De Biesbosch en omgeving

Naar Zuid-Holland

Omdat Robert-Jan nog niet genoeg vakantiedagen bij zijn nieuwe werkgever heeft gespaard, ga ik in de herfstvakantie een midweek met vriendin Cock op stap. Na druk overleg kwam daar de Biesbosch, Rotterdam en Delft als reislocatie uit.

Dinsdag om 12 uur stipt stapten wij in de camper richting de Biesbosch. We begonnen hier nadat de Weerapp voorspelt had dat de minste dag in deze week de vrijdag zou worden. Dan kun je maar beter in een stad vertoeven was ons idee.

Na een zeer voorspoedige reis kwamen we aan op camping De Knotwilg in Werkendam. Een natuurkampeerterrein. Dus het groene boekje is hier nodig. Stroom en toiletgebouw zijn aanwezig. Mooie ruime plaatsen met fraaie vergezichten over het aangrenzende water en bijbehorende ganzen.

De camping bij de Biesbosch
Dordrecht

Omdat we lekker op tijd waren pakten we de fiets naar Dordrecht. Met het pontje over na zo’n 2 km fietsen en dan alsmaar rechtdoor, dan kom je er vanzelf. Toch handig voor iemand met een slecht gevoel voor richting. Dit is echt niet overdreven hoor. Hoewel je natuurlijk met Google Maps de weg altijd kunt vinden.

Kunst

Dordrecht staat voor ons vooral bekend na onze rondwandeling als “nagelstudiostad”. Ongelofelijk hoeveel die hier aanwezig zijn. Even koffie drinken en de benen laten rusten bij een koffietentje die geheel in het roze is aangekleed. Zelfs de mevrouw die ons daar heeft geholpen met het kiezen tussen wat verschillende overheerlijk gebak. Altijd handig als je niet kan kiezen.

De terugtocht op de fiets was dus geen probleem, gewoon rechtdoor en met het pontje over.

Biesbosch

De volgende dag stond er een fietstocht op het programma. Rond het hele Biesbosch gebied is een mooi geasfalteerd fietspad aangelegd. Met behulp van het kaartje wat bij het inschrijfinformatiereceptiehuisje van de camping ligt hadden we de vorige avond bepaald hoe wij gingen fietsen. Ook hadden we de vorige avond, voordat ik betaald had, geregeld dat de camper op de camping mocht blijven staan totdat wij naar de volgende camping gingen.

Het weer was ons niet zo goedgezind, maar echte bikkels maakt dat niets uit. Gepakt in regenpak gingen wij de fietstocht maken helemaal rondom het gebied. Een tochtje van ongeveer 58 km.

Geen pont

Na 12 km buffelen tegen de wind in, jaja ook met een e-bike kun je wind tegen hebben, kwamen we aan op de plaats waar we met een pontje over moesten steken. Niet dus. De pont ging gisteren. De pont gaat morgen. Maar de dag dat wij hem nodig hebben gaat de pont dus niet. Balen. Alternatieve route betekent tergfietsen, ongeveer 8 km, en dan een andere route verder nemen. De andere route gaat dwars door het natuurgebied en langs het museum dat de Biesbosch rijk is. Een compleet uitgestorven museum, moet ik zeggen. Op wat personeel na dan. Achter de balie staat 4 man en in het restaurant staan ook nog eens 5 man.

Een leeg museum

Eerst maar een koppie koffie drinken in het restaurant, met een mooi uitzicht op het gebied en de bootjes waar je mee een rondvaart kunt maken in het gebied.

Hierna snel maar een rondje door het museum, je moet toch ook wat opsteken als je er toch bent. Over de geschiedenis van de Biesbosch en heel veel over water… Toch makkelijk zo’n museumjaarkaart. Je voelt je dan tenminste niet zo gauw bekocht. Onderweg in het museum nog een tas van een verdwaalde toerist gevonden in de filmzaal. Gelukkig personeel genoeg om meteen in actie te komen met gevonden voorwerpen, of zou het toch een bom zijn. Je weet het nooit. Ik ben in ieder geval van die tas afgebleven.

Op het moment dat we het museum verlaten komt er net een groep mensen aan. Toch niet zo stil als gedacht dus.

Zomaar een mooi plaatje
Vallende fietsen

Wij vervolgen onze fietstocht in ieder geval. De regenbroek kan uit, eigenlijk is het wel lekker weer nu. We fietsen langs slootjes en rietkragen met rietsigaren. Langs weilanden met koeien, witte reigers, ganzen en andere vogels. Bij een uitkijktoren stoppen we even om het gebied van grotere hoogte te bekijken. Mijn fiets gaat door de wind vanzelf rijden maar valt gelukkig op tijd om zodat deze niet in de sloot beland. De adrenalinestoot is wel even overweldigend na zo’n gebeurtenis…

En nog een

Langs vele windmolentjes komen we uiteindelijk weer bij de camping aan. De route was uiteindelijk slechts 40 km. Toch maar even de batterijen opladen voor de volgende dag. Het gebied viel ons wat tegen. Misschien dat het met mooi weer en in een ander jaargetijde er wat spectaculairder uitziet?

Omdat we onderweg verder niets zijn tegengekomen om even lekker te lunchen, doen we dat nu dus in de camper. Nadat de batterijen zo goed als vol zijn, start ik de camper om naar de volgende camping te rijden.

Verkassen

De volgende camping is Natuurkampeerterrein De Grutto in Abtswoude. Toch nog een uur rijden volgens Google Maps. Dat valt eigenlijk wel een beetje tegen omdat het weer steeds beter aan het worden is. En ja dan wil je natuurlijk zo kort mogelijk binnen zitten. De rit was uiteindelijk een stuk langer dan het voorspelde uur. Op de snelweg was het druk met als gevolg dat de snelheid teruggebracht moest worden tot 50 km/uur. Aangekomen in Schiedam was het volgens Google nog maar 4 minuten rijden. Helaas werd daar aangegeven dat de weg die wij moesten nemen slechts 2,2 meter breed was. Het leek mij een goed plan om dit niet uit te proberen. Omkeren dus en op zoek naar een alternatief. Die was er uiteraard uiteindelijk, maar dat kostte toch weer zon’n 25 minuten. Op een weg die niet veel breder was dan 2,4 meter, met gelukkig passeer vakken, kwamen we uiteindelijk aan bij De Grutto.

de camping

Op de Grutto werden we welkom geheten door Kees. Het kan natuurlijk ook Cees zijn, wat maakt het uit. Hij wees ons een plek en zorgde voor een kopje thee. Verder werden we erop gewezen dat de elektriciteit die aanwezig is op de camping door zonnepanelen wordt geproduceerd. Wil je de accu van je elektrische fiets opladen, dit dan ’s avonds doen in een speciaal hiervoor gemaakt plekje naast het fietsenrek. Telefoons kunnen binnen opgeladen worden. Na het nuttigen van de thee en het invullen van het inschrijfformulier konden we eindelijk de welverdiende koffie zetten en opdrinken. Toch altijd beter dan thee, sorry Kees smaken verschillen.

Delft

De volgende dag stond Delft op het programma. Mijn nichtje is pas geleden naar een nieuwe plek in Delft verhuisd, dus ik dacht dat mooi te combineren met een bezoekje. De afspraak was snel gemaakt voor de volgende dag. Aan ons de uitdaging om op tijd aanwezig te zijn bleek de volgende ochtend toen we wat later dan de vorige dag wakker werden.

Delft is 7 km fietsen vanaf de Grutto door een mooi park met aangegeven skeelerroutes. Interessant. Hier wil ik, als het weer het toelaat zeker een tochtje maken in de lente of zomer.

Delft is een ontzettend leuke gezellige stad. De grachten en de woon en winkelpanden geven de stad een mooie uitstraling. De stad stikt van de leuke winkeltjes en eettentjes. Logisch dat mijn nichtje hier graag woont. In nog een erg leuk huis aan een gracht ook.

Delft

Aan het eind van de dag hadden wij na het bekijken van al die leuke winkeltjes dus allebei geen benen meer over van het lopen. Uiteindelijk helemaal niets gekocht, op wat dobbelstenen na om ’s avonds Yahtzee te spelen….

Rotterdam

Rotterdam was de volgende stad die we de dag hierna hebben bezocht. Op het programma stonden in ieder geval het Fotomuseum en de Markthal.

Rotterdam is 14 km in de regen fietsen vanaf de camping. Zonder regen zal het wel net zo lang zijn….

In Rotterdam aangekomen zijn we gelijk naar het fotomuseum gefietst om eerst even bij te komen met, jaja, een kop koffie. In het fotomuseum was de tentoonstelling van Cas Oorthuys. Vele mooie platen en altijd goed voor de nodige inspiratie.

Een van de mooie zwart wit foto’s (foto: Cas Oorthuys)

Na het fotomuseum op het fietsje naar de Markthal van Rotterdam. Imposant gebouw met vele eetgelegenheden en mogelijkheden voor het kopen van verschillende etenswaren. Er is zelfs een Albert Heijn, in de kelder weliswaar. Eerst liepen we om de nodige eetlust op te wekken langs winkels en door de welbekende Koopgoot. Nou daar werden we niet echt gelukkig van maar wel hongerig. Dus terug naar de Markthal om daar een Turkse tapas te nuttigen.

Mjammie

Hierna even gewacht tot het weer droger werd om de fiets te pakken naar de Nieuwe Binnenweg, een opkomend winkelstraat met leuke winkeltjes. Viel toch wat tegen dus met de fiets terug gefietst naar de camping. Het ging net met mijn accu. Op de camping aangekomen kon ik nog 2 km volgens mijn kilometertelleraccucapaciteit-aflezer. Toch lastig op een camping waar je alleen je accu kunt opladen als de zon heeft geschenen. Maar we hadden het gered, waar zeur ik toch over.

Regen en naar huis

Op de camping aangekomen ging het pas echt los. De regen kwam met bakken naar beneden en het waaide er ook nog eens flink bij. Dit bleef de hele nacht doorgaan en de volgende dag was het dus zo bekeken. We gaan naar huis. Onderweg bij Den Haag nog even in de sneeuw !! gereden om vervolgens thuis te komen waar het zonnetje zich nog lekker laat zien.

Het waren gezellige dagen zo met z’n tweeën en ik ben weer een ervaring rijker. Het was immers voor mij de eerste keer om een aantal dagen de algehele regie over het rijden met de camper te hebben.

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog