De rattenvanger van Hameln

Samenvatting

We bezoeken Hameln, het dorp uit het sprookje van de gebroeders Grimm dat onze lezers van een zekere leeftijd zich vast weten te herinneren uit de 70-er jaren. Aansluitend bekijken we Hannover.

Voortent te huur

Op de camping waar we staan kun je ook plaatsen krijgen met een vaste “voortent”. We wisten wel dat die er waren maar we hebben ze nog niet eerder gezien. Niet iets voor in de zomer maar tijdens een wintersport is dat natuurlijk reuze handig !

Voortentje van kunststof
Kunt u ons de weg naar Hameln vertellen

We vertrekken bijtijds en na een uurtje rijden komen we aan in Hameln. Onze lezers van een zekere leeftijd kunnen zich vast de zin herinneren: “Kunt u ons de weg naar Hameln vertellen mijnheer“. Dat was het intro van een populaire kinderserie in de 70-er jaren over het sprookje van de gebroeders Grimm. Het ging over de rattenvanger van Hameln. Hameln is een leuke en typische Duitste stad met heel veel vakwerkhuizen. Niet een paar maar straten vol. Mooi bewaard en erg leuk om te zien.

Echt vakwerk, dat zie je

In Hameln zelf kom je vanzelfsprekend overal ratten, fluiten en rattenvangers tegen. Op gevels, in het museum en in souvenirwinkels. Het is echter niet storend zoals dat bij sommige publiekstrekkers in steden wel het geval is. Midden in de winkelstraat staat het standbeeld van de “Piedpiper”

Geen rat te bekennen

Na een uurtje wandelen door dit leuke stadje gaan we weer verder en rijden we naar Hannover. We rijden naar Capingplatz Birkensee. Daar luncht men van 13:00 tot 15:00. De slagboom is dicht dus we kunnen er niet op. Nou zijn we ook niet heel enthousiast want de camping ligt pal naast de snelweg. Dat hadden we natuurlijk kunnen weten als we wat beter op de kaart hadden gekeken. Beginnersfoutje. We parkeren de camper en gaan eerst maar eens op de fiets naar Hannover. Dan besluiten we later wel wat we doen.

Hannover

We nemen de kortste route naar het centrum waar we rond twee uur aankomen. Daar beginnen we een wandeling over de rode draad. De rode draad is een rode lijn op de straat dwars door de stad langs alle hoogtepunten. Een soort Hop on Hop Off maar dan te voet 🙂

Daar ie is dan

Best lastig om precies over die rode streep te blijven lopen. Maar we volgen hem en komen als eerste langs de Marktkerk. Boven deur hangen wat lugubere beelden. Zo zie je ze weinig.

Magere Hein is ook van de partij

We wandelen verder langs mooie gebouwen en panden, bezoeken een muziekwinkel en kopen er 2 boekjes met leeg muziekpapier. Dat wordt weer oefenen ! Via de grote winkelstraat blijven we de rode draad volgen tot we uiteindelijk bij het station uitkomen. Een mooi gebouw waar de rode draad kennelijk stopt. Ai, alweer niet goed voorbereidt. Via een andere route lopen we terug zodat we uiteindelijk de draad weer op kunnen pakken. Die leidt ons naar de bekende kunstwerken van Niki de Saint Phalle. De kunstenares van de bekende Nana beelden. In Hannover staan er drie.

Nana
Mooie billen !

We fietsen weer terug maar besluiten dit maal een andere route te nemen. De heenweg was toch wel een beetje saai door industriegebieden. Over het fietspad langs de rivier de Leine fietsen we terug.

36 km tegen de klok in

De route langs de rivier kunnen we u aanraden als u op de fiets naar Hannover gaat. Beter dan door de stad.

Mooi uitzicht op Hannover
Andere camping

Terug bij de camper zijn we er snel uit. Hier gaan we niet overnachten. Morgen willen we een bezoek brengen aan Bergen Belsen dus we rijden alvast een eindje die kant op. We komen uiteindelijk terecht op Capingplatz Winsen. Een lekkere rustige camping. Het is inmiddels 18:30 dus de receptie is gesloten. Ik meld mij nog even aan bij de beheerder en morgen kunnen we betalen. Geen gedoe, zo kan het dus ook !

Campingplatz Winsen

One thought on “De rattenvanger van Hameln

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog