De Vrede van Münster

Samenvatting

We rijden naar Münster waar op 15 mei 1648 een einde kwam aan de 80-jarige oorlog en brengen onder andere een bezoek aan de historische vredeszaal in het voormalige raadhuis.

Bad Rothenfelde

Laura heeft slecht geslapen na het bezoek gisteren aan Bergen Belsen. Dat laat echt wel een indruk achter. Ze slaapt dus nog even uit. Ik begin daarom met een korte wandeling naar het dorp. In Bad Rothenfelde draait alles om het kuuroord. Het zoute bronwater uit de omgeving is heilzaam. Zo heilzaam dat er grote gradeerwerken zijn gemaakt. Aan weerszijden van dit bouwsel (10 meter hoog) stroomt het zoute water naar beneden. Onder invloed van zon en wind verdampt het water waardoor het zoutgehalte van het water toeneemt. Zodat u het maar even weet. Ingewikkelde maar geinige constructie !

Het gradeerwerk
Dortmundt-Emskanaal

Vanaf de camping rijden we via binnenwegen in ongeveer een uurtje naar de rand van Münster. Daar parkeren we camper op de parkeerplaats van Dehner Gartnercenter. Het blijft een uitkomst om niet met je camper het centrum in te hoeven rijden. We laden de fietsen uit en gaan op weg. Het is heerlijk weer en bijna 20 graden ! Als we dus over het Dortmundt-Emskanaal fietsen besluiten we een rondje om te gaan.

Lekker langs het kanaal

Windje in de rug, e-bike op standje sport, beter kan eigenlijk niet. Het fietspad gaat een heel eind langs het kanaal. Hoewel het erg verleidelijk is gaan we toch niet veder dan 10 kilometer. Het waait best en we moeten ook terug maar dan tegen de wind in 🙂

Kijk, zonder handen
Rieselfelder

Ongeveer 10 kilometer noordelijk van Münster liggen de Rieselfelder. Een gebied dat in een ver verleden werd gebruikt voor het reinigen van het rioolwater van de stad Münster. Inmiddels is het beschermd gebied met tal van (beschermde) vogelsoorten.

Rieselfelder

We fietsen om het gebied heen en spotten onder andere een samenscholing van 9 ooievaars. Wat een leuk gezicht zo’n babyfabriek. Helaas niet zo’n scherpe foto want we hadden de telelens niet bij ons 🙁

Münster

Na een tochtje van 30 kilometer komen we alsnog aan in het centrum van Münster. Voor ons is dit bekend terrein. We waren hier al vaker onder andere exact 7 jaar geleden toen we een paar dagen weg waren met de schoonfamilie. We waren hier ook al eens met de camper in 2017. Toen bezochten we de gezellige kerstmarkt in december. Dat is een aanrader!

Münster

Münster heeft geen vakwerkhuizen. Hier staan imposante panden van natuursteen. Sjiek en statig met overeenkomstige winkels erin. Het is druk in de stad. Als eerste gaan we naar de St. Lambertkirche. Al net zo imposant als de stad zelf. We bekijken het interieur en steken zoals altijd 2 kaarsjes aan.

St. Lambertkirche

Na een lunch kopen we in het voormalige stadhuis een kaartje voor een bezoek aan de vredeszaal. Voor € 2,00 per persoon mag je een kijkje nemen. De vredeszaal is de ruimte waar een verdrag werd gesloten op 15 mei 1648 tussen Spanje en de Republiek der Verenigde Provinciën. Daarmee kwam een einde aan de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de provinciën. Een belangrijk stukje Nederlandse geschiedenis. De portretten van alle aanwezigen hangen er nog zoals die van de heren  Adriaen Pauw en Johan van Mathenesse uit de provincie Holland.

En daar werd er ondertekend

Het wordt een kort bezoekje want meer dan de zaal met de portretten is er feitelijk niet te zien. Wel leuk om even te bekijken! We lopen door de stad en genieten van een ijsje en van het weer. Daarna fietsen we weer terug naar de camper en rijden we in een uurtje naar Camperlocatie de Haar in de Haar. Een keurige en hele rustige plek pal aan de grens.

Camperplaats de Haar

Morgen gaan we nog een stukje fietsen en daarna via de snelweg weer naar huis. Daarmee is dit alweer het laatste blog van onze minivakantie. Dank voor het volgen en tot een volgende keer.

4 thoughts on “De Vrede van Münster

 • 26 oktober 2019 om 21:32
  Permalink

  Dag Robert-Jan en Laura,
  bedankt voor het mooie verslag en de mooie foto’s.
  Voor jullie komt er morgen een einde aan een mooie trip en wij beginnen aan een nieuwe trip.
  Grts.
  Nico

  Beantwoorden
  • 27 oktober 2019 om 15:11
   Permalink

   Mooie reis, wij zijn met onze belgische t 448, in de buurt van troyes en bij lac du der waar nu massaal de kraanvogels voorbij trekken om te gaan overwinteren. Fantastisch fietsroutes om het meer.

   Beantwoorden
   • 27 oktober 2019 om 16:06
    Permalink

    Mooie stad Troyes. Daar waren we in de winter van 2017. En fijne camper hebben jullie 👍

    Beantwoorden
  • 27 oktober 2019 om 19:06
   Permalink

   lekker vooruitzicht Nico ! Veel plezier

   Beantwoorden

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog