Knoerten in de Cocksdorp

De dag begint al vroeg met een rondje hardlopen tussen de Texelse weilanden. Wat een rust hier. Normaal loop ik 2,5 km maar zo’n klein rondje bestaat hier niet. Ik loop dus de weg af en ga eerste links, eerste links en nogmaals eerste links. Een zuivere vierkant zogezegd. Het wordt uiteindelijk een rondje van 6,2 km. Dus morgen hoeven we niet 🙂

De IJzeren Kaap

Na het ontbijtje vertrekken we in noordelijke richting. We nemen het fietspad langs de wadden dijk. Daar kan je alleen fietsen als het goed weer is. Nou ja, je kan er natuurlijk altijd fietsen maar met harde wind en hoog water is dan nu eenmaal niet zo handig…. Vandaag zijn de omstandigheden meer dan uitstekend. Wow !

Geen wind, zon en zo’n uitzicht ….

Na een kilometer of tien komen we aan bij de IJzeren Kaap. Ontworpen in 1854 door iemand die Quirinus heet. We noemen hem voor het gemak maar Rien want hij komt later in dit blog nog even terug. De kaap vormde samen met de kerktoren van de Hervormde Kerk in Oosterend een bakenlijn ten behoeve van de scheepvaart in het oostelijk deel van de Texelstroom. Wat een prachtig monumentje en goed gerestaureerd. Top gemeente Texel !

De Kaap

We zoeven verder over de dijk. Het is druk met fietsers maar die anderhalve meter is hier geen probleem hoor. We komen vervolgens langs de molen aan het Binnenzwin. Luchtje, wolken, molentje: een Hollandser plaatje bestaat er niet zou ik zeggen.

I love Holland
Knoerten bij Labora

Inmiddels zijn we bijna bij de Cocksdorp. Het meest noordelijk gelegen dorpje op Texel. We verlaten de dijk en worden direct getrakteerd op alweer een plaatje uit de Oud Hollandse Atlas. Vervelend dat je dus elke keer van je fiets af moet om dat allemaal vast te leggen. Maar voor de lezers van ons blog doen we (bijna) alles natuurlijk.

Cocksdorp

Via de plaatselijke supermarkt fietsen we naar Labora. Een Texelse IJsboerderij. Daar werden we op geattendeerd door Willem Bonjernoor via onze post van gisteren op Facebook. Leuk toch die interactie en het blijkt een uitstekende tip. Labora maakt heel lekker ijs maar ze hebben ook een echte marketing kanjer in dienst. Je neemt een wat groter hoorntje, twee bolletjes ijs, een grote schep verse aardbeien en slagroom en je noemt hem aardbeienknoert. Er is bijna niemand die dat kan weerstaan en zo verkoop je dus geen ijsjes van gemiddeld € 2,00 maar van € 5,25. Kassa !! Eerlijk is eerlijk: ze zijn fantastisch lekker. Een aanrader !

Aardbeien Knoert
Vuurtoren Eierland

We fietsen daarna naar de vuurtoren van Texel. Die heet Eierland, vernoemd naar het gebied waar de toren staat. Notaris Kikkert nam het initiatief voor de bouw van deze toren en de inmiddels bekende Rien die ook de IJzeren kaap ontwierp maakte het ontwerp. In 1864 was de negen verdiepingen tellende toren klaar; op 1 november van dat jaar mocht Kikkert het licht ontsteken

Vuurtoren Eierland

Langs de westelijke duinenrand fietsen we terug via de Koog en Den Burg. Een rondje van ruim 50 km. Wat een traktatie was dat weer.

Zeevlam

Zondag bezoeken we nog vrienden en wandelen we bij paal 9. Op het hele eiland schijnt de zon behalve bij paal 9 😂 Het is zeevlam. Koude lucht die bij de kust opeens over een warm oppervlak waait en daardoor condenseert. En ja dan krijg je mist. Het geeft wel mooie plaatjes.

Zeevlam
Naar huis

Om 15:30 nemen we de boot terug naar huis. We kijken alweer uit naar een volgend weekend en houden u natuurlijk op de hoogte.

2 thoughts on “Knoerten in de Cocksdorp

  • 14 juni 2020 om 11:57
    Permalink

    Ja, geweldig weer dit verslag. En ja wat een prijzen voor een ijsje. Ik ben gek van ijsjes maar toch voor zo’n bedrag vinden we het minder lekker. Maar goed het is vakantie zullen we maar zeggen. Texel zou ook onze volgende bestemming zijn (stonden ooit bij de fam Sijp). Prijzen zijn echter lekker hoog. Corona prijsje ? Maar je krijgt er wel wat voor terug. Kijken uit naar jullie volgende blog.

    Beantwoorden

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog