Tips bij het aanschaffen van een camper
Samenvatting
De laatste tijd wordt er steeds vaker gevraagd naar tips bij de aanschaf van een camper. Tijd om daar eens een apart blog over te schrijven. Het zijn onze eigen bevindingen, ervaringen en meningen waar niet iedereen het over eens hoeft te zijn. Doe er dus mee wat u wilt.
Huren voor kopen
In 2012, 2014 en 2015 hebben wij drie verschillende campers gehuurd. Daardoor hebben we veel geleerd over onze feitelijke wensen. Wij raden iedereen daarom aan om eerst te huren alvorens over te gaan tot koop van een camper. Zo huurde wij eerst een Chausson Flash van 7 meter. Een prima camper maar wel een met een frans bed. Daardoor was de garage ook betrekkelijk klein en moesten de fietsen achterop. Daarna huurde wij een alkoof. Dat is een hele ander type camper met enkele bedden achter en dus ook een grote garage. Ook zat daar een gasoven in. Tot slotte huurde we een camper van 6,23, een mooi formaat maar voor ons dus net iets te klein.
Waar moet je op letten als je gaat kopen
Los van het soort camper (Integraal, half-integraal, alkoof of bus) zijn zijn er een aantal essentiële zaken waar u altijd op zou moeten letten als u een camper gaat kopen. Wij vertellen graag waar wij op hebben gelet en wat onze overwegingen daarbij waren. Een camper is geen kleine aanschaf en een miskoop wilt u jzichzelf daarom besparen. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Misschien helpt dit blog u daarbij.
1. Gewicht
Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt als u een camper gaat aanschaffen maart het rijklaar gewicht is volgens ons wel het eerste waar u over na moet denken. Campers worden steeds luxer en dus ook steeds zwaarder. De huidige regelgeving beperkt het gewicht voor de meeste campers tot maximaal 3500 kg. Dat is het totale gewicht van de camper inclusief alle inzittenden. Als u dus van plan bent om met twee kinderen, één of twee grote honden of een gast op reis te gaan dat heb je al snel 220 kg van je laadgewicht nodig. Als u dan op je nieuwe camper nog wat accessoires laat aanbrengen zoals een luifel, een extra grote koelkast, een oven, een fietsendrager of een schotel dan gaat het heel hard met het laadvermogen. Een sommetje van onze eigen camper:
Wij hebben en Carado T448 uit 2016. Dat is een camper van 7.5 meter met een heel erg laag rijklaar gewicht van 2670 kg. Daar hebben we bewust voor gekozen
Basis gewicht inclusief halve tank diesel | 2670 |
Bestuurder | 80 |
Bijrijder | 60 |
Optie 1: 130 pk motor | 15 |
Grote Fiamma Luifel van 5 meter met slinger en tussenstang | 30 |
Optie 2: isolatie van de afvalwatertank | 2 |
Optie 3: Extra raam in de t-kap | 8 |
Optie 4: Extra serviceluik aan linkerzijde | 4 |
Optie 5: Gasoven | 14 |
Optie 6: Grote koelkast | 15 |
Optie 7: Chassispakket | 28 |
Optie 8: basic pakket | 16 |
Optie 9: Fietsdrager in de garage | 6 |
Optie 10: Autoradio | 1 |
Optie 11: tweede huishoud accu | 25 |
Optie 12: Omvormer voor 220 V | 5 |
Optie 13: Zonnepaneel | 13 |
Zoals u ziet hebben we al voor 180 kg aan opties uitgekozen. Dat tikt dus echt aan. Als we met z’n tweeën op pad gaan hebben we zonder de fietsen, eten, water, gasflessen, etc dus al een gewicht 2991 kg. Er zijn echt verschillende campers die niet bij 2670 kg beginnen maar bij 3100 kg ! Vergis u niet wat er allemaal nog bij komt als u drie weken op pad gaat: gereedschap, fietsen, brandblusser, branddeken, ehbo, startkabels, een camping tafeltje, twee camping stoelen, oprij blokken, 40 meter stroomkabel, diverse verloopstekkers voor het buitenland, 2 gasflessen en een waterslang.
Daar komt dan nog de inhoud van de watertank bij (100 kg), eten en drinken voor een paar dagen, een gevulde koelkast, bestek, borden, bekers, glazen, kleding, schoenen, dekbedden, een laptop, etc.
Samenvattend: Een beetje lekker op reis met je camper zorgt altijd voor gewicht. Bespaar dus op gewicht bij de aanschaf want dat is het enige moment waarop u nog kunt kiezen. Wij zijn met z’n tweeën, houden van wat luxe en zitten net onder de 3500 kg. Als we en gast met fiets meenemen moeten we dus al flink besparen op de spullen die we meenemen (wij laten dan 1 gasfles thuis en vullen de watertank niet af wat 130 kg bespaart)
Natuurlijk is er over ons advies van alles te zeggen. U kunt ook een C-rijbewijs halen en de camper laten aanpassen en herkeuren zodat u meer dan 3500 kg mag laden. Dat kan. U kunt ook heel basic op vakantie gaan zonder allerlei luxe zoals een oven of een luifel. Dat kan ook. Ieder zijn eigen keuze maar denkt u vooraf na wat u wilt. We hebben inmiddels voldoende voorbeelden voorbij zien komen waarbij nieuwe camperaars een trekhaak met aanhanger nodig hebben om fatsoenlijk weg te kunnen met de kinderen en de nieuwe camper.
Je leest veel op internet dat er toch niet wordt gecontroleerd. Dat zal maar als je betrokken raakt bij een ongeval dan wordt het interessant zowel civiel als strafrechtelijk. Ook als de verzekering overbelasting niet expliciet uitsluit dan nog is het de vraag wat ze zullen doen als een rechter u als schuldige aanwijst en veroordeeld voor letselschade vanwege een ongeval met overbelading. Rij lekker relaxed en blijf gewoon onder het maximaal toegestane gewicht is ons advies.
Tot slot: koop je een occasion. Laat hem wegen met jezelf en alle medereizigers erin zodat je weet waar je met gewicht start!
2. Toekomst
Hoe ziet u toekomst eruit als u met de camper weg gaat. Dat lijkt misschien ver weg maar we noemen even de fietsen als voorbeeld. De fietsen op de fietsendrager tillen gaat nu misschien nog wel hoewel dat nu al best wel zwaar is om zo’n e-bike achterop zetten. Zo’n fietsendrager zit meestal boven de achterlichten en op 1,20 hoogte. Lukt dat optillen over 10 jaar ook nog of is het verstandiger om een camper te kopen waarbij de fietsen gewoon achterin de garage kunnen? Dat gaat echt eenvoudiger. Hetzelfde geldt voor de bedden. Ik hoop dat we gezond oud worden en gun dat iedereen maar het zou ook zomaar kunnen dat het allemaal wat minder soepel blijft. Dan is een frans bed misschien toch niet zo praktisch en is een hefbed of zijn enkele bedden misschien een betere keuze. Hoe lang wilt u genieten van uw nieuwe aankoop ?
3. Lengte
De lengte van een camper is ook een onderwerp waar veel over te zeggen valt. Wat zijn uw plannen? Gaat u alleen in de zomer naar vooral warme landen dan bent u het merendeel van de tijd lekker buiten en is een grote camper misschien niet zo noodzakelijk maar als u ook naar landen gaat waar het weer iets minder kan zijn of als u in voor-, najaar of zelfs in de winter op pad wilt dan is een beetje leefruimte wel fijn hoor. Een camper van 6 meter is dan wellicht niet groot genoeg. Voor de prijs maakt het meestal niet heel veel uit welke lengte u koopt. Zo kost tegenwoordig een Carado half integraal van 6 meter lengte ongeveer € 80.000 en die van 7,5 meter € 85.000.
4. Motor
Als je met de camper naar het buitenland gaat kom je als snel in de bergen terecht. Dat is het best fijn als je normaal naar boven kunt rijden met 3500 kg aan camper. Wij hebben een 130 pk Multijet en dat is echt genoeg om soepel overal naar boven te rijden. Een motor met 160 pk is voor een camper echt niet noodzakelijk. In de afgelopen 7 jaar hebben we 1 keer meegemaakt dat het in de eerste versnelling moeilijk ging. Dat was in Engeland en was een weggetje waar je eigenlijk niet met de camper moest rijden.
5. Stahoogte
Wist u dat er in de regel twee soorten chassis zijn in camperland? Je herkent het vaak aan het aantal treden waarmee je de camper in gaat. Zijn het twee treden dan heb je een hoog chassis, Bij 1 trede meestal een laag chassis. Nu zult u misschien zeggen wat moet ik daar nou mee maar een lager chassis geeft dus extra stahoogte in de camper want uiteindelijk zijn ze wel allemaal 3 meter hoog ! Zo kon ik niet normaal in de douche staan in campers met een hoog chassis. Ook bij een hefbed is dit een belangrijk punt. Met een hefbed bent u zomaar een stuk stahoogte kwijt. Natuurlijk is het zo dat dit alles minder van belang is als u 1,60 meter bent maar ik ben 1,90 meter en dan is het wel van belang.
6. Luifel
Een luifel gebruik je tegen de zon en tegen de regen zodat hje bij warmte en slechter weer ook nog buiten kan zitten. Helaas is het zo dat je op de meeste campings en camperplaatsen niet veel vrijheid hebt over hoe je je camper neer kan zetten. Je kunt de camper dus niet altijd zo zetten dat de luifel een voldoende schaduw geeft. Een beetje grote luifel is daarom wel fijn. Verder is het belangrijk dat de luifel ruim over de deur heen zit zodat het bij regen binnen niet kleddernat wordt. Wij hebben veel luifels gezien die precies bij de deur stoppen. Dat is echt niet praktisch.
7. Gas
Gas en buitenland. Dat is geen makkelijke combi. Elk land heeft zo zijn eigen gasflessen systeem. Onhandig maar het is wat het is. Een handige optie is om een LPG fles te nemen. Die is licht in gewicht (aluminium) en kunt u in alle landen (laten) vullen. De aanschaf is wat duurder maar het gemak maakt dat al snel goed. Wij hebben in de camper ruimte voor twee gasflessen. We hebben dus een normale fles en een LPG fles bij ons. Zo komen we eigenlijk nooit zonder gas te zitten. NB. We weten dat je in Nederland een LPG fles niet zelf mag vullen bij het tankstation maar we hebben er een met 80% vul beveiliging dus een risico is er niet en we hebben nog nooit problemen gehad. In het buitenland mag het vullen bijna overal wel. Wilt u dat gedoe allemaal niet dan is het een optie om een apart vulventiel te laten inbouwen zodat u de flessen kunt vullen. Dat geeft zeker geen probleem.
8. Overig
En daarna resteert emotie. Welke kleur, welke bekleding, met of zonder licht metalen velgen, etc. Logischerwijs meestal zaken waar mensen mee starten als ze een camper aanschaffen. Voor ons was dat dus niet het geval. Nadat we keuzes hadden gemaakt bleven er opeens veel minder mogelijkheden over.
Wij hebben gekozen voor een camper met een laag basis gewicht, de grootste die er was (7,40 m en daar waren we in Noorwegen en Ierland en in de winter maar wat blij mee), met enkele bedden achterin en dus ook een met een grote garage waar de fietsen in passen. Meer informatie over onze camper vindt u op deze pagina
Wij wensen u veel succes met de aankoop van uw eigen camper en mocht u toch nog vragen hebben dan helpen wij u natuurlijk graag. Stuurt u ons een bericht via deze website. U vindt de optie ook in het menu