Anne Frank en veel anderen

Samenvatting

We brengen een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Bergen Belsen waar onder andere Anne Frank is gestorven. Het is een beklemmend bezoek. Later op de dag wandelen we door Celle

Bergen Belsen

Op 10 kilometer van de camping bevindt zich het voormalige concentratiekamp Bergen Belsen uit de Tweede Wereld Oorlog. We fietsen door de bosrijke omgeving naar deze gedenkplaats. Er is een permanente tentoonstelling ingericht over de periode 1940-1945. Het kamp was oorspronkelijk opgezet voor krijgsgevangenen uit de Sovjet Unie. Pas later werd het ook een concentratiekamp. De tentoonstelling bevindt zich in een kil betonnen gebouw dat op zich goed past bij een locatie als deze.

Bezoekerscentrum

Binnen is er veel informatie die overzichtelijk en chronologisch is opgesteld. In de vloer bevinden zich glazen tegels (rechtsonder op de foto). Daaronder bevinden zich ruimtes met materialen uit die periode. Pannen, vorken, geld, een perforator, etc. Het ziet er keurig uit en toch….. het geeft ons een naar gevoel om er zo langs te lopen en daar van bovenaf op “neer te kijken”. Niet vanwege de achtergrond van de spullen maar het voelt niet erg respectvol op deze manier. Verder zijn de foto’s, teksten en verhalen natuurlijk aangrijpend.

Nadat we alles hebben gezien lopen we naar buiten. Anders dan bij eerdere kampen waar we zijn geweest (Westerbork, Oranienstadt) is hier niets meer te vinden van het voormalige kamp. Geen barakken, geen omheining, geen spoor en geen toegangspoort. Niets. Nee dit is een begraafplaats en zo staat het ook in documentatie. Hier liggen tienduizenden slachtoffers begraven. Niet zoals in Normandie met duizenden witte kruizen maar in massagraven met 500, 1000 of 5000 slachtoffers. Het is beklemmend om er langs te lopen. Het raakt je zoveel meer dan zo’n voormalige barak.

De ingang van de begraafplaats

Tussen al die massagraven is er een veld met gedenkstenen. Neergezet door familieleden. Bij slechts één liggen bloemen….. die van Anne Frank. Uit respect hebben we van de graven en gedenktekens geen foto’s. Onder de indruk van ons bezoek fietsen we terug naar de camper waar we de draad maar weer oppakken.

Celle

Op de camping lunchen we en besluiten we niet zoals gepland om een stuk terug te rijden. We gaan eerst naar Celle dat op 20 minuten rijden van de camping ligt. Celle is een stad met enorm veel vakwerkhuizen. De oudste dateren van begin 15e eeuw. De variëteit aan soorten is enorm.

Celle

Lopend door het centrum komt er geen eind aan. Zoveel panden met allemaal winkeltjes. Mooi om ook te zien dat hier de onderkant van het pand nog intact is. Vaak is dat vervangen door moderne puien van glas en staal. Hier dus nog niet. Verder valt het op dat er ook gewoon winkeltjes in zitten en niet alleen maar restaurants zoals bijvoorbeeld in Canterbury het geval was. Wij waarderen dat wel.

Geveltjes geheel intact

De Lutherse kerk St Marien zit vol pracht en praal. Wat zijn er toch veel verschillende soorten kerken. Sober, hout, goud, steen. Wij blijven ons verbazen.

St. Marien

We sluiten af met een rondje door het park voor het Kasteel van Celle. We gaan er niet in maar het ziet er van buiten prachtig uit.

Schloss Celle

Na ons bezoek rijden we in twee uur naar Camperplaats Campotel in Rothenfelde. 38 plaatsen en vol ! Gelukkig kunnen we op de camping staan maar wat een drukte halverwege oktober.

Campotel

One thought on “Anne Frank en veel anderen

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog