De kwelders van Zwarte Haan

Negen maanden geleden waren we voor het laatst weg met onze camper. Natuurlijk waren er niet veel mogelijkheden vanwege Corona maar het kon natuurlijk wel. Veel belangrijker was de aankoop, de verbouwing en de verhuizing naar onze nieuwe woning. Dat was even belangrijker. Inmiddels wonen we op een heerlijke plek en hebben we het gevoel of wel elke dag op een camperplaats staan met het mooiste uitzicht. Eigenlijk hoeven we niet meer weg :).

Ons nieuwe huis vanaf de ringvaart afgelopen winter

Maar we gaan natuurlijk wel weer lekker camperen. En vandaag is het zover. Eerst de camper maar eens goed nagekeken. De gasslangen vervangen, water tank schoon gemaakt en alle voorraad weer aangevuld. Daarna op weg naar Friesland. We rijden in anderhalf uur naar camperplaats de Zwarte Haan. Die staat al langer op het wensenlijstje dus dat gaan we proberen. Als we aankomen staat er slechts 1 andere camper.

Camperplaats Zwarte Haan

Het is een mooie en nette camperplaats met alle voorzieningen. Er is alleen geen sanitair. Er is zelfs een “camper bezorg’ service. Een complete maaltijd van restaurant de Zwarte Haan en dan afgeleverd bij de camper. We laden de fietsen uit voor een mooie rit langs de kwelders. Bij de dijk staat het monument van de Slikwerker. Met De Slikwerker worden de mannen geëerd die in de periode van 1505 tot 1754 het gebied van het Bildt hebben drooggelegd.

De slikwerker

We besluiten om aan de wadden kant van de dijk te fietsen. Dat is geen officieel fietspad maar over de geasfalteerde dijk is het prima fietsen en hebben we een mooi uitzicht op de kwelders en de schapen. Hoewel het al lente lijkt is het met een koude noordoosten wind best nog guur. Gelukkig heb ik mijn muts en handschoenen mee !

Langs de kwelders

Af en toe moeten we de dijk even over om langs de andere kant te fietsen omdat een van de hekken dicht is en om nu de fietsen over het hek heen te tillen is weer een beetje te veel van het goede. De kwelders zijn een broedplaats van heel veel vogels. Het is pas half april maar we zien een tureluur, 15 lepelaars, kieviten, steltlopers, scholeksters en ongeveer 8579 grijze ganzen. Wat een vogel paradijs hier.

Lepelaars

De lepelaars zijn onze favoriet. Wat een koddige beesten zijn dat toch met die prehistorische snavel. We fietsen door tot aan Holwerd waar de boot naar Ameland vertrekt. Dat deden we al eerder en is een serieuze aanrader maar dit keer rijden we terug via de dorpjes aan de kust. Met de wind in de rug rijden we achtereenvolgens door Holwerd, Blije, Ferwert, Marrum, Hallum, Ouwe Syl en Nye Altoenae.

Holwerd

Terug op de camperplaats is het al wat drukker maar er zijn nog best veel plekken vrij. We eten wat en ‘s-avonds lopen we nog ’wad’ langs de dijk bij een ondergaande zon.

Wad lopen over de kwelders

Het was een heerlijke eerste dag met de camper. Morgen weer verder en is er weer een nieuw blog.

2 gedachten over “De kwelders van Zwarte Haan

  • 18 april 2021 om 08:54
    Permalink

    Leuk hoor, dat jullie weer op pad zijn. Geniet er van, en dan na afloop naar jullie eigen ‘camperplek’.

    Beantwoorden

Geef een reactie