Kerstmarkten 2017

Samenvatting

We bezoeken twee totaal verschillende kerstmarkten in Münster en in Valkenburg. Op Zondag worden we getrakteerd op een pak sneeuw en glibberen we weer naar huis

3 dagen onderweg |  714 km gereden |  20 km gefietst

De kerstmarkt in Münster bestaat uit typische kerststalletjes met aan kerst gerelateerde etenswaren en spulletjes. Restaurants zijn schaars. Valkenburg heeft een kerstmarkt zie meer van een Hollandse Braderie heeft met veel algemene spulletjes zoals Iphone hoesjes en leer. Het dorp zelf is één groot restaurant. Uit ons onderzoek blijkt dus: voor een kerstmarkt moet je dus echt naar Duitsland.

Naar Munster

We vertrekken meteen na het ontbijt en de files richting Duitsland. We gaan dit weekend op zoek naar de voorspelde sneeuw en naar een tweetal kerstmarkten. Hoewel het maar ruim 300 km is hebben we toch ruim 4 uur nodig om in Münster te komen. We rijden als eerste naar de camperplaats in Münster zelf bij het Ostbad. Dat is dus niks voor ons. Tussen de andere auto’s zonder verdere voorzieningen en het is nog redelijk vol ook. We besluiten daarom een stukje verder te rijden naar Camping Münster. Daar is het druk. We staan zelfs in de rij bij de receptie voor een plekje. Tijdens het wachten krijgen we wel een borrel voor de warmte 🙂 Gelukkig zijn we op tijd zodat we snel de camper kunnen parkeren.

Camping Münster

We eten eerst nog even een broodje en stappen dan op de fiets richting de stad. Daar is het druk en gezellig.

Münster

Münster heeft vier verschillende kerstmarkten. Nou ja verschillend. Ze zijn allemaal min of meer hetzelfde maar staan op vier verschillende plaatsen in de stad. We wandelen door de winkelstraten en langs de verschillende kerstmarkten. Het is allemaal erg gemoedelijk en er hangt een lekker sfeertje.

Altijd aanwezig: Fruit met chocolade

De kou en af en toe een verdwaalde sneeuwvlok versterken het kerstgevoel. Münster is een verzameling van mooie en leuke winkels. Hoewel er ook grote winkelketens te vinden zijn bestaat het gros toch uit aparte winkeltjes met boeken, sieraden, wooninrichting en kleding. Halverwege bezoeken we de St Lamberti Kirche waar een kinderkoor kerstliedjes aan het zingen is.

St Lamberti Kirche

De vier markten lijken allemaal wel erg op elkaar. Overal is eten te krijgen, Chocolade, Glühwein en alle soorten kerstspulletjes. Veel handgemaakte spulletjes.

Kerststerren

Wat opvalt is dat alle straten waar de markten zijn, zijn afgezet met lege vrachtauto’s die dwars over de weg heen staan geparkeerd. Dat is een maatregel die genomen is na de aanslag in Berlijn in 2016. Het geeft toch een beetje onveilig gevoel. Rond 19:30 hebben alles gezien en willen we eten. Niet buiten maar gewoon op een stoel. Dat is nog lastiger dan gedacht. Münster heeft niet heel erg veel restaurants. Uiteindelijk eten we bij Macellum. Lekker aan de Wiener Schnitzel met een Duits Biertje. Als we buiten komen begint het zoals voorspelt te sneeuwen. Met bakken komt het uit de lucht. We fietsen in de stromende sneeuw (…) naar de camping waar een verwarmde camper op ons staat de wachten.

Valkenburg aan de Geul

Vandaag rijden we terug naar Nederland. Doel is de kerstmarkt in Valkenburg. Daar moet je ooit geweest zijn zegt men. Nou vooruit dan maar. Hoewel het heeft gesneeuwd zijn de wegen goed begaanbaar. Onderweg stoppen we even in Wachtendock voor een broodje en een rondje door het stadje.

Wachtendonk

Rond 14:00 uur zijn we in Valkenburg. Daar zoeken we een plekje op camping de Bron op maar 3 km van het centrum. Een prima plek om de kerstmarkt te bezoeken. In de zomers zouden er niet gaan staan want de camping ligt vlak langs de snelweg. Tijdens het inparkeren komen we vast te zitten in de klei. Gelukkig krijgen we hulp van een mede kampeerder en met wat duwen en 2 plastig rijplaten komen we weer uit de klei vandaan.

Camping de Bron

We stappen op de fiets en binnen 10 minuten staan we in het centrum. Wat een verschil met Münster is dit ! Waar je in Münster moet zoeken naar een restaurant moet je in Valkenberg zoeken naar een winkel. Valkenburg is één groot restaurant ! Het ziet er wel gezellig uit.

Gezellig

We wandelen tussen de terrassen door. Overal zitten mensen te eten met kleedjes en vuurkorven. In Valkenburg is de kerstmarkt in de grotten. Er staat een rij van een half uur voor de grot maar op een of andere manier staan wij plotseling vooraan de rij. We kopen dus snel een kaartje voor € 7,00 en bezoeken de gemeentegrot. Ook hier een enorm verschil met Münster. Waar je in Münster veel kerstspul ziet, is het hier een ‘normale braderie. Hoesjes voor telefoons, massagekussens, glitter verlichting, leer, schoenen, etc. Niet echt origineel volgens ons.

Kerstmarkt in de grotten

Inmiddels gaan er geluiden op om de kerstmarkt in de grot te verbieden vanwege brandgevaar. Achteraf is dat inderdaad een gevaarlijke situatie volgens ons. Als er brand uitbreekt zit je als een rat in de val. De rook zal verstikkend zijn en de drukte zal zorgen voor een enorme chaos. Maar hopen dat dat nooit zal gebeuren.

Na 2 uurtjes hebben we alles gezien. Best leuk en gezellig hier in Valkenburg maar vergeleken met Münster kunnen we dit geen kerstmarkt noemen. We eten nog een frietje en drinken een Belgisch biertje op het terras.

Friet met bier

Om 19:30 is er een kerstoptocht. Zeg maar een carnavals optocht in kerstsfeer met de Nachtwacht voorop. Mwoah, wel heel erg toeristisch.

De Nachtwacht

Na de optocht fietsen we weer naar de camping voor een rustig nachtje.

Zondag 10 december.

Vandaag is het code geel in het hele land vanwege de sneeuwval. Als we om 10:00 uur wegrijden begint het net te sneeuwen. Vanaf Eindhoven sneeuwt het hard en rijden we niet harder meer dan 50 km/uur op de A2.

Sneeuw !

Ons oorspronkelijke plan om halverwege te stoppen en een sneeuwwandeling te maken laten we dus maar varen. Dit gaat lang duren. Uiteindelijk komen we om 16:00 uur veilig weer thuis.

Samenvattend: Voor kerstmarkten moet je dus echt naar Duitsland.

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog