Wandelen naar Lac Blanc

Samenvatting

De regio van Chamonix is prachtig en heeft enorm veel mogelijkheden voor activiteiten. Wij maken een prachtige maar drukke wandeling van 7 kilometer naar Lac Blanc met fraaie uitzichten op de Mont Blanc

Alarm

We worden in de ochtend gewekt door het brandalarm in de garage. Daar hangt namelijk één van de twee rookmelders omdat we nu eenmaal accu’s in onze fietsen hebben. Omdat Laura voor de vakantie gevallen is was ik al een beetje op mijn hoede dus toen het alarm afging was ik in minder dan 10 seconden in de garage. Loos alarm. Mogelijk stof of een insect. Pfff. Maar schrikken doe je wel. We laten de fietsen in ieder geval ‘s-nachts maar buiten totdat we bij de fietsenmaker in Nederland zijn geweest.

Autostrada en tol

Vanaf de camping in Aosta rijden we richting Frankrijk. Dat blijkt een weinig enerverend ritje. Het is ongeveer een uurtje rijden tot aan Chamonix, onze bestemming vandaag maar daarvan rijden we 50 minuten door tunnels. We hebben dus geen idee hoe de Italiaanse Alpen eruit zien daar 🙂 Overigens betaal je net als in Frankrijk overal tol voor de autoweg. We zijn nu een week onderweg en inclusief het vignet voor Zwitserland, de treinreis met de camper, de St Bernardtunnel en de Mont Blanc tunnel en de Franse en Italiaanse tolwegen zijn we al meer dan 300 euro kwijt aan tol. Je wilt wel eens wat he.

Chamonix

Zeg je Chamonix dan denk je natuurlijk meteen aan de Mont Blanc, de hoogste berg van Europa met 4809 meter. Hoewel de route omhoog geen hoge moeilijkheidsgraad heeft, is de tocht niet zonder risico’s. Jaarlijks vallen er zo’n 15 dodelijke slachtoffers en talloze andere gekwetsten. We gokken het er dus maar niet op en genieten wel van het uitzicht.

Helaas in de wolken
Camping de la mer de Glace

Omdat we zo vroeg wakker waren door het alarm waren we ook heel vroeg op weg. Dat heeft zo zijn voordelen. Chamonix is een prachtige regio waar echt van alles te doen is. Wandelen, fietsen, raften, met de lift naar 3800 meter, shoppen, culinair genieten. Het kan niet op eigenlijk hier. Er is een aandachtspunt: het is er druk. Heel erg druk. Als we om 10:00 uur aankomen zijn alle, ja alle parkeerplaatsen rond de stad vol. En dat zijn geen kleine parkeerplaatsen. Ook de campings zijn dus snel vol. In campercontact lezen we dat op camping la mer de glace er altijd wel plaatsen zijn als je maar voor 11:00 op op de camping bent. Wij zijn er om 10:15 uur dus mooi op tijd maar normaal gaan we nu zo’n beetje weg :). Er is inderdaad plaats maar alleen zonder stroom. Dat is prima. De camping is simpelweg fantastisch. Mooie plaatsen in het bos. Prima sanitair, rustig. Heerlijk.

Met uitzicht op de Aiguille du Midi
Liften

We staan tussen de bomen en hebben uitzicht op de Aiguille du Midi. Nog zo’n knoepert van 3842 meter. Daar kun je heen met de kabellift. Dan moet je wel tijdig reserveren en een beetje geluk hebben dat ie niet in de wolken hangt. Dat zijn we niet van plan maar we gaan wel met de lift. Met de gondel La Flégère en daarna met de stoeltjes naar Index. We kopen kaartjes voor 60 euro en met mijn nieuwe blauwe schoenen aan gaan we omhoog voor een wandeling naar Lac Blanc.

De eerste kilometers

Het pad is rotsachtig. Echt ? Ja echt! Maar dan wel met heel veel losse stenen. Op de foto hierboven is het nog heilig 🙂 Dat is even wennen en eigenlijk heb ik daar dus de schoenen voor gekocht in Engeland dit voorjaar. Maar zoals u weet zitten die even niet lekker. Gewoon even oppassen dus. Dat is best lastig met zulke mooie uitzichten. Adembenemend al die gletsjers op een rij. Die van de Mont Blanc is weliswaar de grootste maar zeker niet de enige.

Wel even genieten dus
Lac Blanc

Na ongeveer 2 uurtjes wandelen komen we aan bij Lac Blanc. Daar zit gewoon een restaurant. Niet zo gek want het is hier echt ‘akelig’ druk. Zo’n drukke bergwandeling hebben we nog niet vaak meegemaakt. Maar we klagen zeker niet want het is prachtig. We eten een crépe, drinken koffie en thee en genieten van het meertje.

Lac Blanc

We beginnen daarna aan een lange afdaling terug naar de cabinelift en vanwege de drukte is het af en toe een beetje file. Het pad is namelijk best wel smal dus je moet gewoon even wachten en passeren als het ergens een stukje breder is. Of je wacht gewoon even op een rotsblok als je een meer dan fenomenaal uitzicht hebt.

Dat blauw kleurt best lekker 🙂

Uiteindelijk zijn we na bijna 4 uur (waarvan 2 uur wandelen) weer terug bij de lift en hebben we 6,4 kilometer afgelegd. De link naar de wandeling vindt u hier

4 thoughts on “Wandelen naar Lac Blanc

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog