Radio Kootwijk

Vandaag gaan we fietsen naar Radio Kootwijk maar eerst luieren we wat op de camping voordat we alles inpakken en met de camper naar een van de vele parkeerplaatsen rijden die langs de Hoge Veluwe beschikbaar zijn. We rijden naar Harskamp, vlakbij het militaire oefenterrein. Daar laden we de fietsen uit en rijden we over de hei richting Kootwijk.

Op weg naar Kootwijk
Radio Kootwijk

Radio Kootwijk is een verzameling gebouwen midden op het Kootwijkerzand. Het is een voormalig zenderpark op de Veluwe dat in de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Het werd gebouwd vanaf 1918. We komen als eerste bij een gebouw dat vervallen is. Zonde hoor.

radio Kootwijk
In verval

De zendmasten steken nog altijd fier af tegen de inmiddels half bewolke lucht.

radio Kootwijk
Piep, piep, piep
Kathedraal

We fietsen verder en middenop de hei staat daar de zogenoemde Kathedraal. Dit werd ondergebracht in een gebouw van gewapend beton, ontworpen door de architect van de Amsterdamse school Julius Luthmann (1890-1973). De architect heeft zich voor het ontwerp van het hoofdgebouw, Gebouw A, laten inspireren door het zendstation van Telefunken in het Duitse Nauen en dankzij zijn belangstelling in de Egyptische mythologie ook door een sfinx. De vorm van dit mythische wezen is er, met name vanuit de lucht, in te herkennen. De bekendste bijnaam van het gebouw is ‘de Kathedraal’

De Kathedraal
Mooie bouwstijl !

We fietsen daarna weer terug naar de camper. Na een broodje rijden we weer terug naar Driehuis.

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog