Schiedam

Een ontbijtje met uitzicht op de draaiende graanmolen in Schiedam. Dat is toch genieten 🙂 Na het ontbijt slenteren we het stadje in dat al eeuwenlang het centrum is van de Jenever. Alles in de stad heeft met Jenever te maken. De pakhuizen, de graanmolens, het zakkendragershuisje en ook de voormalige graanbeurs.

Zicht op de oude stokerij
Jenever

We slenteren door het centrum langs de Waag, de grote Kerk en langs de Dam in monding van de Schie. Om 12:00 uur is het Jenevermuseum open. Met de museumjaarkaart is er geen enkele drempel meer dus we stappen naar binnen. Het is dit jaar al de tweede stokerij die we bezoeken. Eerdere waren we in de Bushmills Destilery waar we het stoken van Ierse Whiskey hebben gezien. Jenever is qua proces nagenoeg vergelijkbaar. Het museum zelf valt eigenlijk best wel tegen. Alleen de stokerij zelf is leuk.

De stokerij

Verder zijn het vooral etiketten, flessen en wat oud gereedschap. De proeverij slaan we ook over. Whiskey of Jenever. Voor ons blijft het bocht 🙂 Als scheikundigen vinden we het destillatie proces natuurlijk wel erg interessant. Wel leren we eindelijk wat een drankorgel is. Nee dat zijn we niet zelf maar dat is een stellage van meerdere vaten Jenever…..

Drankorgel

Na het museum slenteren we op ons gemak verder. We moeten grinniken om een tekst op een huis dat te koop staat. Wat daar is gebeurd is triest maar laat zich raden.

Ai
Naar Harderwijk

We rijden halverwege de middag weg uit Schiedam in de richting van Harderwijk waar we morgen van een dagje Welness gaan genieten. We wilde dat eigenlijk in de buurt van Rotterdam doen bij het Elysium in Bleiswijk maar daar was alles al volgeboekt. Dus we gaan naar de Zwaluwhoeve waar we morgen gaan genieten van diverse Sauna’s, zwembaden en van een Hamman.

Om 16:00 uur komen we aan op camping De Vuurkuil. Een camping met veel huisjes en een paar plaatsen. We staan alleen op het veld en hebben de fraaie toiletruimte helemaal voor onszelf.

De camping zelf ligt op slechts 2,5 km van de Zwaluwhoeve. Een prima uitvalsplek dus. ‘s-Zomers zouden we hier niet snel gaan staan. Te groot maar vooral veel verkeerslawaai van de vlakbij gelegen A28 ! Daar heb je in de winter niet veel last van als je binnen zit maar op een mooie zomeravond lijkt het ons niet zo fijn.

Geef een reactie