Hoge Veluwe

Samenvatting

We bezoeken de Ginkelse Heide, Gaan op wildsafari op de Veluwe en fietsen naar het Kootwijkerzand. Een weekend door prachtige natuur met een bezoek aan historische plaatsen en gebouwen

3 dagen onderweg |  225 km gereden | 95 km gefietst

Otterlo

We vertrekken na de lunch en rijden naar Otterlo naar minicamping het Kikkergat waar we al eerder stonden in 2016. Dat was goed bevallen dus tijd voor een nieuw bezoek, We zetten net als vorige keer de camper op het grote veld en niet op de speciale camperplaatsen. Een lekker plekje. De zon schijnt maar het waait wel erg hard. Achter de camper zitten we in de luwte.

Camper het KIkkergat

De rest van de middag luieren we op de camping en we werken allebei wat op de laptop. Een beter kantoor kun je niet wensen 🙂

Wageningen

Na het ontbijt stappen we op de fiets. Het begint al aardig op temperatuur te komen en de wind is een stuk minder dan gisteren. We fietsen via Otterlo over de Mossel naar ede en Bennekom. Onderweg komen we veel locatie tegen waar glas gepolijste stenen in de natuur liggen. Zeker één of ander kunstobject.

Is dit kunst ?

In Bennekom eten we een overheerlijk broodje kaas. Daarna fietsen we door via Ede naar Wageningen. In Wageningen zijn we nooit eerder geweest. Het is natuurlijk bekend van de universiteit hetgeen te merken is aan de vele studenten in de binnenstad. Verder is Wageningen bekend van Hotel de Wereld.

Hotel de Wereld

In hotel de Wereld kwam op 5 mei 1945  de Canadese geallieerde generaal Charles Foulkes met de Duitse bezettende militairen de overgave van de Duitsers in Nederland overeen. De overgave werd hier echter niet ondertekend. Het is een mooi oud hotel met historische betekenis. Daarna gaan we verder naar het centrum. Wageningen heeft een apart maar erg leuk kerkplein. Met een bijzondere kerk die helaas dicht blijkt te zijn. De huizen om de kerk heen zien er uit als een hofje.

Hofje om de kerk

We fietsen daarna terug via Ede over de Ginkelse heide. Alweer zo’n historische locatie, Op 17 september 1944 vonden op de Ginkelse Heide geallieerde luchtlandingen plaats in het kader van Operatie Market Garden. Wij zien alleen mooie natuur !

Ginkelse Hei

We komen om 15:00 uur weer aan op de camping. Voldoende tijd om nog even lekker te lezen en te zonnen voor we straks op Veluwe wildsafari gaan.

Wildsafari

Om 18:15 uur verzamelen we samen met nog 10 andere campinggasten en vertrekken we op de fiets.

In optocht het wilde woud in

Al snel komen we bij een open vlakte. Ik zie alleen een paar paarden maar er tussen scharrelen de everzwijnen. Dat moet je ook maar net weten en zien ! Al snel wordt duidelijk dat er nog veel meer te zien is. Je moet het alleen weten. Herten aan de bosrand. Dit is echt een wildsafari:) Er loopt echt veel meer dan je in eerste instantie ziet.

Daar aan de bosrand

We krijgen vervolgens een lesje in pootafdrukken. Van een das, een jongetjes ree en een meisjes ree en een everzwijn. Een vossenstaart en een staart van een zwijn maken het setje compleet

Mooie setje bokkepootjes

Waar komen al die poten vandaan? Van aangereden wild. 1000 stuks wild per maand worden er aangereden in Nederland. Onwijs veel. En ja Laura was natuurlijk weer de sjaak en mocht voor de groep als eerste aangeven van wie welk pootje was. Score: 3 uit 4.

De sjaak

We rijden weer verder naar het uitkijkpunt van waaruit we een mooi uitzicht hebben over de vlakte. We zien Radio Kootwijk liggen en de kerktoren van Otterloo.

Uitkijkpunt

Inmiddels begint het al een beetje te schemeren. Op de volgende open vlakte lopen zomaar 15 everzwijnen. Wat een joekels ! Die wil je niet tegenkomen in het bos.

Telelens niet bij mij dus beetje wazig.

Met verrekijkers en telelens worden alle exemplaren gespot. Het worden er meer en meer en ze worden groter en groter. Helaas spotten we geen biggen.

Daar langs de bosrand

We zijn na 2,5 uur wildsafari op de Veluwe weer terug op de camping na een leuk een leerzaam fietstochtje

Radio Kootwijk

We luieren wat op de camping voordat we alles inpakken en met de camper naar een van de vele parkeerplaatsen rijden die langs de Hoge Veluwe beschikbaar zijn. We rijden naar Harskamp, vlakbij het militaire oefenterrein. Daar laden we de fietsen uit en rijden we over de hei richting Kootwijk.

Op weg naar Kootwijk

Radio Kootwijk is een verzameling gebouwen midden op het Kootwijkerzand. Het is een voormalig zenderpark op de Veluwe dat in de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Het werd gebouwd vanaf 1918. We komen als eerste bij een gebouw dat vervallen is. Zonde hoor.

In verval

De zendmasten steken nog altijd fier af tegen de inmiddels half bewolke lucht.

Piep, piep, piep

We fietsen verder en middenop de hei staat daar de zogenoemde Kathedraal. Dit werd ondergebracht in een gebouw van gewapend beton, ontworpen door de architect van de Amsterdamse school Julius Luthmann (1890-1973). De architect heeft zich voor het ontwerp van het hoofdgebouw, Gebouw A, laten inspireren door het zendstation van Telefunken in het Duitse Nauen en dankzij zijn belangstelling in de Egyptische mythologie ook door een sfinx. De vorm van dit mythische wezen is er, met name vanuit de lucht, in te herkennen. De bekendste bijnaam van het gebouw is ‘de Kathedraal’

De Kathedraal
En nogmaals. Mooie bouw !

We fietsen daarna weer terug naar de camper. Na een broodje rijden we weer terug naar Driehuis na het eerste lenteweekend van 2018.

Geef een reactie