’s-Hertogenbosch

Samenvatting

Het eerste weekend van 2020. Natuurlijk hebben we veel te lang gewacht. Er is namelijk altijd een reden om niet te gaan. Nu gaan we dus wel en ditmaal naar ’s-Hertogenbosch in Brabant want daar zijn de weersvooruitzichten het best. We brengen een bezoek aan de Kathedraal Sint Jan, we zien mooie en moderne kunst in het Noord Brabants Museum en maken een lange fietstocht langs de Maas.

Camperplaats Berlicum

We rijden vrijdagmiddag in ruim een uurtje naar Camperplaats Berlicum. Dat is een prima afstand voor een weekendje. Camperplaats Berlicum ligt midden tussen de weilanden. Er zijn mooie plaatsen op het gras, er is elektriciteit en er is een mogelijkheid om vuil en grijs water te lozen. En dat voor € 12,00 per nacht zonder elektriciteit. Met elektriciteit betaal je 2 euro meer.

Camperplaats Berlicum
‘s-Hertogenbosch

Na een broodje stappen we op de fiets voor een kort ritje van 8 kilometer naar de stad. We parkeren de fietsen naast de Sint Jan en starten met een bezoekje aan deze gigantische kerk. Oorspronkelijk als parochiekerk gebouwd, werd de Sint-Jan in 1366 tot kapittelkerk en in 1559 tot kathedraal van het nieuwe Bisdom ‘s-Hertogenbosch verheven. Op 22 juni 1929 werd de Sint-Jan de eretitel basiliek verleend.

Sint Jan

De basilisk is enorm groot en rijkelijk versierd met luchtboogfiguren en de reliëfs boven de ramen. Aan de buitenzijde van de kerk zijn allemaal kleine kapelletjes.

Kapelletje

Na de bezichtiging lopen we de stad in. Het is echt fris buiten en na een klein rondje wordt het tijd voor een kop koffie. Op de hoek van de grote markt gaan we naar Café de Kleine Werelt. Gebouwd in 1573. Binnen is het gelukkig gemoderniseerd en warm. De broodjes kroket bij het tafeltje van onze buren zien er zo lekker uit dat we deze niet kunnen weerstaan.

Noord Brabants Museum

We moeten een keuze maken tussen het Noord Brabants Museum en het Jheronimus Bosch Art Center. In de laatste hangen alleen reproducties en is onze museumjaarkaart niet geldig. De keuze is dus snel gemaakt. Het Noord Brabants museum is groot en ruim opgezet. Het huidige museumgebouw was oorspronkelijk een Jezuïetenklooster. Het ziet er van binnen prachtig uit met een mooie binnentuin. Er zijn veel vaste werken te zien van onder andere van Gogh en er is een tentoonstelling van Shao Fan. Een hedendaagse Chinese kunstenaar die kennelijk iets heeft met konijnen 🙂

Konijn door Shao Fan

Op de tweede verdieping is een collectie over de historie van Brabantia. Van oude schilderijen tot aan een oude DAF. Leuk om dat zo bij elkaar te zien. Er hangt ook een oude kaart van Brabantia uit 1600. Middenin prijkt in grote letters onze familienaam. Even verderop zien we nog een deel van onze familie historie. Een schilderij van Samuel van Hoogstraten. Dat was een leerling van Rembrandt en die staat in onze stamboom 🙂 Volgens mij de bet bet bet bet overgrootvader van mijn bet bet overgrootvader of zoiets. Helaas heeft hij het schilderij dat hier hangt niet aan ons nagelaten.

Samuel van Hoogstraten

Als we alles hebben gezien en weer buiten komen is het begonnen te regenen. Oeps. Ondanks onze regenbroeken en jassen komen we na 8 kilometer fietsen redelijk doorweekt aan op de camperplaats.

Berlicum

Ik ben om 07:00 al wakker en het is prachtig weer. Het is nog wel frisjes maar ik begin met een wandelingetje naar Berlicum. Dat ligt 3 kilometer verderop. Langs de Wambergsche Beek loop ik naar het dorp. Wat is het kleddernat overal! Overal staat het water op het veld. Goed tegen de droogte maar dit is wel weer een beetje veel van het goede. Ik koop verse croissants, maak een lentefoto en wandel op mijn gemakje weer terug naar de camperplaats. Daar word ik opgewacht door de camperplaatskater die erg nieuwsgierig is.

Goedemorgen

We ontbijten lekker buiten in de zon naast de camper. Met verse jus d’orange, croissants en koffie/thee. Heerlijk ! Na het ontbijt stappen we op de fiets voor een tochtje langs de Maas. Niet alleen op het land is het nat. Ook de uiterwaarden van de Maas staan onder water. Een machtig mooi gezicht al die bomen in het water. We nemen de pont bij Alem en fietsen langs de andere kant van de Maas weer richting ‘s-Hertogenbosch.

Prachtig plaatje
Bosssche Bolwoningen

Aangekomen in de stad bezoeken we de 50 Bossche Bolwoningen. Wat een apart wijkje is dit.

Mork calling orson

De bolwoningen zijn bolvormige woningen op een kolom in de Maaspoort te ‘s-Hertogenbosch. Ze werden eind jaren 1970 ontworpen door Dries Kreijkamp en gebouwd in de jaren 1980. Alsof je op een andere planeet loopt. Dat was waarschijnlijk ook het idee 🙂

Bossche Bollen zonder slagroom

We fietsen door naar het centrum waar we nog even wat shoppen. Na een rondje van 52 kilometer komen we rond etenstijd weer op de camperplaats.

52 kilometers op de e-bike

Helaas is de zon weg waardoor we binnen de kachel maar aansteken. De volgende dag is het fris en winderig buiten. We rijden dus terug naar Driehuis. Al met al toch weer een lekker weekend.

5 thoughts on “’s-Hertogenbosch

  • 8 maart 2020 om 12:54
    Permalink

    Leuk verslag! Even een tip: Je schrijft dat de St Jan een Basilisk is. Dat moet Basiliek zijn. Een Basilisk is een fabeldier 🙂

    Beantwoorden
    • 8 maart 2020 om 16:18
      Permalink

      Dank voor deze feedback 🙂 Ik heb het aangepast !

      Beantwoorden
    • 17 juni 2020 om 15:07
      Permalink

      Hé wat leuk, wij zijn net ook naar het schilderij van ome Sam wezen kijken….geen idee of wij echt familie zijn maar we zeggen altijd ome Sam 😊

      Beantwoorden
  • 13 maart 2020 om 19:23
    Permalink

    Leuk verhaal.
    Hebben jullie zelf kroketten besteld of toch die van de buurtafel genoten?

    Beantwoorden
    • 13 maart 2020 om 20:06
      Permalink

      We kregen gelukkig eigen en verse kroketten 🙂

      Beantwoorden

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog