Vintage in het hoge noorden

Ik begin met een rondje hardlopen in de stromende regen. Wat kun je nat worden van 2,5 kilometer 🙂 Daarna vertrekken we uit Wier en koersen we richting de provincie Groningen. Vandaag staan meerdere Vintage winkels in de stad Groningen op de agenda. We houden namelijk wel van een beetje oude troep zolang het maar wel netjes is en sfeer heeft. En een nieuwe woning is natuurlijk en mooie gelegenheid voor een nieuwe inrichting.

Peize

Onderweg komt de regen met bakken uit de lucht. De laatste stuiptrekkingen van de depressie hopen we. Rond lunchtijd komen we aan in Peize op camping de Hoppenhof. Een camping met deels vaste en deels variabele plaatsen. Als ik aangeef dat we een nachtje willen blijven maar niet hebben gereserveerd zie ik een bedenkelijk gezicht en hoor ik iets wat ik met alle goede wil niet kan verstaan. Dat heb ik in Nederland niet zo vaak dat ik een dialect niet kan volgen maar in Peize dus wel. Uiteindelijk begrijp ik dat iedereen opeens naar de camping wil en dat het dus druk is. Okay maar een nachtje. Dat kan gelukkig wel. Camping de Hoppenhof is een camping waar alles netjes is, het is er rustig maar het is niet een van ons top favorieten. Wel prima voor een nacht en op fiets afstand van Groningen. Voor onze lezers die vroeger nog topografische rijtjes hebben geleerd. Peize is inderdaad geen Groningen maar ligt nog net in Drenthe.

Camping Hoppenhof
Vintage rommel

We stappen op de fiets maar al na 1 kilometer moet toch het regenpak aan. We krijgen nog net een staartje mee van de laatste buien die Nederland uittrekken. In Groningen rijden we achtereenvolgens langs vier Vintage winkels. Dat wil zeggen dat het op internet vintage wordt genoemd. Wij noemen het gewoon overdekte rommelmarkten. Oude zooi is leuk maar zoals gezegd het moet wel een beetje netjes zijn. Deze vintage winkels hebben de Groningse studenten als doelgroep. Daar liggen dus wat andere spullen dan dat wij zoeken. We weten toch twee leuke hanglampjes van Rivièra Maison te scoren. Lekker doorleefd en verweerd. Daar houden we wel van. We lopen daarna door de stad Groningen. Het is er gezellig druk en ondanks de vakantie zitten de terassen vol met studenten.

Oud en Nieuw

Inmiddels is het zonnetje definitief doorgebroken en fietsen we door het Groningse landschap terug naar Peize.

De handels fabriek

De volgende dag rijden we naar Tolbert. Daar zit de Handelsfabriek waar ze volgens de website Industrieel Vintage hebben. Hier is het goed raak. Wat een fantastische mooie winkel. Ook als u er niet van houdt om in eigen huis te hebben is het een bezoekje waard ! Oude lampen, kastjes, banken, spiegels, krukken en stoelen. Allemaal origineel, oud en keurig netjes opgeknapt. Iedereen krijgt hier een kop koffie en daarna kun je op je gemakje lekker struinen in de drie voormalige fabriekshallen. We zijn uiteindelijk een uurtje of twee binnen en zien heel veel leuke spullen. Teveel eigenlijk. We kopen uiteindelijk 4 lampen uit Hongarije. Drie voor in onze nieuwe keuken en een voor boven de eettafel. De lampen worden nog even aangepast aan onze wensen en we gaan over een week of twee nog even een keer terug. Om de lampen op te halen en misschien om nog wel iets uit te zoeken 🙂

Stoer, deze komt boven de eettafel 🙂
Stee in Lhee

We rijden vervolgens naar Lhee. Daar hebben we heel wat jaren gekampeerd op de camping van staatsbosbeheer. Een heerlijke camping middenin het bos. Maar vandaag gaan we naar de nagelnieuwe camperplaats Stee in Lhee. Nog maar net open en nu al 83 referenties en een 8,8 ! En die waardering is niet onterecht. We houden eigenlijk van kleinschalig maar ondanks de omvang van 60 plaatsen is het hier meer dan uitstekend vertoeven. Aanmelden gaat via een zuil. Geen gedoe maar een tarief van € 17,50 per nacht met alles inclusief, stroom en keurige douches zonder automaat. Mooie ruime plekken en super gelegen vlakbij het natuurgebied Dwingelderveld. Een aanrader zou ik zeggen.

Stee in Lhee
Dwingelderveld

Het is inmiddels prachtig weer geworden dus we stappen op ons ijzeren elektrische ros en maken een mooie tocht door het nationaal park Dwingelderveld. Wat is het heerlijk hier. We rijden onder andere over het mooiste fietspad van Drenthe. De omgeving was inderdaad prachtig, het fietspad zelf moet wel hoog nodig worden vervangen. Gratis tip voor de provincie Drenthe als ze dit lezen.

Dwingelderveld

We maken een tochtje van ruim 40 kilometer en eindigen bij de radiotelescoop van Dwingeloo. De telescoop werd in samenwerking met diverse Nederlandse universiteiten gebouwd in 1954 door Werkspoor en Philips. Met de woorden Zoudt u op deze knop willen drukken, majesteit? werd de telescoop op dinsdag 17 april 1956 officieel in gebruik genomen door koningin Juliana.

Radiotelescoop Dwingeloo
Neowise

Geïnspireerd door al dat astrologische staal blijven we die avond tot laat op om naar de komeet Neowise te kijken. Heeft u wel een een komeet gezien. Wij niet en het duurt 7000 jaar voordat deze weer langskomt dus dat duurt mij te lang. We moeten tot 00:30 uur wachten voordat het donker genoeg is maar dan kun je hem zien met het blote oog. Wow ! Dat is gaaf. Neowise is een klomp met een diameter van 5 kilometer en zweeft op 103 miljoen kilometer van de aarde. Gaaf om dat zo te kunnen zien. Ik kan mij heel goed voorstellen dat men in vroegere tijden dit een beetje beangstigend vond. We maken een kiekje alhoewel dat wel even zoeken is met de instellingen. Maar het lukt wonderbaarlijk goed.

Neowise

De volgende dag blijven we nog een dagje en is het prachtig weer. We fietsen de andere kant op langs Diever en via Appelscha weer terug. Mooi landschap hier

Akkerbouw, dat is wel duidelijk

Morgen zakken we af naar Overijssel.

Eén gedachte over “Vintage in het hoge noorden

Geef een reactie