Scandinavië

Dit is het eerste van totaal 14 blogs over onze reis Scandinavië in 2018. Onderaan elk blog kunt u doorklikken naar het volgende blog van deze reis. Onze eerste reisdag was:  1 | Baden in de Oostzee. Een totaaloverzicht van alle blogs kunt u hier vinden

Samenvatting

17 dagen onderweg |  2800 km gereden | 300 km gefietst

We maken een rondreis via Zuidwest Zweden naar Oslo en via Stavanger weer terug. In Denemarken bezoeken we Kopenhagen waarna we via de bruggen naar Zweden rijden. Daar zien we de stenencirkel Ales Stenar en bezoeken we het prachtige Arvidsvak. Via Oslo rijden we Noorwegen in waar we de voormalige zilvermijn in Kongsberg bezoeken, een prachtige wandeling maken langs het Sandvigvatnet en Stavanger zien. De reis komt helaas vervroegd tot een einde als we we een afgezaagde boomstronk raken. De camper gaat op transport en wij vliegen terug naar Nederland.

Algemeen

Oorspronkelijk zouden we naar de Alpen rijden. Alleen zucht Europa onder een hittegolf dus last minute besluiten we alsnog naar het Noorden te rijden. Zweden is voor ons nog onbekend terrein. Dit is dus een mooi moment om daar eens wat van te gaan proeven. We willen via de westkust van Zweden omhoog rijden tot aan Oslo om daarna nog een stukje Zuid Noorwegen mee te pakken. Via de Deense kunst rijden we dan weer terug naar Nederland. Het loopt allemaal iets anders omdat we na 17 dagen een boomstronk raken waardoor de radiator van de camper lek raakt. De reparatie duurt te lang om op te wachten zodat we de vakantie vroegtijdig moeten beëindigen.

Natuurlijk zijn we wel 17 dagen onderweg geweest en hebben we in ieder geval een deel van de route gereden. Zweden viel ons tegen als we eerlijk te zijn. Het is een mooi land maar wij vinden het eentonig. Dat wil zeggen, het deel dat wij hebben tot dusver hebben gezien is eentonig. Onderweg kwamen we andere camperaars uit Nederland tegen. Echte fans van Noorwegen (net als wij) die eigenlijk hetzelfde plan hadden: “nu maar een keertje Zweden”.  Zij waren hadden heel Zuid Zweden gedaan (tot aan Stockholm). Ook ben hen dezelfde conclusie. Een mooi land maar eentonig. Als je dus dol bent op het typische Zweedse landschap dan zit je meer dan goed. Zoek je, net als wij vooral afwisseling dan is Zuid Zweden een minder goede optie.

Het zuiden van Noorwegen kennen wij eigenlijk vooral van de reizen naar de poolcirkel (2011 zonder camper), naar de fjorden (2016) en van de outdoorweek (2017). In het zuiden is voor ons nog veel te ontdekken al moesten we iets meer ons best doen om het te vinden. Het gebied tussen Rystad en Sulesgard heeft ons het meest geraakt. Zoveel schoonheid ! Stavanger was de leukste Noorse stad tot dusver die we hebben bezocht.

Het weer

Dat is altijd een issue in Scandinavië maar ditmaal was dat niet het geval. Europa zucht deze zomer onder de hitte en daar profiteren wij van. In Zweden en in Noorwegen was het aangenaam. Veel zon maar niet te heet. De nachten waren koel. We hebben zelfs een keer nachtvorst gehad wat overigens niet zo heel bijzonder is in de zomer in Noorwegen.

Fietsen en wandelen

Zoals altijd hebben wij gewandeld en gefietst. Zweden is prima te doen, ook op de fiets. Het is allemaal erg glooiend zoals bijvoorbeeld in Limburg. In Noorwegen zijn fanatische wandelingen te maken. Fietsen is er ook erg mooi maar vraagt wel om een goede mountainbike met bijbehorende conditie of om een E-bike. Wij kozen voor het laatste 🙂

Campings

Wij hebben bijna elke dag op een camping gestaan. Dat had een reden want we hadden de eerste 10 dagen onze jongste mee. Dan is het toch wat makkelijker. De campings in Zweden vielen ons ronduit tegen. Veel geld voor weinig zullen we maar zeggen. Gemiddeld waren we 30-40 euro per nacht kwijt en als je dan kijkt waar je staat dan was het niet heel bijzonder qua locatie of service. In ons verslag staan de foto’s. Als we dit vergelijken met Frankrijk, Zuid-west Engeland of Noorwegen dan komt Zweden voor ons echt onder aan het lijstje. Over camperplaatsen in Zweden kunnen we het maar beter helemaal niet hebben. Wij vonden het onvoorstelbaar waar je wordt neergezet (op industrieterreinen bijvoorbeeld) en waar je vervolgens ook nog eens 125 Kronen parkeergeld moet betalen. In heel Zweden hebben we op één mooie plek gestaan. Misschien hebben wij niet goed gezocht maar zowel in de app van de NKC als op de kaart hebben wij geen alternatieven kunnen vinden. In Noorwegen waren de locaties goed. Zowel in Zweden als in Noorwegen kun je natuurlijk ook vrij kamperen. Dat hebben we dit maal dus niet gedaan.

Rijden

De wegen in Scandinavië zijn uitstekend, zowel in Zweden als in Noorwegen. Prima onderhouden, breed genoeg voor de campers. Fietsen kan bijna overal. Je moet wel uitkijken voor het verkeer.

De route en de overtocht

Wij reden in 17 dagen ruim 2800 kilometer via onderstaande route. Klik op de stippen voor de campings of klik op het vierkantje rechts bovenin het kaartje voor een grotere weergave.

Onderaan dit bericht kunt u doorklikken naar de eerste reisdag van deze reis: 1 | Baden in de Oostzee. Een totaaloverzicht van alle blogs kunt u hier vinden

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog