Col du Glandon

Samenvatting

We ‘vluchten’ vandaag voor de Tour want die komt donderdag en vrijdag naar de Alpen. We rijden een aantal echte must drives voor de camper. De col de L’Iseran, de Col de Madeleine en naar de Col du Glandon. Boven op de Col du Glandon overnachten we op een schitterende plek

Col de L’iseran

Het was gewoon koud vannacht, ik heb gewoon mij extra deken gepakt! Als we opstaan is het maar 11’C in de camper. Brrr, we hoeven nog net niet de kachel aan te doen. Gelukkig komt de zon al snel boven de berg uit en stijgt de temperatuur naar normale waarden. Ons plan is vandaag naar Lac du Mont Cenis te rijden maar eerst gaan we over de col de L’Iseran. Het is een indrukwekkende rit naar boven en op 2770 meter is het druk. De voorbereidingen voor de touretappe van vrijdag zijn al in volle gang. De camperplaats bovenop de berg staat er nu al vol en er is volop politie om alles in goede banen te leiden.

Camperplaats op Col de L’Iseran

We lopen een rondje en kijken bij het kerkje op de top. Het is helaas gesloten. Het was leuk geweest als die gewoon open zou zijn en als je daar een kaarsje kon aansteken. Maar helaas, geen kerkgangers op deze hoogte zeker.

Mooi beeld aan de kerktoren

De route naar beneden is een must drive voor camperaars. Wat een prachtige uitzichten. De weg is prima te rijden maar het is wel hartstikke druk is met campers die op weg naar boven zijn. Er zijn ook heel veel fietsers en ploeteraars die vooruitlopend op de Touretappe zelf naar boven willen fietsen. Langs de weg staan overal al campers geïnstalleerd die vervolgens weer worden weggestuurd door de Gendarmerie. Even denken: Het is nu dinsdag dus nog 3 dagen voor de Tour hier langskomt. Tuurlijk. Dat belooft wat de komende dagen hier in de regio. Willen we dat wel?

Onderweg naar beneden
Col de la Madeleine

Onderweg stoppen we af en toe om wat foto’s te nemen. Maar wat een typisch sfeertje is dat hier of ligt dat aan ons? De bewoners van de campers die daar al geïnstalleerd zijn kijken achterdochtig naar de nieuwe gasten (dat zijn wij dus). Sommige komen meteen op je af met een hele riedel in het Frans. Que ? Misschien goed bedoeld maar wij ervaren het als een beetje opdringerig en vinden het niet zo fijn. We rijden verder naar beneden. Overal wordt nog even snel wat opgeknapt. Stukje asfalt, strepen trekken langs de weg. Parkeerplaatsen inrichten. We begrijpen dat het een groot evenement is maar tjonge wat een poespas !

Wel werkgelegenheid die Tour

Op de Col de la Madeleine (de lage variant) stoppen we weer even. Twee Franse camperaars (reeds volledig geïnstalleerd) staan heel driftig te praten en wijzen naar het midden van de weg voor hun camper. Dat gaat vast over de vraag of de renners over drie dagen links of rechts langs de middenstreep zullen rijden…..Iedere zijn ding hoor maar dit is niets voor ons. We vragen ons af of het nu wel verstandig is naar Lac du Mont Cenis te rijden. Dan moeten we morgen verder over deze route en dan is het nog meer een gekkenhuis. Dat doen we dus maar niet.

Col de la Madeleine

We besluiten om door te rijden voorbij de tourroute van dit jaar. De Col du Glandon komt niet voor in het parcours dus daar staan we als het goed is rustig. Onderweg er naar toe komen we langs het oude fort Marie Christine in Aussois. Er zijn daar in de omgeving meerdere forten. Eigenlijk wel iets wat we zouden willen bekijken maar dat doen we wel een andere keer. Zoals het er nu uitziet komen we hier vast nog wel eens terug.

Fort Marie Christine
Col du Glandon

We rijden via de tolweg naar Saint-Étienne-de-Cuines. Daar kunnen we linksaf de Col du Glandon op en rechtsaf de Col de la Madeleine op. Huh? Die hebben we toch net al gehad? We zijn even van het padje maar het klopt. De ‘echte’ col de la Madeleine is hier dus rechtsaf. Wij hebben net de lage en minder mooie versie gereden. De weg naar de top van de Col du Glandon is bijzonder mooi. Het is er wel een beetje smal. Je kunt elkaar met twee campers net passeren. Het is hier wel weer heerlijk rustig. Af en toe een fietser, geen campers langs de weg en geen drukte. We zijn weer helemaal blij !

Onderweg naar boven

Boven op de Col du Glandon is een parkeerplaats waar je ook mag overnachten. Dat lijkt ons een uitstekend plan. We parkeren daar de camper. Overdag is het druk met vooral veel fietsers die bovenop even uitpuffen bij een klein hutje waar je wat eten en drinken kan kopen. Na 18:00 uur wordt het rustig en dan sta je dus echt helemaal top. Wij stonden er met 6 campers.

Camperplaats Col du Glandon

We zetten de stoeltjes lekker in het gras, kopje koffie en een broodje en kijk nou eens wat een uitzicht hier ! Ooit op zo’n mooie camperplaats gestaan ?

Dat noem ik een top locatie
Col de la Crois de Fer

Na wat lezen en lummelen pakken we de fietsen voor een heel kort ritje vanaf de camperplaats naar Col de La Croix de Fer. Een ritje van maar 3 kilometer dat bergop gaat.

Net echt zo’n col beklimmen

Vanaf hier heb je toch weer een heel ander uitzicht en zo kunnen we nog weer een col bij ons lijstje van vandaag optellen. We lopen een beetje rond en eten een ijsje op het terras van Chalet du Col de la Croix de Fer

Col de la Croix de Fer

We dalen de 3 kilometers in vliegende vaart af en zijn in mum van tijd weer terug bij de camper. Daar krijgen we nog een mooie zonsondergang als toetje.

Magic !

One thought on “Col du Glandon

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog