Rijk van Nijmegen

Samenvatting

Tegen de verwachting in wordt het een zonnig weekeinde. We halen de camper dus op en vertrekken vrijdag richting het Rijk van Nijmegen. We verkennen de omgeving zoals altijd op de fiets. Het is een grensoverschrijdend weekendje langs een paar historische locaties.

3 dagen onderweg | 353 km gereden | 120 km gefietst

10 maart 2017 @ Millingen aan de Rijn

Tegen het middaguur komen we aan op camperplaats het Crumpse hoekje. in Millingen aan de Rijn. Gewaardeerd met een dikke 9 dus de verwachtingen zijn hoog.

Camperplaats het Crumpse Hoekje

De camperplaats heeft inderdaad alles wat je nodig hebt, is betaalbaar en ligt in een mooie streek. Een prima locatie dus om de omgeving te gaan verkennen. We horen dat er vlak over de grens het historische stadje Kranenburg ligt. Stadsrechten sinds 1294 dus de verwachtingen zijn hoog. Via de Duffelt fietsen we over de grens Duitsland in. De fietstocht is mooi maar wel kouder dan verwacht. Het zonnetje heeft nog niet heel veel kracht. Kranenburg valt een toch beetje tegen. Wij hebben anderen beelden bij een historisch stadje met stadsrechten. Er staat alleen alleen een overgebleven stukje muur. Op de terugweg fietsen we door een een Duits natuurgebied terug naar Nederland.

Windstil

Bij Lobith letten we op want daar komt de Rijn ons land binnen. Of toch niet ? We zoeken het voor de zekerheid nog even op en het blijkt een fabel. De Rijn komt sinds 1817 ons land binnen bij Spijk. Hoe dan ook, voorbij Millingen heet de rivier opeens de Waal. Toch jammer …

Op de camperplaats luieren we lekker in de zon. ‘s-avonds fietsen we nog even naar Appie in Millingen en kijken we het nieuws.

11 maart 2017 @ Millingen aan de Rijn

We besluiten nog een nachtje te blijven om ook de heuvels rondom Nijmegen te bedwingen. Met volle accu’s fietsen we letterlijk over de grens richting Groesbeek de heuvel op. Onderweg komen we restanten tegen van oude grensovergangen. Nog niet gesloopt maar wel af en toe wel in vervallen staat.

Op de grens met Duitsland

Het valt ons op dat er in de grensstreek veel Ooievaars zitten. Overal zitten nesten. De babyfabriekjes zelf zijn alweer druk met alle voorbereidingen.

Waar zit de mol ?

Via Groesbeek fietsen we naar Mook. Mook ligt aan de Maas is natuurlijk bekend van de slag op de Mookerheide.

Katwijk aan de Maas (tegenover Mook)

Van de geschiedenisles op de lagere school weten we natuurlijk dat die plaatsvond op 14 april 1574 tussen de Spanjaarden en Lodewijk en Hendrik van Nassau. Ondanks al deze indrukwekkende informatie fietsen we verder naar de oudste stad van het huidige Nederland: Nijmegen. Daar is gelukkig gewoon markt. Wij brengen een bezoek aan de sobere maar mooie Stevens kerk.

Stevenskerk

Binnen nemen we een paar mooie foto’s en steken we zoals altijd kaarsjes aan voor mensen die we moeten missen.

Doorkijkje in de Stevenskerk
Fata morgana ?

We fietsen langs de Waal weer naar het oosten en komen uiteindelijk via Kekerdom weer op de camperplaats. We hebben ruim 60 km gefietst vandaag. Tijd voor soep 🙂

Starend over de Waal
12 maart 2017 @ Driehuis

Het is alweer zonnig en we plannen vandaag een bezoek aan Soestdijk. Het heeft hare majesteit behaagd ons uit te nodigen op het paleis 🙂 We parkeren de camper in Baarn en fietsen vervolgens naar het Soestdijk. Het paleis krijgt binnenkort een andere bestemming en tot die tijd is het opengesteld voor publiek. In redelijk originele staat mogen we wel zeggen.

Bij Juliana en Bernard op de thee

Binnen is nog goed te zien hoe het ooit moet zijn geweest. Onze indruk: een beetje oubollig. Hoewel het tot 2004 bewoond was (Juliana en Bernard overleden in dat jaar) ziet alles er heel erg jaren 70 uit van binnen. Al met al erg leuk om dit stukje Nederlandse geschiedenis nog even te kunnen zien.

Laura probeert ondertussen de kluis te kraken

Na afloop lunchen we in de voorjaarszon in de Oranjerie.

Daarna fietsen we door de omgeving weer terug naar de camper. Een leuk dagje toe !

Eén gedachte over “Rijk van Nijmegen

 • 12 maart 2017 om 20:35
  Permalink

  Dag Robert-Jan en Laura,
  Ideaal weer voor een kort lang weekend. Hopelijk hebben jullie er van genoten.
  Grts
  Nico en Brigitte

  Beantwoorden

Geef een reactie