Eilandhoppen

Samenvatting

In 3 dagen bezoeken we drie wadden eilanden: Borkum, Schiermonnikoog en Ameland. We overnachten aan het vaste land en verkennen de eilanden op de fiets.

4 dagen onderweg | 472 km gereden | 120 km gefietst

Lentemaheerd

We rijden rond etenstijd richting via de Afsluitdijk naar Groningen. Bij het monument op de dijk stoppen we even voor een bak koffie. Daar blijkt ons campertrapje niet meer uit te schuiven. Lastig maar met de hand werkt het nog wel.

Afsluitdijk

We rijden verder naar Uithuizermeeden waar we rond 20:00 uur aankomen op camping Lentemaheerd. Een mooie ruim opgezette camping op fietsafstand van de boot naar Borkum. We betalen voor 2 nachten.

Lentemaheerd
Borkum

We fietsen eerst naar Eemhaven waar de boot naar Borkum vertrekt. We betalen 25 euro per persoon inclusief de fiets en nemen de boot van 10:15 uur. Na een uur komen we aan in Borkum. Hoewel dat Duitsland is hebben we de paspoorten gelukkig niet nodig. Die waren we namelijk vergeten 🙂

Duidelijk lijkt mij

In de haven van Borkum start een treintje naar de enige stad op het eiland.  De rit is inbegrepen bij het kaartje van de boot. Wij gaan echter met de fiets. De weg naar het dorp is redelijk saai en we hebben ook nog eens windkracht 6 tegen 🙁

Borkum zelf is van oudsher een stadje met oude herenhuizen en mooie panden aan de boulevard. Dat was hier vroeger een sjieke bedoening denk ik. Door nieuwbouw is het inmiddels wel rommelig geworden. Dat is wel jammer.

De trein

We lopen door het dorp. Het is vanzelfsprekend toeristisch. Aan de boulevard heerst nog het sfeertje van vroeger met een wirwar aan gekleurde strandstoelen

Welke kiezen we uit ?

Voor € 10 per dag heb je een stoel voor 2 personen. Die strandstoelen zijn een waar foto object.

In alle kleuren verkrijgbaar

Dat we in Duitsland zijn is ook al niet te missen.

Een mooie kuil met een stoel erin
Vuurtoren

We beklimmen de vuurtoren met ruim 300 treden en waaien bovenop bijna uit onze jas . We hebben een mooi uitzicht !

Uitzicht op Borkum

We maken nog een korte fietstocht maar de wind weerhoudt ons van een langere verkenning. Op Borkum staan ovreigens nog overal de oude strandkarren van vroeger. Leuk !

Nostalgie !

Na een biertje in Biergarten Upholmhof pakken we de boot weer terug. We fietsen totaal 44 km.

Schiermonnikoog

We staan normale tijd op en ontbijten buiten. De wind is gelukkig wat gaan liggen maar het is zwaar bewolkt. Vanaf 14:00 gaat de zon schijnen. We rijden om ons gemakje richting Lauwersoog via Pieterburen. De zeehonden crèche laten we even voor wat het is. Rond 11:00 zijn we bij de boot in Lauwersoog die ons naar Schiermonnikoog zal brengen. Omdat de eerstvolgende pas om 12:30 gaat besluiten we de camper eerst op de camperplaats It Thûn Hûs te zetten in Anjum. We zijn hier al 2 keer eerder geweest en daarmee is het onze meest bezochte camperplaats tot dusver.

It Thun Hus

We fietsen terug naar Lauwersoog en pakken de weg buitendijks. Altijd leuk om zo langs het Wad te fietsen.

Buitendijks

Voor de de boot betalen wederom 25 euro per persoon voor een retourtje met fiets. Om 13:30 komen we aan op Schiermonnikoog en de zon breekt door 🙂

De boot naar Schier

We rijden eerst naar het dorp voor een gebakken visje. Daarna bezoeken we het Schelpenmuseum waar een een privé rondleiding krijgen van Thijs. Leuk om even te bekijken !

Na het museum maken we een fietstocht over het eiland. Halverwege stappen we af en lopen we het strand op. Heerlijk is dat hier. Je kan tot vlakbij het strand komen en overal heerlijk rustig !

Authentieke strandopgang 🙂
Koud he

Het is nog net even te koud om te zwemmen vinden wij maar we doen wel een dappere poging om bij de branding te komen. Het poeltje halverwege het strand blijkt toch dieper dan gedacht.

Oeps

We fietsen terug naar het dorp waar we lekker wat eten op een terras in het zonnetje. Schiermonnikoog is werkelijk een heerlijk eiland !

Schiermonnikoog dorp
Ameland

Vandaag wordt het heel mooi weer. We rijden vroeg weg richting Holwerd waar de boot naar Ameland vertrekt. Direct na Holwerd rijden we de file in. Het parkeerterrein is vol dus wordt er geparkeerd in een weiland. We knijpen hem een beetje want we willen de boot van 09:30 halen. We parkeren de camper voor 5 euro en fietsen snel de 4 km naar de boot en zijn gelukkig op tijd. Het is wel onwijs druk.

De boot naar Ameland

Om 10:30 komen we aan op Ameland en daar nemen we eerst het fietspad  via de Ballumerbocht naar het westelijke puntje van het eiland. Het is een prachtig nieuw fietspad buitendijks dat is aangelegd tijdens de recente dijkverzwaring. Een genot om hier zo langs het Wad te fietsen.

Stelteloper ?
Fietspad buitendijks op Ameland

Na 10 km eindigt het fietspad bij het dorpje Hollum. Een prachtig authentiek dorpje. We nemen een Ijsje en fietsen daarna via de vuurtoren van Ameland verder langs de noordzijde van het eiland.

Vuurtoren van Ameland

Het landschap op Ameland is heel verschillend. Van dijken tot bos en van kleine dorpjes tot duinpartijen.

Bosrijke omgeving

Halverwege stoppen we net als gisteren voor een strandbezoek. Nu is het wel warm en kan er gezwommen worden.

Strand

Na wat te hebben geluierd stappen we tegen 14:30 weer op de fiets. We willen een beetje op tijd thuis zijn vandaag en daarvoor moeten we boot terug hebben van 14:30 uur. Via Nes fietsen we terug naar de boot. Het is wederom druk op de boot.

Blijft mooi om naar het Wad te kijken.

Rond 19:00 uur zijn we weer thuis na een zeer en afwisselend weekend.

Eén gedachte over “Eilandhoppen

 • 25 juni 2017 om 20:56
  Permalink

  Dag Robert-Jan en Laura,
  De waddeneilanden staan ook nog op onze (steeds maar groeiende) lijst van te bezoeken plaatsen. Informatie uit de eerste hand is dus altijd interessant.
  Bedankt voor het verslag en voor de mooie foto’s.

  Nico Schepers

  Beantwoorden

Geef een reactie