Zevenwouden

Samenvatting

Zevenwouden is de oude streeknaam van een gebied in zuid Friesland. Met vier zonnige dagen voor de boeg bezoeken we de omgeving van Heeg, Paasloo en Schoterzijl. Vanzelfsprekend verkennen we alles op de fiets. In Schoterzijl ontdekken we bij toeval een nieuwe maar erg leuke camperplaats.

4 dagen onderweg | 380 km gereden | 109 km gefietst

Heeg

We vertrekken op donderdagochtend en besluiten via de afsluitdijk te rijden. We zijn nog maar 5 km onderweg als we erachter komen dat we een aantal dingen zijn vergeten. De thermoskan, sportschoenen, de oplader van het horloge. Lekkere voorbereiding weer. We rijden echter door en stoppen op de caravan boulevard in Heerhugowaard. Die is gewoon open op Hemelvaartsdag en zo kunnen we nog even shoppen. We kopen een mooie thermoskan voor in de camper zodat we deze niet telkens hoeven te wisselen. Via de afsluitdijk rijden we daarna naar Heeg.

Een zonnige Hemelvaart

Doel is de camperplaats in d passantenhaven. Vlak voor we daar aankomen rijden we echter langs camping Oan e Poel. Net buiten Heeg en een prima plekje. ER is momenteel één echte camperplek. Een hele mooie aan het water maar die is al bezet. We kunnen een plekje krijgen aan het weiland. Prima voor een nachtje.

Oan e Poel

In Heeg is er straatfeest. We besluiten daar ‘s-avonds te kijken en maken eerst een fietstochtje naar Woudsend en IJlst. Twee plaatsen waar ook de Elfstedentocht langs komt. In Friesland is een de laatste fors geïnvesteerd in Aquaducten waardoor er veel minder wachttijden zijn voor bruggen. Het  aquaduct onder de Jeltesleat is ook nog eens mooi gebouwd en met de zon en de schaduw geeft dat mooie plaatjes.

Aquaduct Jeltesleat

In IJlst (één van de Friesche Elfsteden) drinken we koffie aan het water en kijken we bootjes. Altijd leuk om onervaren Duitsers met een megaboot door de brug te zien varen (of bijna tegen de brug).

‘s-avonds lopen we nog even het dorp in op zoek naar het straatfeest. Helaas was dat alleen overdag.

Heeg

We kijken nog even bij camperplaats in de passantenhaven waar we oorspronkelijk wilden gaan staan en komen erachter dat de huidige camping een betere plek is.

Paasloo

We rijden eerst naar Heerenveen. De plaats die iedereen wel kent van het Tialf. De stad zelf valt erg tegen en doet ons denken aan Zaandam en Hoofddorp. Een mengeling van oude panden en foeilelijke nieuwbouw waardoor de sfeer volledig verdwenen is. Geen stad om lekker doorheen te slenteren dus.

Vervolgens rijden we naar Recreatie Wereld Wolfega. Op voor ons onverklaarbare wijze is één van de zijmarkeringslichtjes stuk. We hebben niets gemerkt en kunnen ook nergens schreven vinden. We kopen een nieuw lampje en zijn  voor € 15,00 weer klaar.

Doel vandaag is camperplaats Stoutenburght in Blesdijke. Aangekomen blijkt deze vol. Jammer want het is een mooie plek. Inmiddels hebben we begrepen dat het de camperplaats van het jaar 2017 is :). We komen er zeker terug. We rijden dus 5 km verder naar Recreatiecentrum de Eikenhof. Prima voor een nachtje maar eigenlijk niet wat we zoeken. We stappen op de fiets voor een tochtje langs de Kalenbergergracht. Daar moet je echt een keer langsfietsen. Wij kennen het al maar het blijft een leuke fietstocht. 

27 mei 2017 @ Schoterzijl

Plan is om weer een stukje naar boven te rijden, Naar camperplaats Boerencamperplaats Waterloo. De navigatie stuurt en binnendoor langs kronkelweggetjes en na 15 km rijden komen we door Schotelzijl. Daar staan campers aan het water en met 30’C in het vooruitzicht is dat wel erg aantrekkelijk. We stoppen en zetten de camper op camping het Sluisje. Geen website en niet in campercontact. We staan eerst vlak aan het water maar handig is dat niet aangezien daar ook bootjes aanleggen. Een klein stukje van het water af sta je echter prima. Super rustig, aan het water en voor 14 euro per nacht.

Camping aan het sluisje

We fietsen vervolgens langs de Friesche Meren naar Lemmer, Sint Nicolaasga en Oosterzee. Het is vies warm. Zelf met een sterke wind tegen is het niet lekker. Op de camping luieren we en zoeken we dus verkoeling in het water of verschillende manieren

Zwemmen
Pootje baden
Zondag 28 mei 2017 @ Driehuis

Vandaag luieren we op de camping en doen we verder weinig. Ook wel eens lekker. De koetjes hebben het net als wij ook erg warm. Aan het eind van de middag rijden we weer naar huis.

One thought on “Zevenwouden

 • 3 juni 2017 om 13:46
  Permalink

  Dag Robert-Jan en Laura

  Mooi tochtje hebben jullie weer gemaakt. Het Hemelvaartweekend was voor ons (thuis) veel te warm. Gelukkig voor jullie is er in Friesland water zat om af te koelen ?
  Ik las jullie verslag daarnet op een rustige camperplaats in de Franse Ardennen. Verslagje volgt binnen een paar dagen.
  Groeten

  Nico en Brigitte

  Beantwoorden

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog