Noorwegen

24 dagen onderweg | 4732 km gereden |  410 km gefietst

Zuidwest Noorwegen is één brok natuurgeweld. Na elke bocht volgt een adembenemende blik op de prachtige natuur. Met de camper is het een ideale regio om te bezoeken. Wij bezochten de bekende hoogvlaktes en fjorden en maakten bovendien een aantal interessante fietstochten met onze e-bikes.

De route

4 augustus 2016 @ Midwolda

Om 16:30 kwam Tim thuis van vakantie. We konden dus nog net even een keer met z’n vieren eten. Na het eten werden we uitgezwaaid door de mannen. We rijden via de afsluitdijk en stoppen even in Sneek.

Sneek
Sneek

Op camping de Bouwte in Midwolda overnachten we. Deze camping heeft een prachtige camperplaats waar je 24 uur per dag kan aankomen. Een prima locatie als tussenstop richting Scandinavië.

Camping de Bouwte
Camping de Bouwte
5 augustus 2016 @ Aabenraa

We staan rustig op en ontbijten in de zon. Eerste stop is Oldenburg. We parkeren in een buitenwijk en lopen even het centrum in. Standaard stadje dus we houden het bij een kopje koffie.

Oldenburg
Oldenburg

Na Hamburg is er erg veel oponthoud door wegwerkzaamheden. Om 19:00 uur komen we aan op de camperplaats van Aabenraa City Camping. Een nette camperplaats met een betaalautomaat. Prima als tussenstop.

Camperplaats Aabenraa
Camperplaats Aabenraa city camping

Na het eten bezoeken we het centrum van Aabenraa. Dat is best leuk met oude huisjes en een lange winkelstraat.

Aabenraa
Aabenraa
6 augustus 2016 @ Hjørring

Ook in Denemarken is het “Zwarte zaterdag”. Het is serieus druk maar er zijn geen files. Onderweg stoppen we in Hobro. Dat hadden we beter kunnen overslaan want er is niets te doen. Tegen 14:00 uur arriveren we op de camperplaats van Brigitte en Jørgen Pedersen. Jørgen verwelkomd ons met veel verhalen. Hij is net terug met de camper uit Italië. De camperplaats is een prachtig plekje tussen de bloemen.

Camperplaats
Camperplaats Pedersen

We pakken de fiets en rijden naar Hjørring. Het is zaterdag 15:00 uur en de winkelstraat is volledig verlaten en alle winkels zijn dicht. We fietsen door naar Nørlev strand. Het waait erg hard en we hebben tegenwind. Gelukkig zitten de accu’s van onze fietsen vol 🙂

Nørlev strand
Nørlev strand

Denemarken is niet ons land. Landschap, steden en stranden vinden wij vooral saai. We hebben vast het verkeerde deel bezocht maar drie weken Denemarken staat niet op onze bucketlist 🙂

7 augustus 2016 @ Lunde

We checken om 08:00 uur in voor vertrek in Hirthals bij Fjordline. De goedkoopste optie die wij konden vinden. Voor € 210 naar Noorwegen en terug met twee personen en een camper van 7.40 meter valt erg mee.

Wachten voor de boot
Wachten voor de boot

Om 13:00 uur komen we aan in Langesund. Via Ulefoss rijden we naar de Vrangfoss sluizen en voelen ons direct thuis. Na elke bocht weer een spannend uitzicht. Wat is dit toch anders dan Denemarken. De Vrangfoss sluser zijn een belevenis op zich. Wat een geweld en dat vijf keer in serie met 24 meter verval.

IMG_7447
Vrangfoss sluser

Een paar kilometer verder gaan we op de Kanalcamping in Lunde staan. Daar kun je op de parkeerplaats staan voor 14 euro en op de camping voor 24 euro. Wij staan aan het water op de camping.

Kanal camping in Lunde
Kanal camping in Lunde

We eten buiten aan het water en gaan daarna fietsen. In Noorwegen zijn overal fietsroutes uitgezet. We volgen de route stroomafwaarts naar Ulefoss.

IMG_7464

Deze gaat over smalle onverharde wegen. Prima te doen op onze e-bikes of op een mountainbike, niet geschikt voor racefietsen. De route gaat uiteindelijk zelfs via de sluizen 🙂

Fietspad over de sluizen
Fietspad over de sluizen

In Ulefoss staat de oudste industrie van Noorwegen langs het kanaal. Mooie nostalgische gebouwen

Ulefoss
Ulefoss
8 augustus @ Dalen

Als we opstaan regent het. Dat is jammer maar mag de pret niet drukken. We lopen eerst even naar de sluis die vlakbij de camping is. Daar is nog niet veel te beleven. De rondvaart boot komt pas tegen de middag. We rijden dus maar door in de richting van Dalen. In Noorwegen zijn nagenoeg geen snelwegen dus alles gaat via mooie lokale wegen. Echt opschieten wil dus ook niet lukken maar dat wisten we al. Per dag is een afstand van 100 tot 200 prima te doen. Rond 14:00 uur komen we aan op de Buoy Camping. De camping ligt op een eiland in de rivier en heeft een aantal verschillende veldjes. Prima voor nachtje.

Buoy camping
Buoy camping

Volgens onze bronnen zitten er Bevers rondom de camping dus vanavond maar eens op jacht. Inmiddels is het mooi weer geworden en we fietsen nog even het dorp in op zoek naar een klein verlengsnoer want in Noorwegen kennen ze geen CE stekkers en onze haakse verloopstekker past niet in de kastjes op de campings.

’s-Avonds als het begint te schemeren gaan we op beverjacht. Met hulp van andere Nederlanders vinden we een burcht. We zijn net op tijd want er beweegt iets op de burcht. Onderstaande foto geeft de uitkomst…. een das.

Das geen Bever maar een Das
Das geen Bever maar een Das

We spotten dus voor het eerst van ons leven een das. We wachten tot het donker is maar bevers hebben we niet gezien 🙂

Wachten op de bevers
Wachten op de bevers

We wisselen nog even het adres van ons blog uit met de andere Nederlanders. We komen erachter dat zij naar Runde en Olden zijn geweest. Deze plaatsen staan ook op ons lijstje deze vakantie.

9 augustus @ Røldal

De volgende dag wederom begonnen met regen en harde wind. Met name de wind maakt het koud. We vertrekken bijtijds en rijden in de richting van Haukeli. Daar zijn we al eerder geweest in 2011. Het is een mooi gebied en we hebben 2 fietstochten uitgezocht. Rond 12:00 uur komen we aan en fietsen we naar het Bordalmeer. Het is droog maar het waait erg hard. Het is dus koud. Met mutsen op en handschoenen aan genieten we van de mooie natuur.

IMG_2876
Op de fiets naar het Bordalmeer

Onderweg komen we niemand tegen. Alleen een paar nieuwsgierige schapen. Zal dat door het weer komen of is het hier altijd zo rustig ? Terug in de camper nemen we eerst maar eens een warm soepje voor we verder rijden. Het begint ook spontaan te regenen dus we zijn precies op tijd. De tweede fietstocht laten we maar voor wat het is.

Rond 16:00 komen we aan op camping Skistasjonen Rohldal. De naam zegt het al een wintercamping. Niet iets om nog eens naar terug te komen. De temperatuur klopt in ieder geval dus we doen lekker de kachel aan. Voor het eten maken we toch een tweede fietstocht. Niet de geplande maar een andere. Omhoog de berg op naast de camping. We fietsen tot het eind van de doodlopende weg. Ook hier is de natuur weer erg mooi.

IMG_8551
Boven op de berg naast de camping in Rohldal
10 augustus 2016 @ Flateland

Omdat de weersverwachting richting het Noorden slecht is besluiten we weer zuidwaarts te rijden richting Stavanger. We rijden dus een stukje terug om alsnog de tweede fietstocht te maken bij Haukeli. Daar krijgen we geen spijt van. Wat een prachtige tocht was dat.

We passeren beekjes
De weg is wel een beetje weggespoeld af en toe

We fietsen naar 1200 meter hoogte en kunnen uiteindelijk niet verder omdat er nog teveel sneeuw op de weg ligt.

IMG_7527

IMG_7529

We keren om en met zon en wind in de rug fietsen we weer naar beneden.

IMG_7538

IMG_8564

Terug bij de camper rijden nog een klein stukje terug en pakken de afslag richting Flateland. De route is alweer erg mooi. In Flateland arriveren we op Sanden Såre Bubilpark. Een camperplaats langs de rivier met  prachtige plaatsen. We staan aan het water. een camping om terug te komen.

IMG_8713
Mooie plek aan de rivier

Ook vandaag maken we een tweede fietstocht langs de rivier. ’s-Avonds plukken we bosbessen op de camping voor ons ontbijt.

11 augustus 2016 @ Hjelmeland

Als we opstaan schijnt de zon. Lekker hoor. We ontbijten met croissants, kwark en verse bosbessen aan de rivier. Ik scheer mij aan het water. Net echt (met een luxe camper achter je 🙂 )

Scheren aan de rivier, Net echt :)
Scheren aan de rivier, Net echt 🙂

We rijden richting van Stavanger de Fv337 tussen Mykjedalen en Suleskard. Dat is één van de must drives in Noorwegen ! De weg gaat door een hele mooie hoogvlakte op circa 1000 meter hoogte.

IMG_8734
Must drive !

Natuurlijk zijn er schapen die maar wat graag op de foto willen.

Schaapfie 2
Schaapfie

Daarna wordt het landschap anders. De hoogvlakte maakt plaats voor wintersportgebieden om uiteindelijk te eindigen bij het Lysefjord. We gaan met de ferry naar Oannes op zoek naar de Solvik camping waar we in 2006 stonden. Die is er nog en staat ook nog op diverse kaarten, maar is helaas gesloten. We rijden dus verder naar Tau waar een camperplaats is in de haven. Dat is op zich een mooi plekje met uitzicht op de baai.

Tau
Camperplaats in Tau

Als we aankomen horen we om de 10 seconden een of andere alarm. Het komt uit een schuurtje vlakbij de camperplaats. Het blijkt een of andere afvalapparaat. Na een uur houden we het voor gezien, pakken onze spullen en rijden door. Uiteindelijk komen we aan op de Hjelmeland camping. Dat is iets beter maar het blijft een drama vandaag.

Camping
Camping Hjelmeland, te nat om op het gras te staan dus we staan op het grindpad

Een kleine camping vlak bij de ferry naar Nesvik. De camping oogt vriendelijk maar is door de regen bijna niet te gebruiken. Omdat het inmiddels 19:00 uur blijven we daar toch maar overnachten op het grindpad. Het is geen aanrader. Oud en heel erg vies ! Vandaag hebben we een beetje pech met de campings 🙂

12 augustus 2016 @ Kinsarvik

Na een snel ontbijt nemen we eerst de ferry naar Nesvik. De ferry’s zijn overigens best prijzig hier. Gemiddeld betalen we € 25 per overtocht. Alternatief is er echter niet of je moet heel veel omrijden. We rijden eerst naar Sand. Dat is een leuk klein plaatje.

Sand
Sand

De ferry is daar echter gesloten dus ons plan om via de Saudavegen te rijden gaat niet door.

IMG_8743

We rijden dus andersom naar Håra. Via verschillende wintersportoorden komen we aan in Odda. Hier zijn we al vaker geweest. We lopen even kort door het dorp op zoek naar een sportwinkel. Ze hebben echter niet wat we zoeken. De camperplaats in Odda laten we lekker wat het is. Daar wil je echt niet staan. De waarderingen op de campercontact app zijn een hulpmiddel maar kloppen lang niet altijd met onze visie. Deze scoort een 6,9 gemiddeld.

Camperplaats in Odda
Camperplaats in Odda – daar wil je niet staan !

We rijden dus naar een voor ons bekende camping Ringoy Gard. Het is 200 meter verder dan de Ringoy camping die op campercontact staat. Net voorbij Kinsarvik. Hier hebben we eerder een Hyter gehuurd. Nu dus met de camper. Het is een mooie plek direct aan het Fjord.

Camperplaats Ringoy Gard
Camperplaats Ringoy Gard

Sanitair is oud en basic maar schoon. Vandaag was de eerste hele dag regen en we hebben dus alleen maar gereden. Niet fijn maar dat is nu eenmaal zo in Noorwegen.

13 augustus @ Skei

Vandaag gaan we weer verder noordwaarts. Als eerste de nieuwe brug over het fjord. Die is gekoppeld aan twee tunnels aan beide kanten. In de tunnel een enorme rotonde. Waanzinnig !

Rotonde in de tunnel
Rotonde in de tunnel

Overigens wel tol voor dit hoogstandje. In Voss bezoeken we de sportwinkel. Laura koopt nieuwe wandelschoenen.

Regenachtig kan best mooi zijn
Regenachtig kan best mooi zijn

We komen nog terug in Voss dus we rijden via Gutvangen naar Flam. Daar informeren we hoe het werkt als we met de fiets op de trein willen. Dat kan en doen we ergens volgende week. We rijden verder via Aurland de Aurlandvegen op, alweer een route die je moet rijden.

Aurlandvegen
Aurlandvegen

We reden hem eerder zonder camper en helaas hebben we wederom buien. Ondanks dat blijft het mooi. Volgende week komen we er weer langs dus misschien schijnt dan een keer de zon 🙂

Aurlandvegen
Aurlandvegen

Tussen Gudvangen en Skei rijden we door meerdere tunnels. Drie , zes en soms 11 kilometer lang. De tunnel onder de Aurlandsvegen door hebben we overgeslagen maar die is 25 km lang ! Ik denk dat we bij elkaar wel 50 km aan tunnels hebben gehad vandaag. In Skei parkeren we de camper op de nagelnieuwe camperplaats Jølster Panorama.

De camperplaats in Skei
De camperplaats in Skei

Met uitzicht op de gletcher. Dat wil zeggen, als het niet regent. Vandaag hebben we de tweede dag met bijna alleen maar regen. De camperplaats is overigens een aanrader. Prachtig gelegen en nagelnieuw modern sanitair.

14 augustus 2016 @ Runde

We staan vroeg op en rijden richting Runde. Onderweg klaart het weer op en nemen we verschillende pontjes.

IMG_2966

Op Runde komen we aan rond 13:00 uur. We hebben een mooie plek op de Goksøyr camping en kijken uit over de oceaan.

IMG_8806
Camping op Runde

Omdat het mooi weer is geworden besluiten we om maar meteen op vogel safari te gaan want daar zijn we uiteindelijk voor gekomen. We lopen naar boven wat nog best een pittige klim is naar 285 meter hoogte. Runde lijkt op Schotland (of andersom) en is erg mooi.

Runde lijkt op Schotland (of andersom)
Runde lijkt op Schotland (of andersom)
IMG_2986
Runde is echt prachtig !
IMG_7647
Het lijkt wel China al zijn we daar nooit geweest 🙂

IMG_8828 Uiteindelijk komen we aan bij Rundebranden waar een kolonie Jan van Genten zit. Prachtig mooi gezicht maar wat stinkt dat naar rotte vis 🙂

Jan van Gent
Jan van Gent

Het trekt dicht en af en toe zitten we helemaal in de wolken.

Mist !
In de mist !

We wandelen dus weer terug naar de camping. Op de camping informeren we naar de papegaaiduikers of puffins. Die zijn waarschijnlijk al weg want die vertrekken half augustus van het eiland. Als we geluk hebben zitten er nog een paar bij Sandshornet. Om 20:00 uur lopen we dus weer naar boven. De papegaaiduikers zijn inderdaad met de noorderzon vertrokken. We moeten het dus doen met een mooie zonsondergang.

Zonsondergang op Runde
Zonsondergang op Runde
15 augustus 2016 @ Olden

Het is bewolkt en miezerig dus erg veel is er op Runde vandaag niet te zien. We zien dus geen Alken en moeten nog eens terug naar Runde als we weer naar Noorwegen gaan. We rijden verder en willen op de fiets naar Alesund. Dat plan gaat niet door dus we gaan met de camper en parkeren op de camperplaats in Alesund. Die is op zich prima als je de stad wilt bezoeken.

IMG_3011
Camperplaats in Alesund

Alesund zouden wij niet aanraden. Ziet er leuk uit op de plaatjes maar stelt niet zo heel veel voor.

IMG_3697
Ålesund

Ons advies: zeker niet voor omrijden. Na ons bezoek rijden we naar Olden want morgen wordt het mooi weer. In Olden zijn meerdere campings. Op advies rijden we naar de de Gryta camping. Een keurige camping die prachtig is gelegen aan het water en met uitzicht op de gletsjer. Overigens is er 200 meter verder ook nog een mooie, vergelijkbare camping.

Grytta camping Olden
Gryta camping Olden

’s-Avonds stoken we vuurtje maar het hout is kleddernat.

16 augustus 2016 @ Bismo

We beginnen ’s-Morgens met een fietstocht richting de gletsjer. Vanaf de camping is het 10 km fietsen langs het water. Daarna moeten we te voet verder en is het nog circa 3 km lopen. Het is druk want verderop ligt een Cruiseschip waar vandaan busladingen vol Aziaten worden aangevoerd.

IMG_3044
Nadeel van Olden, crusieschepen met busladingen toeristen

Lopend kun je tot vlak onder de gletsjer komen. Niet helemaal want hij is de afgelopen jaren in omvang geslonken.

IMG_8897
Gletsjer

IMG_3705We maken een paar mooie foto’s en lopen en fietsen dan weer terug.

Rond 14:00 uur pakken we de spullen op en rijden weer verder. We stoppen bij de Strynefjellvegen.  Ook een “must drive”. We parkeren de camper en fietsen daarna omhoog naar het skistajon. Een prachtige tocht om te maken met de fiets of met de camper.

IMG_8936
Boven bij de Gamle Strynefjellvegen

IMG_3046

Als we terugkomen drinken we eerst koffie en daarna rijden we naar de Gjeilo camping in Kjåk. Een mooie rustige camping aan de rivier.

Bilkelandcamping
Gjeilo camping
17 augustus 2016 @ Øvre Årdal

We vertrekken weer redelijk op tijd want het wordt een prachtige dag vandaag en we willen fietsen. We rijden via Lom de Sognefjellvegen op. Vlak langs de weg zien we opeens een Eland staan met twee kalfjes. We stoppen en spotten onze eerste Eland ever.

Elanden !
Elanden !

We rijden onze 10.000 ste kilometer met de camper. En dat hebben we natuurlijk groots gevierd. Boven op de Sognefjellvegen parkeren we de camper en maken we een fietstocht over een onverharde weg.

IMG_7745
Sognefjellvegen
IMG_8972
Sognefjellvegen
IMG_8968
Sognefjellvegen

Wat is het hier mooi. Met stip het mooiste gebied dat we hebben gezien tot dusver en met nog heel veel sneeuw.

IMG_3065
1,50 meter sneeuw en zonder sneeuwkettingen

Terug bij de camper zetten we de stoelen buiten en genieten van het uitzicht en….. een broodje kroket. Jawel, heerlijk en zo uit de oven.

Via de Tindevegen rijden we naar Øvre Årdal. De Tindevegen zelf zijn niet echt bijzonder. Maximale lengte voor voertuigen is 10 meter volgens de bordjes. Wij zijn 7.40 meter en dat gaat goed maar heel veel langer moet je volgens ons niet zijn. Vlak voor Øvre Årdal zitten een paar hele smalle en kleine haarspeldbochten die best lastig zijn.

We rijden naar de Utladalen camping. Weinig bijzonders maar prima voor een nachtje. We eten oer-Hollandse pannenkoeken.

Utladalen camping
Utladalen camping
18 augustus 2016 @ Flåm

We willen vandaag de Aurkandsvegen omhoog fietsen vanuit Lærdal. We parkeren onder aan de weg en fietsen naar 1200 meter hoogte. Zelfs met onze e-bikes een zware maar mooie rit. Op 1200 meter eten we een broodje onder het genot van een mooi landschap.

IMG_9020
Boven op de Aurlandsvegen

1200 meter lager rijden de auto’s onder ons door via de langste autotunnel ter wereld (25 km). Dat doen wij straks ook. Op de terugweg gaan we 17 kilometer bergaf. Halverwege stoppen we even om de schijfremmen te laten afkoelen.

Het is inmiddels bijna 16:00 uur als we terugkomen bij de camper en we rijden dus maar meteen door naar Flåm. Onderweg kopen we nog even verse frambozen. Daarna volgt 25 km tunnel ! Wat een eind ! Uiteindelijk komen we rond etenstijd aan op de camping in Flåm. Dat is een prachtige camping tussen de fruitbomen maar helaas gelegen tussen de weg en het spoor. Niet een camping om nog eens terug te komen.

Flam
Flåm

We lopen voor het eten nog even naar de haven waar een cruiseschip ligt. Het is één en al toerisme. Vier souvenirs winkels, een museum, een treinstation, een hotel en een camping. Wonen hier eigenlijk wel mensen ?

19 augustus @ Ulvik

We rijden door de tunnels naar Voss. Daar waren we eerder deze vakantie. In Voss kunnen we geen leuke camping vinden dus we rijden door naar Ulvik. Ulvik is een klein dorp aan het eind van een fjord. De camping ligt direct aan het water en is redelijk.

Ulvik
Ulvik

We fietsen een stukje maar alle wegen zijn doodlopend. Dat schiet niet echt op. Al met al een weinig attractief dagje.

20 augustus 2016 @ Birkelund

Via de tolbrug en de tunnels met de mooie rotondes erin rijden we over de hoogvlakte van de Hardanger Vida. Het is uitgestrekt en best mooi om doorheen te rijden. Het lijkt een beetje op IJsland. Via Geilo komen we uiteindelijk uit op de Birkelund camping. Die wordt beheerd door Nederlanders. Dat merken we want er staan veel Nederlandse gasten. Het is er ook druk voor Noorse begrippen. Bijna alle hyters zijn vol en ook de camperplaatsen zijn druk bezet.

Birkenlandcamping
Birkenlundcamping
21 augustus 2016 @ Uvdal

We besluiten een stukje terug te rijden tot aan Haugestøl. Daar parkeren we de camper en stappen we op de fiets om een deel van de rallarvegen te rijden. De rallervegen zijn aangelegd langs het spoor en in principe alleen toegankelijk voor fietsen. Het is een prachtige route dwars door de natuur. Een ” must do” !

IMG_9104
Rallarvegen naar Finse 1222

We fietsen naar het 27 km verder gelegen Finse 1222. Daar kun je dus alleen met de trein of met de fiets komen !   Finse 1222 ligt vlak bij een gletsjer. In de winter moet het hier ook prachtig zijn. We eten wat in het hotel en stappen daarna weer op de fiets terug naar de camper. Het verval is ongeveer 300 meter dus prima te doen. Onderweg komen we veel fietsers tegen.

IMG_9088

Rond 17:00 uur zijn we weer terug en rijden we naar Uvdal resort. Dat klinkt groter dan het is maar is een prima en nette camping aan de rivier. We hebben een mooi plaatsje.

IMG_9112
Uvdal resort
22 augustus 2016 @ Brufoss

We slapen lekker uit en rijden daarna naar Oslo voor een quick stop en visit. We parkeren de camper op de camperplaats in de jachthaven. Ruimte genoeg maar je kan alleen per dag betalen (€ 30,00). Dat doen we niet maar we parkeren er wel. We zien later wel hoe we dat oplossen. Op de fiets is het ongeveer 6 km naar het centrum. Daar lopen we de winkelstraat uit tot aan het paleis van de koning.

IMG_3764
Oslo
Het parlement
Het parlement

Oslo maakt op ons een relaxte indruk. Prima voor ons voor een snelle stop. Niet iets om lang te verblijven. Tegen 17:00 uur hebben we Oslo wel gezien en fietsen we terug. We weten niet hoe we 3 uur parkeren moeten afrekenen en er is geen receptie. We rijden naar de Brufoss camping. Die ligt prachtig aan een van de “zalm” rivieren van Noorwegen. We staan met uitzicht op de stroomversnelling.

Brufosscamping
Brufosscamping

Helaas zien we weinig springende zalmen zoals de beheerder beloofd. Misschien verkeerde moment of verkeerde seizoen.

23 augustus 2016 @ Brufoss.

Omdat we morgen naar Denemarken gaan, besluiten we voor het eerst deze vakantie niet te gaan rijden. We blijven dus op de camping en maken een fietstocht langs de rivier. Na al het natuurgeweld van de afgelopen twee weken is dat zelf een beetje saai 🙂

Saai ?
Saai ?
24 augustus 2016 @ Aarhus.

We pakken rustig onze spullen en rijden op ons gemak naar Langesund waar we om 12:30 aankomen. Een laatste foto van Noorwegen en om 14:30 varen we weg. Na 4 uurtjes varen zijn we weer in Hirthals.

Dag Noorwegen, we komen zeker terug !
Dag Noorwegen, we komen zeker terug !

We eten even snel een hamburger en daarna rijden we tot het donker is. We stoppen op de Aarhus camping. Daar is een quick stop en go waar je voor 13 euro kan staan. Prima als tussenstop om te slapen. De camping zelf ligt aan een drukke weg en is voor ons niet een plek waar we gewoon zouden gaan staan.

25 augustus @ Stade

We staan vroeg op en rijden over de snelweg richting Hamburg. De Tom Tom geeft file aan dus we besluiten binnendoor te rijden en de Elbe over te steken via de pont bij Gluckstadt. Dat is best leuk maar de wachttijd voor de pont bedroeg bijna een uur 🙂  Kosten voor de camper zijn overigens 20 euro.

De pont over de Elbe
De pont over de Elbe

We rijden vervolgens naar Stade. Een leuke Hanzestad met een mooie camperplaats.

Camperplaats in Stade
Camperplaats in Stade

‘S-avonds bezoeken we de stad en gaan we lekker uit eten.

Stade
Stade
26 Augustus @ Logabirum

Via binnenwegen rijden we naar Logabirum voor onze laatste nacht deze vakantie. We zetten de camper bij Müle Logabirum.  Een prima plaats.

2016-08-26 13.08.09

We bezoeken daarna Leer en dat valt een beetje tegen als je eerst Stade hebt gezien. Leer is rommelig en één groot restaurant en terras.

27 augustus 2016 @ Driehuis

Via Lelystad rijden we terug naar huis waar we de camper schoonmaken.

Schoonmaken
Schoonmaken

Het was een mooie reis waar we nog lang van zullen nagenieten. Dat neemt niet weg dat we snel weer een weekend weg gaan 🙂

4 gedachten over “Noorwegen

 • Het ziet er allemaal fantastisch uit. mooie foto”s. Gep en Hilda

  Beantwoorden
 • Hallo Robert-Jan,

  Wij volgen met veel belangstelling jullie reizen! Net weer even het Noorwegenverslag gelezen omdat wij nu eindelijk dit jaar daarheen gaan.

  Wij waren van plan de fietsen thuis te laten, er zou niet te fietsen zijn in
  Noorwegen: veel steile wegen, gevaarlijk enz enz

  Jullie hebben wel veel gebruik gemaakt van de fietsen, dus fietsen meenemen is toch een aanrader?

  Met nog fijne feestdagen, Sylvia

  Beantwoorden
  • Dag Sylvia,

   Dat is absoluut een aanrader. Voorbereiding helpt wel. Dan weet je waar je mooi kan fietsen. Kijk bijvoorbeeld op onze site bij Must do, must drive en must see. Daar staan een aantal van onze fietsroutes op. Als je inzoomt staat de gereden route er ook op. Verder moet je af en toe wel klimmen en kun je niet altijd een rondje fietsen maar ga je heen en terug. Wij hebben bewust e-bikes meegenomen. Dat scheelt enorm ? maar er zijn ook voldoende routes waar dat best meevalt. Hangt er ook beetje vanaf waar je heen gaat in Noorwegen. Gevaarlijk is het zeker niet. Je moet alleen niet de doorgaande wegen nemen maar daar is toch weinig te beleven. Er zijn veel onverharde paden waar je prachtige fietstochten kunt maken, laat je niet afschrikken door die wegen. Af en toe even afstappen en als het echt niet gaat kun je altijd terugfietsen. Die onverharde paden gaan prima als je normale banden hebt en een paar versnellingen.

   Ik zou de fietsen dus zeker meenemen als ik jullie was, je komt zoveel verder dan wanneer je alleen gaat wandelen. Mochten jullie nog tips willen laat het dan even weten dan stuur ik je een mailtje met meer informatie.

   Kijk bijvoorbeeld eens hier: http://www.cyclingnorway.no/en/
   of hier: https://www.haugastol.no/en/rallarvegen

   Die laatste is echt een must, zo mooi! Je kan ook omhoog met de trein en bergaf met de fiets :). Fietsen huren kan daar ook.

   Waar gaan jullie overigens heen ?

   Beantwoorden

Geef een reactie