#1 | Noorse Fjorden

Samenvatting

We maken een prachtige rondreis door het fjordengebied van Noorwegen to aan Alesund en weer terug. We zien schitterende landschappen en maken een aantal mooie wandel- en fietstochten

24 dagen onderweg | 4732 km gereden |  410 km gefietst

Algemeen

We zijn al meerdere keren naar Noorwegen geweest maar nog nooit met de camper. Dat wordt dus onze eerste ervaring. Het zuiden van Noorwegen kennen wij eigenlijk vooral van de reizen met de tent (2006 zonder camper) en naar de poolcirkel (2011 zonder camper).  In het zuiden is voor ons nog veel te ontdekken.

Het weer

Dat is altijd een issue in Scandinavië zo ook deze vakantie. Desondanks was het prima al hadden we ook wel wat regen. Als je keist voor Noorwegen moet er gewoon rekening mee houden dat je af en toe wat slechter weer hebt.

Fietsen en wandelen

Zoals altijd hebben wij gewandeld en gefietst.  In Noorwegen zijn fanatische wandelingen te maken. Fietsen is er ook erg mooi maar vraagt wel om een goede mountainbike met bijbehorende conditie of om een E-bike. Wij kozen voor het laatste

Rijden

De wegen zijn uitstekend. Prima onderhouden, breed genoeg voor de campers. Fietsen kan bijna overal. Je moet wel uitkijken voor het verkeer. Op een aantal wegen rondom Oslo moet tol worden betaald. Dat gaat automatisch op basis van je kenteken.

De route en de overtocht

Wij reden in 24 dagen ruim 4700 kilometer via onderstaande route. Klik op de stippen voor de campings of klik op het vierkantje rechts bovenin het kaartje voor een grotere weergave. Zuidwest Noorwegen is één brok natuurgeweld. Na elke bocht volgt een adembenemende blik op de prachtige natuur. Met de camper is het een ideale regio om te bezoeken. Wij bezochten de bekende hoogvlaktes en fjorden en maakten bovendien een aantal interessante fietstochten met onze e-bikes.

24 dagen onderweg | 4732 km gereden |  410 km gefietst

De route

Ons reisverslag over de Noorse Fjorden bestaat uit 18 losse blogs.  Onderaan dit bericht kunt u doorklikken naar het eerste blog van deze reis: 1 | Naar Denemarken

6 gedachten over “#1 | Noorse Fjorden

 • 18 augustus 2016 om 10:47
  Permalink

  Het ziet er allemaal fantastisch uit. mooie foto”s. Gep en Hilda

  Beantwoorden
 • 26 december 2016 om 20:20
  Permalink

  Hallo Robert-Jan,

  Wij volgen met veel belangstelling jullie reizen! Net weer even het Noorwegenverslag gelezen omdat wij nu eindelijk dit jaar daarheen gaan.

  Wij waren van plan de fietsen thuis te laten, er zou niet te fietsen zijn in
  Noorwegen: veel steile wegen, gevaarlijk enz enz

  Jullie hebben wel veel gebruik gemaakt van de fietsen, dus fietsen meenemen is toch een aanrader?

  Met nog fijne feestdagen, Sylvia

  Beantwoorden
  • 5 maart 2017 om 20:22
   Permalink

   Dag Sylvia,

   Dat is absoluut een aanrader. Voorbereiding helpt wel. Dan weet je waar je mooi kan fietsen. Kijk bijvoorbeeld op onze site bij Must do, must drive en must see. Daar staan een aantal van onze fietsroutes op. Als je inzoomt staat de gereden route er ook op. Verder moet je af en toe wel klimmen en kun je niet altijd een rondje fietsen maar ga je heen en terug. Wij hebben bewust e-bikes meegenomen. Dat scheelt enorm ? maar er zijn ook voldoende routes waar dat best meevalt. Hangt er ook beetje vanaf waar je heen gaat in Noorwegen. Gevaarlijk is het zeker niet. Je moet alleen niet de doorgaande wegen nemen maar daar is toch weinig te beleven. Er zijn veel onverharde paden waar je prachtige fietstochten kunt maken, laat je niet afschrikken door die wegen. Af en toe even afstappen en als het echt niet gaat kun je altijd terugfietsen. Die onverharde paden gaan prima als je normale banden hebt en een paar versnellingen.

   Ik zou de fietsen dus zeker meenemen als ik jullie was, je komt zoveel verder dan wanneer je alleen gaat wandelen. Mochten jullie nog tips willen laat het dan even weten dan stuur ik je een mailtje met meer informatie.

   Kijk bijvoorbeeld eens hier: http://www.cyclingnorway.no/en/
   of hier: https://www.haugastol.no/en/rallarvegen

   Die laatste is echt een must, zo mooi! Je kan ook omhoog met de trein en bergaf met de fiets :). Fietsen huren kan daar ook.

   Waar gaan jullie overigens heen ?

   Beantwoorden
 • 16 januari 2021 om 13:20
  Permalink

  Wij willen met de camper die net geen 6 meter is maar met de fietsen erop wel, wordt dit extra berekend met de veerboten.

  Beantwoorden
  • 16 januari 2021 om 13:25
   Permalink

   Wij hebben de ervaring dat er bij inchecken niet heel erg gelet wordt op de exacte lengte. Onze camper is 7,48 meter en je moet altijd een hele getal invullen dus geef ik meestal 7 meter op. Altijd goed gegaan

   Beantwoorden

Geef een reactie