#1 | Outdoor Noorwegen

Dit is het eerste van totaal 6 blogs over onze outdoor reis naar Noorwegen  in 2017. Onderaan elk blog kunt u doorklikken naar het volgende blog van deze reis. Onze eerste reisdag van deze reis: Wandelen Hardanger Vidda. Een overzicht van alle blogs van deze reis kunt u hier vinden

Samenvatting

9 dagen onderweg | 3300 km gereden | 67 km gefietst | 37 km gewandeld

Tijdens deze outdoor week ondernamen we 5 waanzinnige buiten activiteiten. Misschien niet voor iedereen haalbaar maar o wat is het mooi en gaaf om dit te doen. We begonnen met een wandeltocht over de Hardanger Vidda gevolgd door een een van de toppers van deze week de fietstocht over de Rallarvegen. Vlakbij Eidfjord maakte we kennis met Raften. Kleinschalig maar wel leuk en koud. Op de gletsjer konden we skiën, midden in de zomer op 1400 meter hoogte ! Absolute topper was de wandeling naar Trolltunga.

Outdoor op de Hardanger Vidda

Het is best ver rijden voor een weekje maar absoluut de moeite waard. De Hardanger Vidda is bij uitstek geschikt om outdoor activiteiten te ondernemen. Er is werkelijk van alles mogelijk. Sommige activiteiten kunnen op eigen initiatief, anderen kunnen alleen via een organisatie. Via internet is veel vooraf te plannen of te reserveren hoewel dat laatste eigenlijk niet nodig is. In Noorwegen is het nl niet druk 🙂 Een goede voorbereiding is wel noodzaak. Noorwegen is anders dan Nederland. Midden op de Hardanger Vidda ben je echt op jezelf aangewezen. Het is belangrijk om tijdens tochten te kunnen beschikken over goede kleding. In juli was het regelmatig nog tussen 0 ‘C en 5’C. Er lag op veel plaatsen bijvoorbeeld nog sneeuw. De wegen zijn vanzelfsprekend sneeuwvrij.  Mutsen, waterdichte schoenen, handschoenen en regenkleding zijn absolute noodzaak. Verder is het van belang voldoende eten en drinken mee te nemen tijdens de tochten.

Campings

Op de Hardanger Vidda kun je letterlijk overal overnachten. Plaatsen genoeg waar je vrij mag staan. Campings zijn er ook voldoende. De prijzen liggen voor een camper rond de € 30 per nacht.

Rijden

De wegen zijn goed maar allemaal 2-baans. Met de camper haal je een gemiddelde van 50 kilometer per uur. Het vraagt dus tijd om door Noorwegen te rijden. Dat is overigens geen straf want er is de hele route door veel te zien. Voor sommige stukken weg is er een tol systeem. Betalen gaat automatisch achteraf (je krijgt vanzelf een rekening via je kenteken) of via een kaartjes automaat met visa.

De route

Wij reden ruim 3300 kilometer via onderstaande route. De oversteek ging van Hirthals naar Larvik met Colorline. We betaalde 550 euro voor een retour (camper, 3 personen). De overtocht duurde circa 4 uur.

Onderaan dit bericht kunt u doorklikken naar het eerste blog van deze reis: Wandelen Hardanger Vidda.

Geef een reactie