#9 | Zweeds op het strand

Samenvatting

Een bezoek aan het super toeristische Smögen waar de watersport de belangrijkste inkomstenbron is. We genieten van het zonnetje op de Zweedse rotsen van Hunebostrand en nemen daar een duik.

Sote-kanalen

Op de camping ontdoen we ons van alle afvalstoffen en tanken we nieuw drinkwater. Daarna rijden we naar een camping in de omgeving van Smögen. De Ramsvik Stugby & Camping ziet er op de foto’s fantastisch uit en dat is het ook. Keerzijde in het hoogseizoen is dat alles vol zit. Er zijn wel meer dan voldoende hyters maar daar hebben we niets aan. Hier willen we nog wel een keertje staan. We rijden dus weer terug langs het Sote-kanalen en moeten op de heen en op de terugweg wachten voor de brug. Het is een komen en gaan van bootjes.

De bootje in het Sote-kanalen
Smögen

We rijden naar de Smögen camping. Iets minder uitzicht maar prima voor een nachtje. Alleen de weg geeft een beetje herrie overdag. ‘S-nachts is het rustig. De camping kost ruim € 30 en dat is wel weer een beetje veel vinden wij. Alternatief is de camperplaats in Smögen zelf. Daar zijn geen voorzieningen en kost ook € 20 per nacht.

Smögen camping

Op de fiets gaan we vervolgens naar Hunebostrand. Dat is een plaatsje wat volledig op toerisme draait. Overal kleine, grote en bijzondere huisjes die je kan huren. Mooie plekjes allemaal. Als je aan zee wilt zitten is dit lang niet gek. De drukte valt hier overigens mee.

Hunebostrand

Na een colaatje aan de haven zetten we de fiets bij de bordjes strandpromenade. Omdat hier geen zand is ligt iedereen op de rotsen. En er wordt gezwommen. Laura doet dapper mee, voor mij is het veel te koud dat water.

Uitzicht vanaf het “rotsenstrand”

Na een paar uurtjes houden we het voor gezien en fietsen we weer terug, langs de camping naar Smögen. Ook hier draait alles op toerisme maar zijn er ook nog huizen waar gewoon mensen wonen. Het is een leuk plaatsje met een hele leuke kade. Aan de kade allemaal kleine winkeltjes en natuurlijk heel veel bootjes.

Winkeltjes aan de kade in Smögen
De gebruikelijke spullen zijn te koop. Staat wel fleurig
Kan zo in de folder voor Zweden

We staan nog even in dubio om vis te gaan eten maar kiezen toch maar voor de zelf gemaakte Turkse pizza’s in de camper.

Kilometers maken

De volgende dag is een reisdagje. We verlaten Zweden want we moeten naar Oslo om morgen (zaterdag)  Rik op het vliegtuig te zetten. We kijken met wat gemengde gevoelens terug op onze eerste kennismaking met Zweden. Het heeft ons nog niet echt geraakt zoals dat in Noorwegen, Cornwall, Schotland en Ierland wel het geval was.

Rond 13:00 uur komen we aan op de camperplaats Tryvannstårnet vlak boven Oslo. Dit is een groot parkeerterrein in de wintersportplaats van Oslo. Het is er rustig, er staan een stuk of 20 campers terwijl er in principe wel 100 kunnen staan. Je mag hier 48 uur staan. Er zijn geen voorzieningen en het is gratis.

Camperplaats Tryvannstårnet

De camperplaats zit op 400 meter hoogte en dat merken we. Vandaag is er een dagje storm en regen als afwisseling en we zitten middenin de wolken. Na het eten klaart het op en maken we een wandeling van ruim 5 km over de pistes van Oslo. Mooi hier ! Een prachtig gebied om te wandelen, fietsen en te zwemmen ! Als je wil kun je met de metro in 30 minuten naar Oslo. Wij hebben Oslo 2 jaar geleden al gezien dus dat doen we niet.

Wandelen in het skigebied van Oslo
Mooie paadjes

Morgen brengen we Rik weg en starten we met deel II van deze rondreis.

Geef een reactie