder mooi uitzicht maar we zijn natuurlijk niet gek !

Hawton Farm

Na het eten fietsen we nog even naar de kliffen en maken toch nog een paar mooie foto’s.

Langs het randje staat hier een hek, zeker gevaarlijk 🙂
Krijt
De krijtrotsen

Morgen gaan we met de boot naar Frankrijk en rijden we in een keer naar huis.

Zaterdag 29 april 2017 @ Driehuis

We doen lekker rustig aan en om 13:00 uur melden we ons in Dover bij de boot. Na een rustige overtocht rijden vanuit Duinkerken in een keer naar huis.

2 gedachten over “Zuidwest Engeland

  • Heel mooi reisverslag!!! Daar wij ook deze reis willen doen dit jaar gaan we hier heel veel tips kunnen gebruiken!!!

    Beantwoorden
  • Ons advies: Maak gebruik van de gratis overnachtingen via de Britstops tijdens de volgende reis naar Groot Brittannië.

    Beantwoorden

Geef een reactie