Belgische Kerstmarkten

Samenvatting

Het is december en dus een prima moment voor een bezoek aan één of meer kerstmarkten. In 2017 gingen we met de camper al naar de kerstmarkt in Münster en die in Valkenberg. Toen was ons advies “ga naar Münster”. Dit jaar bezoeken we de kerstmarkten in België voor een vervolg onderzoek.

3 dagen onderweg |  565 km gereden |  20 km gefietst

Onderweg naar België

Wanneer je gaat zoeken op het internet naar kerstmarkten in België kom je al snel op lijstjes met de beste markten. Die van Brugge en die van Gent prijken op alle lijstjes. Het zijn ook nog eens leuke steden dus de keuze was snel gemaakt. We vertrekken vrijdagochtend bijtijds want we willen vrijdagavond als eerste naar de kerstmarkt in Brugge.

Eerst halen we de moeder van Laura op want die gaat gezellig met ons mee. Omdat we verwachten dat we de camper een stukje vanaf het centrum zullen parkeren nemen we de fietsen zoals altijd mee. Nu hebben we al eerder met drie fietsen in de garage gereden maar de hoogte van de garage blijft een knelpunt. Onze fietsen zijn eigenlijk best klein en passen dus prima maar de fiets van Hilda vraagt wat meer passen en meten. Maar het lukt en zo rijden we rond 10:00 uur vanuit de Zaanstreek richting België.

Camping Brugge

Ik heb gereserveerd op camping Memling aan de rand van het centrum. Hier stonden we al eerder in 2016 en 2017. Normaal reserveren we nooit maar zo rond deze tijd leek het ons wel verstandig. Voor een nachtje met drie personen rekenen we € 35,20 af. Niet echt goedkoop maar we staan vlakbij het centrum met goed en verwarmd sanitair. Er is overigens nog plaats genoeg, Er staan ongeveer 50 campers.

Camping Memling
Brugge

Na aankomst drinken we eerst nog even koffie in de camper in de hoop dat het toch nog droog wordt. Wat een zootje regen valt er. Sneeuw is prima als je naar een kerstmarkt gaat maar regen…..Uiteindelijk wordt het droog en om 16:00 uur stappen we op de fiets naar het centrum. Een tochtje van 10 minuten. Daar zetten we de fietsen op het plein voor het stadhuis waar we meteen even de eerste foto nemen

Brugge

Als we richting de Markt lopen ruiken we de Belgische wafels al. Lekker hoor maar we zijn dapper en laten ons nog niet verleiden. Op de Markt is de eerste kerstmarkt van Brugge. In totaal zijn er twee en er is een Ijsbaan. De IJsbaan is wel een eindje uit de buurt en ik heb mijn Friesche Doorlopers ook niet bij me dus die slaan we over. De kerstmarkt op de Markt bestaat uit ongeveer 25 stalletjes die in een cirkel staan opgesteld. Je loopt dus aan één kant het afgesloten terreintje op. Het is nog erg rustig maar dat komt misschien ook door het regenachtige weer.

Voor de Belfort
Kaas

We lopen langs alle kraampjes maar de gezelligheid ontbreekt nog. We lopen daarom door de Steenstraat naar het Simon Stevinplein. Daar is de tweede kerstmarkt van Brugge. Deze is meer traditioneel opgesteld en dat vinden wij gezelliger. Er zijn hier ook meer kraampjes. Bij een van de kraampjes kopen we een puntzak met …….. nee niet met friet maar wel met verschillende soorten blokjes kaas. Leuk idee en erg smakelijk !

Het is ondertussen weer begonnen met regenen. We lopen naar de Sint Salvator Kathedraal waar we even kunnen schuilen. Het is een mooie kerk waar je onder andere de oude grafkelders kan bewonderen. Die kun je zien door een glazen vloer heen. Wat een bijzondere manier van begraven hadden ze toch vroeger. Zo als altijd steken we kaarsjes aan. Eén voor mijn moeder, één voor mijn vader en vanaf nu dus ook een derde kaarsje voor mijn schoonvader. Mooi ritueel wat we standaard doen in elke kerk die we bezoeken!

Regen

Buiten is het inmiddels gestopt met zachtes miezeren. Bah! Dit zorgt niet voor het gezellige sfeertje waar we naar op zoek waren. We twijfelen even of we ergens een restaurant willen opzoeken maar besluiten naar de camper terug te gaan. Daar eten we wat en kijken we naar het nieuws.

Gent

Op zaterdagochtend rijden we naar Gent. Een kort ritje van 40 minuten. Rondom Gent zijn maar weinig campings beschikbaar en in deze periode is alles ook nog eens dicht. Er is wel een camperplaats maar met z’n drieën in de camper geven we toch de voorkeur aan een camping. We parkeren de camper daarom aan de Noorderlaan langs de Watersportbaan. Daar zijn volop gratis parkeerplaatsen. We laden de fietsen weer uit en in 15 minuten fietsen we naar het centrum.

Gent is een leuke stad. Hier waren we al eerder toen we met de camper Vlaanderen bezochten. De kerstmarkt in Gent is vele malen groter dan die van Brugge. Honderden stalletjes staan verspreid door het centrum opgesteld. Als we rond een uur of 12 aankomen is het al gezellig druk.

Het Reuzenrad op de Korenmarkt

Het voorste gedeelte van de Sint-Niklaaskerk wordt verbouwd en fungeert nu als antiekmarkt. Wij noemen het gewoon een rommelmarkt maar dan een op een bijzondere plek 🙂 We beginnen onze tocht langs de kraampjes maar al snel worden we gevangen door de geur van warme appeltaart. We strijken dus neer op het verwarmde terras van Restaurant Du Progress voor koffie, warme chocolade en appeltaart.

Koffie !

Aansluitend lopen we langs de stalletjes met wafels, worsten, glühwein kleding, sierraden, kerstversiering en andere snuisterijen. Er lijkt geen einde aan te komen. Gezellig hoor. We zijn wederom dapper en kopen geen zakje met Gentse Neuzen alhoewel ze wel uitdagend naar ons liggen te kijken

De echte, dat kan haast niet anders

Langs de Korenlei staan geen stalletjes maar is het natuurlijk wel tijd voor een mooi plaatje

De Korenlei

We lopen via de kerstmarkt naar de Sint-Baafskathedraal. Daar is het Lam Gods te bewonderen van de gebroeders van Eijk. Die hebben wij al eens gezien maar Laura’s moeder nog niet. Het is een prachtig schilderij dus we gaan graag nog een keer naar binnen. We kopen een kaartje en luisteren via de audiotour naar het verhaal over dit beroemde schilderij. In de Tweede Wereld Oorlog werd het gestolen door de Duitsers en werd het verstopt. Het Derde Amerikaanse Leger heeft het intacte veelluik gelukkig terug gevonden in de zoutmijnen van Altaussee bij Salzburg.

Het Lam zelf 🙂

Ook hier in de Sint-Bataaf steken we een kaarsje aan alhoewel we hier echt even moeten zoeken naar een vrij plekje. Er zijn in de kathedraal veel plekken waar je een kaarsje kan aansteken maar alles staat vol ! Huh ? Dat hebben we nog nooit mee gemaakt. Uiteindelijk vinden we kaarsenstandaard waar nog drie plekjes open zijn.

Vol

We wandelen verder en het het tijd voor de inwendige mens geworden. Dat moet nu dan wel een Belgische wafel zijn. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om die te kopen op de kerstmarkt. We slenteren verder door de stad en het wordt langzaam drukker en donker. Het blijft echter gezellig.

Kerst

Niet zo druk dat je voetje voor voetje langs de kraampjes moet schuifelen. Laura koopt nog een lekkere warme sjaal en om 17:00 uur keren we terug naar het restaurant waar we eerder die dag koffie dronken. Hier hebben ze Stoverij op Vlaamse wijze met varkenswangetjes, Westmalle en Tierenteynmosterd. Daar kunnen we ons natuurlijk niet tegen verzetten. Drie maal dus en het smaakt heerlijk. Een aanrader !

Camping Malpertuus

Na het eten maken we nog een klein rondje door de stad. Het begint nu toch wel wat drukker te worden.

De beste tijd voor de kerstmarkt in Gent is volgens ons dus van 12:00 tot 20:00 uur. We fietsen terug naar de camper en rijden daarna naar Camping Malpertuus op 30 minuten van Gent. Vooraf hebben we even geïnformeerd of we daar nog laat konden arriveren in de winterperiode en dat kon gelukkig. We krijgen een plekje met stroom naast een elektriciteitskast. Zo eentje die aan één stuk door bromt weel u wel. We verplaatsen de camper dus maar een stuk want er is plaats zat.

Gouda

De volgende dag rijden we in twee etappes weer naar huis. De tussenstop maken we in Gouda. Een mooi stadje in het groene Hart van Nederland. Hoewel het koopzondag is, is het er bijzonder rustig. We maken een mooi plaatje bij het fraaie stadhuis. Rond 16:00 uur zijn we weer thuis.

Gouda
Ons advies

Brugge is een enorm leuke stad maar de kerstmarkt is echt een beetje te klein. De regen maakte het helaas ook ongezellig. Gent is voor een bezoek aan een Belgische Kerstmarkt een echte aanrader. De tussenstand: Gent staat op één op heel korte afstand gevolgd door Münster. Valkenberg volgt op gepaste afstand en de hekkensluiter is nu Brugge.

5 thoughts on “Belgische Kerstmarkten

 • 25 december 2019 om 21:07
  Permalink

  Jullie hebben mij even meegenomen naar de kerstmarkten. Prachtig, ondanks het weer hebben jullie genoten. M.v.g. Berta Smilda Groningen.

  Beantwoorden
 • 25 december 2019 om 22:06
  Permalink

  De kerstmarkt van Brussel is ook een aanrader. Antwerpen is ook mooi.

  Beantwoorden
 • 26 december 2019 om 08:27
  Permalink

  Dank voor het mee beleven van dit tripje. Veel plezier op jullie volgende uitstapje. Kus cock

  Beantwoorden
 • 27 december 2019 om 18:57
  Permalink

  Dank je wel om dit te delen, helemaal eens dat Brugge niet echt een ommetje waard is, Gent is leuk en uitgebreid, Antwerpen en zeker Brussel zijn toppers.
  Fijne feestdagen en schitterend 2020.

  Beantwoorden

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog