Eemvallei en Naardermeer

Samenvatting

Na 2 maanden wachten op de reparatie kunnen we weer onderweg en de weersvooruitzichten zijn zomers aan het begin van de herfst. We bezoeken Amersfoort in de Eemvallei waar een Bachdag is georganiseerd, verdiepen ons in de historie van beeld en geluid in Hilversum en we maken een lekkere fietstocht in de omgeving van het Naardermeer.

3 dagen onderweg |  180 km gereden |  90 km gefietst

Naar Terschuur

We vertrekken na de lunch in de richting van Amersfoort. Onderweg stoppen we eerst in Muiden langs de A! voor het tanken van LPG. OP de een of andere manier lukt dat tot 2 keer toe niet want de pomp slaat in storing als ik wil tanken. We stoppen daarom bij het volgende station voorbij Hilversum en daar lukt het wel. Hopsakee, weer 21 liter vers gas voor het koken en de verwarming. We zijn wel blij met onze LPG fles. Officieel mag het kennelijk niet maar dit is een gecertificeerde fles met automatische afslag op 80%. Per vulling scheelt het al snel € 15,00. We rijden rechtstreeks naar Boerderij Groot Westerveld in Terschuur. Dat is op mooie fietsafstand van Amersfoort. Het is een prachtige locatie bij een veehouderij dat in bedrijf is. De ontvangst is erg vriendelijk en de voorzieningen zijn basic maar voldoende. Enig minpunt is het verkeerslawaai van de A1 die op 500 meter afstand ligt. Dat is niet zo fijn maar voor 2 nachtjes geen probleem.

De camperplaats Groot Westerveld
Nijkerk

Na een broodje pakken we de fiets en gaan we zonder duidelijke bestemming op weg. We rijden door de prachtige Eemvallei en komen uiteindelijk uit in Nijkerk. Hier waren we eerder in 2016. We nemen nu wat meer tijd voor een bezoekje maar beginnen met een puddingbroodje en en bak koffie op het terras van Bakkerij ten Have. Vervolgens lopen we door de stad waar we ons nog altijd verbazen over de nieuwe straatnamen. Zo raar! Op alle naambordjes staat de nieuwe naam en de oude naam. We kopen nog een duur flesje whiskey voor in de camper dat uiteindelijk weggegooid geld blijkt want hij is niet lekker ! Bah.

Op de terugweg fietsen we langs landelijke boerderijen over stille weggetjes. We fietsen door plaatsjes als Kruishaar en Appel.

Onderweg langs een scharrel kippenhouderij

Op de camperlaats worden we verwelkomd door de koeien. Wat een boel en wat kunnen ze hier lekker ruim bewegen. Mooi hoor. De camperplaats staat inmiddels vol! Niet zo vreemd met temperaturen van 25’C

Onze vriendinnen vlak voor de camper
Wakker worden van de koeien

Vandaag is er de Bachdag in Amersfoort. Met een contrabassist in huis en in de camper moeten we daar natuurlijk naar toe. ‘s-Morgens worden we gewekt door de koeien die vlak langs de camper lopen en natuurlijk precies daar even moeten laten weten dat zij wel al wakker zijn. Boehoeee. Maar goed, de zonsopgang is prachtig en het het is heerlijk weer.

Mooi zonnetje

Jammer van al dat verkeerslawaai van de A1. We zitten daar ruim 500 meter vanaf maar het is best wel storend. Zonde want de locatie is fantastisch mooi.

Naar Amersfoort

Na een ontbijtje buiten in de warme oktober zon stappen we op de fiets richting Amersfoort. Via Achterveld komen we aan in Amersfoort waar we de fietsen netjes kunnen stallen in de gratis bewaakte fietsenstalling aan het begin van de Langestraat. Als je daar naar beneden gaat de fietskelder in, dan gaat je fiets via een fietsgoot. Door de borstels in die goot worden gelijk even je velgen gepoetst. Wat een leuke innovatie !

De Bachdag in Amersfoort bestaat uit 67 korte en meest gratis optredens. Het begint op vrijdag en duurt tot en met zondag. De meeste optredens zijn op zaterdag. Er zijn 18 verschillende locaties verdeeld over het centrum. Er is dus voldoende keuze en er is voor elk wat wils. We lopen na aankomst meteen door naar ons eerste optreden in de Oud Katholieke kerk aan ‘t Zand 13.

De oude katholieke kerk
James Oesi

In de klerk is een optreden van James Oesi. Een contra bassist. Hij speelt een paar prachtige nummers van Bach. Na afloop weet ik wel weer waarom ik niet zo graag in een kerk zit. Wat een beroerde bankjes daar. Gelukkig maakte het optreden dat weer helemaal goed.

James Oesi

We slenteren door Amersfoort. Wat is dat eigenlijk een schitterende stad met de vele grachtjes, poorten, bruggetjes en winkeltjes. Omdat het inmiddels lunchtijd is pakken we een terrasje voor een heerlijk broodje bij Sloop. Na de lunch lopen we naar de volgende locatie.

Mooi plaatje zo
Vespucci kwartet

In de Elleboogkerk speelt het Vespucci kwartet. De elleboogkerk is in 2007 afgebrand en inmiddels weer gerestaureerd. Het is een mooie ruime locatie geworden voor concerten en optredens maar persoonlijk vind ik het dak niet echt passend bij deze kerk. Smaken verschillen. Het is druk bij het optreden van Vespucci kwartet. De stukken die zij spelen zijn heel anders dan die van James Oesi. Het is allemaal heel licht en luchtig. Ik noem het gepingelpangel en vind het een paar nummertjes leuk. Daarna wordt het mij een beetje teveel van het goede.

Vespucci kwartet
Tandenborstels

We hebben ruim de tijd tot het volgende optreden dus we lopen even naar de mediamarkt voor een nieuwe elektrische tandenborstel. Ja dat moet ook gebeuren 🙂 Nou dat is nog best lastig. Tegenwoordig zijn die er dus met wifi maar ook met blue tooth. Witte tanden met blue tooth ? Een bedrag van € 200 voor een tandenborstel is mij wat te gortig. We lopen weer terug via een van de mooie poorten die Amersfoort heeft. Van een voorbijlopende gids (met zo’n parapluutje) horen we dat er nog maar 2 in Europa zijn van deze soort. Het is namelijk een dubbele poort. Okay ! Even een foto dus.

Bijzondere poort. Wij vinden hem gewoon mooi

We pakken een kop koffie die we nuttigen op de markt. Bij de bakker zijn koeken te koop met methadonsaus. Huh ??

Verslavend spul
Daniel van der Hoeven

We gaan vervolgens verder naar ons derde en laatste concert in de Sint Aegtenkapel. Daar speelt Daniel van der Hoeven op de vleugel. Het is akelig warm binnen en omdat we een afspraak hebben met een oud collega kunnen we ook maar een klein deel bijwonen.

Daniel van der Hoeven

Halverwege verlaten we dus dit concertje en lopen we naar Grand Café Vyssotski waar we hebben afgesproken met een oud collega. Begin oktober zitten we heerlijk buiten op het terras aan het bier en de bitterballen. Wat een waanzinnig lekker weekendje zo !

Na de borrel eten we nog even snel een frietje en fietsen we terug naar de camperplaats. Het was een afwisselend en heerlijk dagje !

Asjemenou

We rijden eerst naar Hilversum. Daar staat Beeld en Geluid. We parkeren de camper op het grote parkeerterrein en hebben vrije toegang met onze museum jaarkaart. Het is een prachtig gebouw.

Beeld en Geluid in Hilverum

Binnen blijkt het vooral een ontdekkingstocht langs allemaal beeld en geluid activiteiten. Het is voor kinderen waarschijnlijk een erg leuk museum met heel veel interactieve onderdelen. Zonder kinderen is het leuk om even te zien maar niet iets om voor om te rijden. Wel leuk zijn de echte poppen en kleren uit oude kinderseries uit onze eigen tijd. Paulus, Tita Tovenaar en natuurlijk Loekie de Leeuw.

Mijn held
Naardermeer

We rijden vervolgens verder richting Weesp en parkeren na 15 minuten de camper bij Fort Uitermeer. De parkeerplaats is afgesloten met hoogtebalken maar ernaast zijn een aantal parkeerplaatsen waar we wel kunnen staan. Het fort is een onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Wij hebben al meerdere forten bezocht dus we slaan deze over hoewel het een mooi exemplaar is !

Vanaf het fort fiets je zo het Naardermeer in, nou ja over het fietspad natuurlijk. Het Naardermeer is een prachtig beschermd natuurgebied waar je kan fietsen en wandelen. Er zijn ook vaartochten  over de grote plas. Vandaag komen we alleen om te fietsen. Dwars door het gebied fietsen we naar Naarden. het oude vestingstadje aan de voormalige Zuiderzee. Zo mooi bewaard gebleven.

Naarden vesting
Graaf Floris

Via de oude primaire waterkering rijden we vervolgens naar Muiden. Vlak voor Muiden hebben we zicht op een stukje geschiedenis: Het Muiderslot. Een bezoekje waard en zo mooi bewaard gebleven. Wij zijn hier al geweest maar het blijft mooi om te zien. Ook het bezoekje aan Pampus laten we om die reden dus voorbij gaan. Dat is de consequentie als je gaat camperen in de buurt van je woonomgeving 🙂

Muiderslot

In Muiden lunchen we op het terras aan de Vecht bij Graaf Floris. Daarna fietsen we terug en rijden we naar huis. Wat een heerlijk toetje zo aan het eind van het zomerseizoen. Komende week gaat de camper naar de garage voor de eerste onderhoudsbeurt. Dan zijn we weer klaar voor de herfst en wintertrips. Laat de sneeuw maar komen 🙂

One thought on “Eemvallei en Naardermeer

 • 21 oktober 2018 om 20:32
  Permalink

  Dag Robert-Jan en Laura,
  het hoeft inderdaad niet altijd ver weg te zijn om leuk te zijn, zeker als het weer meewil. Mooi verhaal, mooie uitstap.
  Ik las jullie verhaal deze middag op een zonovergoten camperplaats, buiten op een stoel met een biertje. Twee keer genieten was dat.
  Grts
  Nico

  Beantwoorden

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog