Schiermonnikoog

Samenvatting

Schiermonnikoog is een waddeneiland waar we nog niet zijn geweest. Met een mooi weekend in het vooruitzicht wordt het tijd om dat te veranderen. Het is een zeer gevarieerd maar compact eiland met alles erop en eraan. Heerlijk om naar toe te gaan. Op zondag rijden we een stuk van de Elfstedenroute en brengen we een bezoek aan het wereldberoemde bruggetje van Bartlehiem.

3 dagen onderweg |  390 km gereden  | 88 km gefietst

Anjum

In Anjum zijn we eerder geweest dit jaar. Dat is vlakbij de boot naar Schiermonnikoog. Toen stonden we op CP It Tunhus. Dat is goed bevallen dus op naar Anjum. Onderweg stoppen we voor koffie bij het monument op de afsluitdijk. Altijd een mooi plekje voor een tussenstop.

Langs de afsluitdijk
Koffie langs de afsluitdijk

Op de camperplaats worden we, net als vorige keer, aller hartelijkst ontvangen. Het is druk maar er is nog een mooie plek vrij op het gras. Morgen pakken we de boot van 09:30 uur.

Met de boot

We staan op tijd op en na een snel ontbijt gaan we op de fiets naar de boot. Vanaf de camperplaats is het ongeveer 20 minuten fietsen. Er gaan niet zo heel veel boten per dag naar Schiermonnikoog en met het mooie weer is het druk. Een retour met de fiets is circa € 25,00. Het is 45 minuten varen en onderweg genieten we van de zon en de zee.

Waddenzee op zijn best
Waddenzee op zijn best

Op Schiermonnikoog fietsen we eerst maar eens naar het dorp dat dezelfde naam draagt. Het is een dorpje zoals iedereen kent uit de boekjes met mooie huisjes die rond 1750 zijn gebouwd.

Schiermonnikoog dorp
Schiermonnikoog dorp

Na een koffie met een warm appelgebak fietsen we met de klok mee het eiland rond. De stranden zijn hier mooi breed en met de fiets kun je tot aan het zand rijden.

2016-09-10-11-19-24-1
Brede stranden

Het eiland heeft twee vuurtorens. De rode versie (de noordertoren) die het dicht bij zee staat is werkelijk een plaatje.

2016-09-10-11-31-40-1

De weg voor de vuurtoren heet logischerwijs het vuurtorenpad.

2016-09-10-11-37-22-1
Kobbeduinen

Uiteindelijk komen we bij bij kaap Kobbeduinen. Verder kun je niet met de fiets dus we parkeren onze e-bikes en lopen “land over zand” naar de kust. Een wandeling van ongeveer een uurtje. Op het strand aangekomen hebben we, op een enkele passant na, het strand voor ons alleen.

2016-09-10-12-54-00-1

We leggen onze handdoeken neer en zwemmen in het heldere water van de Noordzee. Dat is echt een verschil met bijvoorbeeld Bloemendaal ! Het is heerlijk. Na 2 uurtjes lopen we terug en fietsen we naar het dorp voor een tosti. We nemen de boot van 16:30 uur terug naar Lauwersmeer.

Bartlehiem

We zijn moe van gisteren en slapen eerst uit. Daarna rijden we naar Bartlehiem omdat het bruggetje op onze bucketlist staat. Dat valt echter niet mee. We zitten natuurlijk aan de verkeerde kant van het water maar een vriendelijke Fries informeert alle camperaars die zoeken. En we waren niet de enige 🙂

We parkeren de camper in Burgaard en fietsen langs de Dokkumer Ee richting Leeuwarden. Dat is een must. Wat een prachtige route langs mooie dorpjes, huizen en oevers. Uiteindelijk komen we bij het bruggetje waar we koffie met wat lekkers nemen in Koffie en Thee schenderij Bartlehiem. Een mooi plekje !

Op het wereld beroemde bruggetje
Op het wereld beroemde bruggetje

Onderweg richting Leeuwarden komen we Berenklauwen tegen. Dat zijn echt geen kleintjes. Laura maakt een mooi kiekje

Heel groot
Heel groot
img_3821-2
En het resultaat
Leeuwarden

Leeuwarden is een leuke stad. Vanwege de beschikbare tijd verkennen we het snel op de fiets maar we besluiten er nog eens terug te komen.

Leeuwarden
Leeuwarden

Via kleine dorpjes komen we uiteindelijk bij het elfsteden monument. Die moet je toch ook ooit eens gezien hebben. Ook vandaag is er een Elfstedentocht. Op de surfplank met een peddel 🙂

2016-09-11-14-12-08-1
Het monument

Hoewel we het plan hadden naar Dokkum te fietsen besluiten we ook dat later nog eens te doen. Jammer maar we moeten dus nog een keertje terug naar deze regio 🙂 Ik heb er nu al zin in.

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog