De bok en it gouden aai

We gaan naar Leeuwarden en Franeker maar het is natuurlijk een apart jaar. Zeker voor ons. Waar we normaal gesproken 15 keer per jaar weg zijn met de camper en minimaal twee of drie rondreizen maken komen we dit jaar waarschijnlijk niet veel verder dan een keer of vier waarvan een ruime week voor een rondreis(je). Natuurlijk vanwege de situatie in Nederland en Europa maar ook omdat we een ander huis hebben gekocht. De komende maanden gaat daar de aandacht dus naar uit en zult u onze blogs even moeten missen.

Maar eerst hebben we nog een ruime week om er op uit te trekken. We blijven bewust in Nederland. Waarom niet eigenlijk? Goed voor de locale economie en prachtig om te verkennen. We rijden dus op woensdag weg voor een korte rit naar de eerste provincie op onze tocht: Friesland. We strijken neer op Camperplaats de Brinkhoeve. Hier stonden we eerder in 2018 toen we de Elfstedentocht hebben gereden met de camper. Hier is het goed toeven met uitzicht over de weilanden.

Camperplaats de Brinkhoeve
Leeuwarden

Het is best aardig weer, niet zo warm maar droog. De camperplaats ligt op fiets afstand van Leeuwarden en Franeker. We kiezen als eerste maar voor Leeuwarden. Door de Friese weilanden fietsen we naar de hoofdstad van deze provincie.

Wel dreigend luchtje

In Leeuwarden slenteren we op ons gemak door alle straatjes. Er heerst hier wel een rustig sfeertje. We bezoeken geen musea of andere zaken maar zijn vooral geïnteresseerd in….. woon winkels:) Even wat inspiratie opdoen deze vakantie.

De bok en it gouden aai.

Op de turfmarkt zit de kanselarij. Een prachtig monumentaal pand en volgens de website een broedplaats van kennis en kunde. Naast het pand zit de nieuwe Kanselarij. Daar bovenop staat een kunstwerk dat bestaat uit een drie meter hoog beeld van een steenbok die op een gouden ei staat en zeven raven die zitten op de dakrand van het pand er tegenover. Beide diersoorten komen in Friesland niet voor maar staan voor het karakter van de Friezen (koppigheid en vrijheidsdrang).

We sluiten de wandeling af met Friese Oranjekoek op het terras.

Franeker

De volgende dag is er de hele dag regen voorspeld. Mmmm. Ik start dus maar met een rondje hardlopen, ga daarna douchen en omdat het echt vies weer is kruip ik daarna gewoon weer in bed 🙂 We slapen lekker uit tot wel 11 uur. Uniek en dat we dat nog kunnen joh! We ontbijten (of was het al lunch) in de camper en om drie uur zijn we het zat. Regenpak aan, overschoenen aan en stoempen tegen de wind en door de regen op de fiets naar Franeker. Best lekker hoor !

In Franeker bezoeken we eerst het oude stadhuis. Gratis te bezichtigingen op voorwaarde dat je iets in het gastenboek schrijft. Nou dat willen we wel hoor. Het is klein maar best leuk om te zien. In de kamer van de Burgemeester hangt een lijst met de eerste kievitseieren. De eerste is gevonden door de heer of mevrouw Greidanus in 1959. De lijst stop in 2012 waarschijnlijk (en hopelijk) omdat het niet meer passend is in de huidige tijdgeest.

Het eerste ei uit 1959
Korendragershuisje

We slenteren verder door de regen en komen bij het Korendragershuisje. Alweer gratis toegankelijk. Wat een gastvrijheid hier. Hier werd het graan gewogen. Het graan mocht alleen via de noordelijke ingang van de stad ingebracht worden en uitsluitend door ingezworen graandragers gedragen worden. Hiermee werd echter steeds meer gerommeld, waardoor de magistraat op 12 september 1557 een mandaat uitvaardigde. Dragers moesten voortaan met twee stuivers per last betaald moesten worden en niet meer met bier of kwa-lijke dranken. Wat een betutteling 🙂

Het Korendragershuisje

We fietsen terug in de regen. Gelukkig hebben we goede spullen zodat we droog aankomen op de camperplaats. Vanaf morgen wordt het weer beter. Dan gaan we naar Groningen. De tweede provincie die we aandoen.

2 gedachten over “De bok en it gouden aai

 • 10 juli 2020 om 10:12
  Permalink

  Wat leuk om jullie blog te lezen geeft ons weer inspiratie voor ons volgende tripje,veel plezier in jullie nieuwe woning

  Beantwoorden
 • 10 juli 2020 om 10:56
  Permalink

  Dat doen jullie weer goed ! En ik ben er zo ook een beetje bij 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie