Zuidwest Zweden & Zuid Noorwegen

Samenvatting

17 dagen onderweg |  2800 km gereden | 300 km gefietst

We maken een rondreis via Zuidwest Zweden naar Oslo en via Stavanger weer terug. De reis komt helaas vervroegd tot een einde als we we een afgezaagde boomstronk raken. De camper gaat op transport naar Nederland en wij vliegen terug naar Nederland.

Algemeen

Oorspronkelijk doel waren de Alpen maar Europa zucht onder een hittegolf dus last minute besluiten we alsnog naar het Noorden te rijden. Zweden is voor ons nog onbekend terrein dus een mooi moment om daar eens wat van te gaan proeven. We willen via de westkust van Zweden omhoog rijden tot aan Oslo om daarna nog een stukje Zuid Noorwegen mee te pakken. Via de Deense kunst rijden we dan weer terug naar Nederland. Het loopt allemaal iets anders omdat we na 17 dagen een boomstronk raken waardoor de radiator van de camper lek raakt. De reparatie duurt te lang om op te wachten zodat we de vakantie vroegtijdig moeten beëindigen.

Natuurlijk zijn we wel 17 dagen onderweg geweest en hebben we in ieder geval een deel van de route gereden. Zweden viel ons tegen als we eerlijk te zijn. Het is zeker een mooi land maar wij vinden het wat eentonig. Dat wil zeggen in het deel wat wij hebben tot dusver hebben gezien. Onderweg kwamen we andere camperaars uit Nederland tegen. Echte fans van Noorwegen (net als wij) die eigenlijk hetzelfde idee hadden: “nu maar een keertje Zweden”.  Zij waren ook naar de oostkust tot en met Stokholm geweest en hadden dus heel Zuid Zweden gedaan. Hun conclusie was precies hetzelfde. Mooi land maar eentonig. Als je dus dol bent op dit typische Zweedse landschap dan zit je meer dan goed. Zoek je, net als wij vooral afwisseling dan is Zuid Zweden (een minder goede optie.

Het zuiden van Noorwegen kennen wij eigenlijk alleen van de richting de poolcirkel (2011 zonder camper), naar de fjorden (2016) en van de outdoorweek (2017). In het zuiden is echter voor ons nog veel te ontdekken al moet je iets meer je best doen om het te vinden. Het gebied tussen Rystad en Sulesgard heeft ons het meest geraakt. Zoveel schoonheid ! Stavanger was de leukste Noorse stad tot dusver die we hebben bezocht.

Het weer

Dat is altijd een issue in Scandinavië maar ditmaal was dat een stukje minder. Europa zucht deze zomer onder de hitte en daar profiteren wij van. In Zweden en in Noorwegen was het aangenaam weer. Veel zon maar niet te heet. De nachten waren koel. We hebben zelfs een keer nachtvorst gehad wat overigens niet zo bijzonder is in Noorwegen.

Fietsen en wandelen

Zoals altijd hebben wij gewandeld en gefietst. Zowel in Zweden als in Noorwegen. Zweden is prima te doen, ook op de fiets. Het is allemaal erg glooiend zoals bijvoorbeeld in Limburg. In Noorwegen zijn fanatische wandelingen te maken. Fietsen is er ook erg mooi maar vraagt wel om een goede mountainbike met bijbehorende conditie of om een E-bike. Wij kozen voor het laatste 🙂

Campings

Wij hebben bijna elke dag op een camping gestaan. Dat had een reden want we hadden de eerste 10 dagen onze jongste mee. Dan is het toch wat makkelijker. De campings in Zweden vielen ons ronduit tegen. Veel geld voor weinig zullen we maar zeggen. Gemiddeld waren we 30-40 euro per nacht kwijt en als je dan kijkt waar je staat dan valt dat was het niet heel bijzonder qua locatie of service. In ons verslag staan de foto’s. Als we dit vergelijken met Frankrijk, Zuid-west Engeland of Noorwegen dan komt Zweden echt onder aan het lijstje. Over camperplaatsen in Zweden kunnen we het maar beter helemaal niet hebben. Wij vonden het echt onvoorstelbaar waar je wordt neergezet (op industrieterreinen bijvoorbeeld) en waar je vervolgens ook nog eens 125 Kronen parkeergeld moet betalen. In heel Zweden hebben we op één mooie plek gestaan. Misschien hebben wij niet goed gezocht maar zowel in de app van de NKC als op de kaart hebben wij geen alternatieven kunnen vinden. In Noorwegen waren de locaties gewoon goed.

Rijden

De wegen zijn uitstekend, zowel in Zweden als in Noorwegen. Prima onderhouden, breed genoeg voor de campers. Fietsen kan bijna overal al moet je wel uitkijken voor het verkeer.

De route en de overtocht

Wij reden in 17 dagen ruim 2800 kilometer via onderstaande route. Klik op de stippen voor de campings of klik op het vierkantje rechts bovenin het kaartje voor een grotere weergave.

Dit verslag is een samenvatting. Indien u een volledig verslag wilt lezen dan kunt u beter onze blogs lezen en aan het einde van elk blog doorklikken naar het volgende. Onderaan elk blog staat daarvoor een link.

1 augustus 2018 @ Grossenbrode

We vertrekken om 08:30 uur en worden uitgezwaaid door Tim. Doel vandaag is Lubeck. De koningin onder de Hanzesteden. Met 550 km is dat een uurtje of 7 als het goed is. Vlak voor de grens komt Laura tot de ontdekking dat het vlees thuis nog in de diepvries ligt. We hebben alles bij ons (Contrabas, strijkstok, bladmuziek…..) maar het vlees ligt nog thuis. We maken dus een een tussenstop in Enter voor koffie, croissants en Albert Heijn.

Enter

Na de break rijden we verder. Duitsland blijft een nachtmerrie als het om de autobahn gaat. Wanneer zijn al die wegwerkzaamheden nu eens een keer klaar ? Bij Bremen is het net als vorig jaar een drama. Stilstaand verkeer. We besluiten dus maar om te rijden dwars door de stad heen. Uiteindelijk komen we rond 17:00 uur aan in Lübeck. Buiten is het 31’C. We besluiten dus maar door te rijden naar het strand.

We zetten de camper op Wohnmobilhafen Grossenbrode. Een nette camperplaats voor € 14 per nacht met wat kleine plaatsen. Grotere plaatsen zijn er op de camping zelf. Wij staan er maar voor een nachtje dus we vinden het prima.

Wohnmobilhafen Grossenbrode

Vanaf de camperplaats is het 5 minuten lopen naar het strand. Het is een typisch noord Duits strand strandstoelen zoals we dat ook al hebben gezien op Borkum. Best een leuk gezicht. Grossenbrode is een rustige badplaats met vooral families en ouderen. Dat passen we dus prima tussen 🙂 Je treft hier in ieder geval geen hossende jongelui aan en campings met bierkratten. Het is allemaal een beetje netjes.

De Oostzee
Donderdag 2 augustus 2018 @ Rødovre

De dag start met een ochtend run van 3,75 km langs de boulevard.Dat wil zeggen: Robert-Jan loopt hard. De rest heeft smoesjes. Het is een prachtige ochtend met een mooie lucht boven de Oostzee. Dat is lekker opstaan.

Gooood morning !

Na ontbijt, douchen en vertrekken we om 10:00 uur richting Denemarken. We hebben geboekt voor de pont van 13:00 uur maar we gaan het gewoon proberen. En dat lukt. We komen aan om 11:00 uur, checken in, en de boot vaart weg. Beter kan het niet. Top geregeld hier. Onder de inspirerende klanken van “Sailing home” van Rod Stewart varen we naar Denemarken. Wat hebben al die maatschappijen toch met dat idiote nummer?

Sailing from Home

Na anderhalf uren rijden komen we aan op DCU-Copenhagen Camp Absalon. Een prima stadscamping voor een bezoek aan Kopenhagen. Je kan kiezen uit Stop en Go, Een ruime standaard campingplaats op grind, een hele ruime camperplaats met gras of uit een normale plek op de camping. Het is maar 30 minuten fietsen naar het centrum maar je kunt ook met de metro. Prima allemaal !

DCU-Copenhagen Camp Absalon

We stappen op de fiets voor een middag vertier en vermaak in Tivoli Gardens. Het park midden in het centrum van Kopenhagen met tuinen, kermis, optredens en heel veel eten. Bij Tivoli kun je een kaartje kopen zonder attracties. Ideetje voor andere parken lijkt mij want wij gaan natuurlijk niet in de ziekmakende bewegende tonnen staal.

Hi, dit is Tivoli

De volgende dag bezoeken we Kopehagen. Een mooie Hanzestad !

We zetten onze fietsen bij het oude stadhuis waar op dat moment een trouwerij gaande is. We besluiten om naar Nyhavn te lopen. Iets wat achteraf niet zo goed is bevallen. Het is namelijk erg warm (30’C) en de afstanden zijn in Kopenhagen best groot. Het is dus verstandiger om de stad op de fiets te verkennen.

Als eerste komen we bij het oude paleis van de koning. Een mooi statig gebouw waar verder weinig valt te beleven. Grote gebouwen zijn er overigens in overmate in de stad. Dit was duidelijk een rijke stad in het verleden.

Nyhavn is de oude zeemansbuurt van de stad. Deze kade stond vroeger niet zo goed bekend doordat er veel zeelieden kwamen die daar de kroegen bezochten met het daarbij horende vrouwelijke vertier. Inmiddels is Nyhvn het domein van de toeristen geworden. Wat een mensenmassa ! We eten er pizza op een van de vele terrassen. De oudste panden dateren uit begin 1600. Hans Cristian Anderson heeft hier onder andere gewoond.

Nyhavn

We stappen op de fiets en fietsen naar het uiterste puntje waar het beroemde beeldje staat van de kleine zeemeermin uit het sprookje van Hans Cristian Andersen. Lopend is dat dus echt niet te doen. Het beeldje is dus toeristische trekpleiser nummer 1. Wat een volk hier.

Best wel druk !

Gelukkig lukt het wel een mooi plaatje te schieten. Nu hebben wij bijna een kwartet. Na Manneke Pis en het vrouwtje van Stavoren is dit nummer 3 🙂

daar zit ze dan, mooi te zijn.

We steken de Øresund naar Zweden over via de brug, brengen een bezoek aan de Zweedse Riviera en bezoeken Ales Stenar. De astronomische klok uit de tijd van de Vikingen

Zaterdag 4 augustus 2018 @ Kåseberga

We vertrekken uit Denemarken en passeren de Øresund via de brug. Voor de brug moet je toll betalen. Ruim € 120 voor de camper. Dat is best wel veel voor een enkeltje ! Na de douane rijden we richting Falsterbo. Dit schiereiland wordt ook wel de Zweedse Riviera genoemd door de witte stranden en de azuurblauwe Oostzee. Het was lange tijd onderdeel van Denemarken en was in het verleden van strategisch belang. Oorspronkelijk plan was hier op de camping te gaan staan. Het is echter druk bij het inchecken dus we parkeren de camper op het naast gelegen parkeerterrein en lopen eerst maar naar het strand. Dat is ongeveer 10 minuten lopen.

Het strand is smal maar heeft inderdaad is mediterraans. Fijn wit zand en een blauwe zee. De temperatuur werkt ook mee dus we besluiten een paar uurtjes strand in te lassen.

Zuid Frankrijk in het Noorden

Na 2 uurtjes vallen er redelijk onverwacht druppels uit de lucht. Huh ? We pakken ons boeltje op en besluiten niet op de camping te gaan staan maar een stukkie verder te rijden. De camping is groot met animatieteam. Niks voor ons. Dat is nou het voordeel van een camper. Je doet gewoon waar je zin in hebt. We rijden naar de camperplaats vlak voor Ystad. Na een uurtje rijden komen we aan maar helaas is het vol. Tja, gratis en direct aan het zandstrand bij 25″C in de zomervakantie. Dat wordt het dus niet. Na een ijsje rijden we weer een stukje verder naar een camperplaats 12 km verderop. Daar is plaats. Het is basic (met maar 1 douche en 1 toilet) maar verder prima voor een nachtje. En het is op 10 minuten lopen van Ales Stenar.

Camperplaats met 1 toilet voor 40 campers …

Na het eten lopen we dus naar boven naar dit monument uit de tijd van de Vikingen. Prachtig zo bij de laagstaande zon en ook erg indrukwekkend.

Ales Stenar

De meningen lopen uiteen over de oorsprong. Op het bord bij de ingang staat dat het een astronomische klok is. Aan de hand van de schaduwen kun je zien waar je in het jaar bent: je kan dan de verhouding zien tussen dag en nacht. Knap gevonden ! We maken een paar mooie plaatjes.

Zondag 5 augustus 2018 @ Jonstorp

Vlakbij de camperplaats zit de bakkerij van Olof Viktor. Zijn knäckebröd wordt wereldwijd gegeten dus we zijn wel een beetje benieuwd. Ook op zondag is de bakkerij open en wordt er gewerkt. Het knäckebröd zelf kan worden geproefd. Wij vinden een beetje hard en dus niet zo heel lekker. Daarom nemen we maar chokladbollar mee. Die zijn niet te versmaden !

Knäckerbrød

We rijden door naar Lund. Zeg maar de Oxford van Zweden. Lund is in het jaar 1020 gesticht door Knoet de Grote. In Lund zitten veel scholen en universiteiten. In de zomervakantie op zondag is het een beetje uitgestorven. We starten met het bezichtigen van de Dom van Lund. We zijn precies op tijd van de zondagsmis is net afgelopen. Binnen zijn er twee interessante dingen te zien. De klok en de catacomben. De klok slaat 2 maal per dag. Wij hebben het helaas gemist.

De catacomben bestaan al sinds 1123. De architectuur is prachtig om te zien.

Wat een prachtige lichtval !

We lopen vervolgens langs de verschillende universiteitsgebouwen naar het Skissernas Museum. De  universiteitsbibliotheek zier er erg fraai uit.

En een ander schoolgebouw …Lijkt inderdaad Oxford wel

Het Skissernas Museum zit in een modern gebouw. Voor het museum staat de non violance sculpture. Inmiddels staan er meer dan 22 kopieën op de wereld waaronder een in New York.

Non violance sculptur

Het museum zelf is aardig maar nu ook weer niet heel bijzonder. Er zijn een aantal stukken die in combinatie met het moderne gebouw mooi zijn om te zien. Na het museumbezoek rijden we door naar de Kullabygden Camping. Hier is het heel erg rustig maar de plekken zijn prima.

We stappen op de fiets voor een bezoek aan de Royal Republic of Ladonia. Daarvoor moeten we eerst 10 km fietsen en vervolgens een flinke wandeling naar zeeniveau maken. Goede schoenen zijn een must en als het erg nat is lijkt het ons geen goed plan. Aangekomen in de republiek verwonderen we ons over het bouwwerk.

En zo ziet het er van buiten uit

De klim terug is nog zwaarder dan de afdaling. Gelukkig is het maar 45 minuten wandelen. We fietsen weer terug en genieten daarna van een verdiende kaasfondue.

Maandag 6 augustus @ Marstrand

We vertrekken maandag omdat we ‘s-middags Göteborg willen bezoeken. Rond 13:00 uur komen we aan na een wat saaie rit door het Zweedse landschap. We parkeren de camper zoals gebruikelijk even buiten het centrum. Desondanks moeten we parkeergeld betalen. Voor 24 uur is dat 95 kronen (ongeveer € 9,50). Net als we de fietsen uit de camper hebben gehaald begint het te regenen. En best wel veel, dat is lang geleden ! We wachten tot het een beetje minder wordt en fietsen dan naar het centrum. Als eerste bezoeken we de Feskekôrka. Daar moet je dus niet om 15:00 uur naar toe 🙂 Dan is alles al weg.

Feskekôrka

We gaan dus door naar de wijk Haga. Dat is feitelijk een trendy winkelstraat met mooie pandjes. We lopen door het straatje wat opvallend veel koffietentjes heeft.

Veel koffietentjes in Haga

Vervolgens lopen we door het centrum met de vele winkels. Misschien komt het doordat het regent maar de Göteborg kan ons niet bekoren. We fietsen dus terug en rijden daarna door naar Marstrand. Daar gaan we op de camping staan. Op zich een nette camping maar wij vinden het nogal duur. We blijven dus maar één nachtje.

Familiecamping Marstrand

De volgende dag verplaatsen we de camper naar de vlakbij gelegen camperplaats Koön. We hebben geluk want het beste plekje komt net vrij als wij aankomen. Hoplakee.

Zo dat is een betere plek !

We hebben een prachtig uitzicht en dat voor ongeveer € 12 per nacht. Dat bevalt ons stukken beter. Betalen moet overigens via een automaat of via de app SMS park die op veel plekken in Zweden te gebruiken is. Handig om vooraf even te installeren en te koppelen aan een creditcard !

Marsstrand

We stappen op de fiets voor een rondje over het eilandje vlak voor Marsstrand. We gaan met het pondje dat je voor € 3,00 naar de Arvidsvik brengt.

Met de pont is de enige manier om er te komen

Arvidsvik was vroeger een wijk van Marsstrand maar heeft inmiddels dus een eigen naam. Het is de enige plaats op het eilandje dat verder uit een natuurreservaat bestaat. Het was een strategische plekje. Vandaar dat er sinds 1658 een fort op het eiland staat. Op het eiland staan veel huizen in een soort Jugundstil stijl. Het is prachtig bewaard gebleven en en waar nodig wordt er gerenoveerd in oorspronkelijke stijl.

Wat kon men toch mooie gebouwen maken vroeger

Volgens de kaart is er een fietspad en moet je rond het eiland kunnen fietsen, Dat blijkt wat overdreven. Wij fietsen tot aan e vuurtoren maar daarna houden wij het zelfs voor gezien 🙂 Dat gaat echt niet. Het eiland is overigens zo klein dat je alles gewoon kan lopen.

Einde van het fietspad

Arvidsvik is een echte Must See in Zweden. Prachtig om een dagje te verkennen !

Woensdag 7 augustus 2018 @ Lysekil

We gaan we op weg, dwars door de Bohuslän ,de eilanden provincie van Zweden. Het krioelt hier werkelijk van de eilanden. De meeste vanzelfsprekend onbewoond. Niet zo vreemd dat alles hier gericht is op de watersport. Omdat niet alle eilanden door dammen of bruggen verbonden zijn nemen we een aantal maal de pont. Die zijn hier, in tegenstelling tot in Noorwegen gratis. Dat is een nette service.

Geel pontje = gratis pontje

Aangekomen in Fiskebäckskil parkeren we de camper op het parkeerterrein vooraan in het dorp en lopen we het dorp in. Allemaal prachtige houten huisjes met veranda’s en mooie houten balustraden. En vanzelfsprekend in verschillende kleuren.

Oude huisjes

Het dorp heeft zich in de afgelopen eeuwen ontpopt als het centrum van de haring en kabeljauw vangst in de regio. Langs het water staan de oude werkplaatsen van de vissers met steigertje voor de vissersboot. Maar net als in Volendam en Marken is ook hier geen vissersboot meer te bekennen.

De jaren 20

In Volendam en Marken kom je in ieder geval nog oorspronkelijke bewoners tegen. Dat is hier anders. Het zijn vooral toeristen en eigenaren van tweede huisjes waar de Tesla’s inmiddels op de stekker staan voor het oude vissershuisje. Jammer hoor. Het doet overigens niets af aan het mooie dorp. De huisjes zijn prachtig en de straatjes romantisch. De sfeer is alleen een klein beetje weg maar het dorp blijft een bezoekje waard.

We rijden vervolgens door naar Lysekil. Dat wordt ook aangeprezen als authentiek vissersdorp. Het blijkt dat Fiskebäckskil daar nog heilig bij is. Het begint al op de camperplaats van Lysekil zelf (er zijn er overigens twee)

Daar willen we niet eens parkeren laat staan een nachtje blijven. Vrolijk zitten er camperaars op stoeltjes in de zon te genieten. Met aan de ene kant een oude spoorlijn en aan de andere kant industrie, In de winter kiezen we heel soms ook voor een soortgelijke plek maar dan zit je de hele avond binnen en vlak aan de piste. In de zomer willen wij in ieder geval iets fatsoenlijker. Vreemde mensen sommige camperaars !

Hier wil je echt niet staan !

We rijden dus heel snel weg naar de sivikscamping. Dat is wel redelijk en op 10 minuten fietsen van Lysekil. We staan op het gras en voor de eerste keer kan het tentje op gezet worden voor Rik deze vakantie. Verder is er een strandje waar je kan zwemmen maar het regent dus dat feest gaat niet door. Er staan ook van die grote windmolens en die maken nogal wat lawaai. Geen plek dus om meerdere nachten te staan.

Sivikscamping

Wederom regent het een beetje dus we wachten even tot het droog is en stappen dan op de fiets naar Lysekil. Als we Lysekil binnenrijden heb ik al het gevoel dat er iets niet klopt. Het doet een beetje denken aan vorig jaar in Ierland toen we naar Dingle reden. We lopen naar het centrum maar heel veel stelt het allemaal niet voor. Het is verder een beetje ‘armoedig’ allemaal. Bij terugkomst op de camping blijkt dat we wel langs het “authentieke staatje” zijn gelopen maar daar zijn we niet in gelopen. Lysekil heeft een rijk verleden maar daar is niet veel meer van over. Zo weinig dat we geen enkele foto hebben genomen.

Samenvattend: Fiskebäckskil is een bezoekje waard maar verwacht geen vissersdorp met haventje maar een toeristendorp met Tesla’s. Lysekil daar moet je gewoon voorbij rijden.

Donderdag 8 augustus 2018 @ Smögen

Op de camping ontdoen we ons van alle afvalstoffen en tanken we nieuw drinkwater. Daarna rijden we naar een camping in de omgeving van Smögen. De Ramsvik Stugby & Camping ziet er op de foto’s fantastisch uit en dat is het ook. Keerzijde in het hoogseizoen is dat alles vol zit. Er zijn wel meer dan voldoende hyters maar daar hebben we niets aan. Hier willen we nog wel een keertje staan. We rijden dus weer terug langs het Sote-kanalen en moeten op de heen en op de terugweg wachten voor de brug. Het is een komen en gaan van bootjes.

De bootje in het Sote-kanalen

We rijden naar de Smögen camping. Iets minder uitzicht maar prima voor een nachtje. Alleen de weg geeft een beetje herrie overdag/ ‘s-nachts is het rustig. De camping kost ruim € 30 en dat is wel weer een beetje veel vinden wij. Alternatief is de camperplaats in Smögen zelf. Daar zijn geen voorzieningen en kost ook € 20 per nacht.

Smögen camping

Op de fiets gaan we vervolgens naar Hunebostrand. Dat is een plaatsje wat volledig op toerisme draait. Overal kleine, grote en bijzondere huisjes die je kan huren. Mooie plekjes allemaal. Als je aan zee wilt zitten is dit lang niet gek. De drukte valt hier overigens mee.

Hunebostrand

Na een colaatje aan de haven zetten we de fiets bij de bordjes strandpromenade. Omdat hier geen zand is ligt iedereen op de rotsen. En er wordt gezwommen. Laura doet dapper mee, voor mij is het veel te koud dat water.

Uitzicht vanaf het “rotsenstrand”

Na een paar uurtjes houden we het voor gezien en fietsen we weer terug, langs de camping naar Smögen. Ook hier draait alles op toerisme maar zijn er ook nog huizen waar gewoon mensen wonen. Het is een leuk plaatsje met een hele leuke kade. Aan de kade allemaal kleine winkeltjes en natuurlijk heel veel bootjes.

Winkeltjes aan de kade in Smögen

We staan nog even in dubio om vis te gaan eten maar keizen toch maar voor de zelf gemaakte Turkse pizza’s in de camper.

Vrijdag 9 augustus 2018 @ Oslo

Vandaag is een reisdagje. We verlaten Zweden want we moeten naar Oslo om morgen (zaterdag)  Rik op het vliegtuig te zetten. We kijken met wat gemengde gevoelens terug op onze eerste kennismaking met Zweden. Het heeft ons nog niet echt geraakt zoals dat in Noorwegen, Cornwall, Schotland en Ierland wel het geval was.

Rond 13:00 uur komen we aan op de camperplaats Tryvannstårnet vlak boven Oslo. Dit is een groot parkeerterrein in de wintersportplaats van Oslo. Het is er rustig, er staan een stuk of 20 campers terwijl er in principe wel 100 kunnen staan. Je mag hier 48 uur staan. Er zijn geen voorzieningen en het is gratis.

Camperplaats Tryvannstårnet

De camperplaats zit op 400 meter hoogte en dat merken we. Vandaag is er een dagje storm en regen als afwisseling en we zitten middenin de wolken. Na het eten klaart het op en maken we een wandeling van ruim 5 km over de pistes van Oslo. Mooi hier ! Een prachtig gebied om te wandelen, fietsen en te zwemmen ! Als je wil kun je met de metro in 30 minuten naar Oslo. Wij hebben Oslo 2 jaar geleden al gezien dus dat doen we niet.

Wandelen in het skigebied van Oslo
Dat zijn een hele hoop mieren

Morgen brengen we Rik weg en starten we met deel II van deze rondreis.

Zaterdag 10 augustus 2018 @ Seljord

Omdat er een vliegtuig gehaald moet worden gaat voor het eerst deze vakantie de wekker af. Daar krijg je toch terstond nachtmerries van ? Het weer is helemaal opgeknapt dus we kunnen lekker buiten ontbijten. Daarna rijden we naar het vliegveld van Oslo dat overigens best wel ver van Oslo af ligt. Als we afdalen vanaf de camperplaats komen we langs de  Olympische springschans. Als je daar vanaf durft te roetsen dan ben je echt niet gezond. Brrrrrrr wat een hoogte.

Durf je ? Echt niet !

Na 45 minuten rijden komen we bij het vliegveld van Oslo en zetten we Rik af

Doei !

Vervolgens moeten we weer terug naar Oslo want dat is nu eenmaal het snelste. OP die manier betalen we wel 2 keer tol. Dat gaat overigens met Noorse efficiëntie. Je hoeft niet te betalen (zoals in Frankrijk), je hebt ook geen sticker nodig (zoals in Oostenrijk) maar je krijgt gewoon netjes een acceptgiro thuis. Zo hoort het toch. Nou ja, liever geen tol natuurlijk. Dat is het het beste :). We gebruiken de lunch in Mjøndalen waar we zomaar tegen een mooie muurschildering aanlopen.

Wow

We zijn onderweg naar Rogaland, een regio van Noorwegen waar we nog wat routes op onze bucketlist hebben staan. Onderweg komen we door de regio Telemarken. In Kongsberg rijden we langs de oude zilvermijn. Daar zijn we al een aantal keren langs gereden in voorgaande jaren. We rijden al een tijdje dus een mooie tussenstop.

Zo ga je de mijn in

Kongsberg is in 1624 gesticht als “Konings Bierg”. De toenmalige koning Christian IV van de Deens/Noorse Unie bezocht het gebied vanwege het gevonden zilver en  besloot toen om daar maar een plaatsje op te richten. Vervolgens is tussen 1624 en 1957 in deze mijn 1350 ton zilver uit de grond gehaald. Kassa dus.

Met een heel klein treintje rijden we de berg in, opgepropt in mini wagonnetjes. Je moet geen claustrofobie hebben !  2300 meter in de berg krijgen we een rondleiding in het Engels.

De gids vertelt

Leuk detail is dat tijdens de tweede wereldoorlog de mijnen door de Noorse overheid als geheime schuilplaats zijn gebruikt voor oa.a  kunstwerken waaronder het wereldberoemde schilderij ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch !

Lange gangen maar goed toegankelijk

Na het bezoek rijden we verder naar de Sandencamping aan het Seljordvatn. Nu zijn wij vast en zeker een beetje bevooroordeeld maar wat een verschil met Zweden ! Wat is het toch een stuk relaxter in Noorwegen met camperplaatsen en campings. Elke 5 km is er wel een camping of camperplaats, geen gedoe met campingscards, een prachtige, rustige plek aan het meer, keurig sanitair. Hier betalen we met genoegen 250 kronen voor.

Heerlijke camping !
Zondag 11 augustus 2018 @ Tjørhom

We vertrekken van het mooi plekje in Seljord. Vandaag rijden we de Fv987. Deze weg reden we al eens in 2016 maar toen zijn we er op een of andere manier over heen gevlogen. Nu nemen we de tijd en plannen we een stop onderweg om een wandeling te maken.

We moeten overigens weer even wennen aan het Noorse rijden. Dat is werkelijk anders dan je gewend bent. In Noorwegen zijn geen snelwegen (op een paar na rond de grote steden). Harder dan 80 km/uur gaat dus überhaupt niet. Ga er gemakshalve van uit dat er een vrachtauto of iets dergelijks voor je zit en dat je om de haverklap eruit moet om een mooie foto te nemen. Resultaat is dat je maximaal 40 kilometer per uur ‘opschiet’. We moeten daarom uitkijken dat we niet te lange tochten uitzetten want dan zit je zomaar de hele dag in de camper.

Koffie onderweg

De uiteindelijke route over de Fv987 is werkelijk prachtig. Wat een mooi ruig landschap en zo laag in Noorwegen. Het lijkt een beetje op onze all time favoriet tussen Lom en Skolden.  De sognefjellvergen maar dan zonder sneeuw. Daar hebben we een apart blog over geschreven.

We hebben op de kaart een wandeling uitgezocht. Het is een wandeling in de buurt van de håheller hut. Routes zijn te vinden op ut.no. De route waar we voor een deel over liepen is hier te vinden. Het beginpunt is een parkeerplaats waar een bord staat dat het verboden is voor campers om te parkeren. Huh! Wat is dat nou voor onzin? Niet overnachten okay maar niet parkeren ?

Mooi hoor maar parkeren is wel een dingetje. Hier mocht het dan weer wel

We rijden dus verder maar het is geen gemakkelijke opgave om een plekje te vinden om te parkeren. De meeste plekjes zijn met een ketting afgesloten. Uiteindelijk zetten we de camper maar ergens langs de kant van de weg.

Uiteindelijk parkeerplekje gevonden

We laden onze rugzak vol met kleding, drinken, eten en Ehbo en gaan op pad. We komen vanzelfsprekend (bijna) niemand tegen en we hebben ook geen mobiel bereik. Wel hebben we GPS en een goede digitale kaart zodat we niet kunnen verdwalen. We hebben ook een reserve batterij want zonder stroom heb je weinig aan een GPS !

Prachtig !

Onderweg stoppen we meerdere keren om van het uitzicht te genieten en om te eten en te drinken. Ongemerkt verbruik je veel energie met dat geploeter.Gelukkig hebben we een rugzak vol met limonade, meergranen koeken en cashewnoten. Na 3,5 uur, 10 kilometers en bijna 1000 hoogtemeters zijn we weer terug bij de camper. Best een pittig wandelingetje !

Snel ! Anders willen ze weer een selfie !

We drinken nog even koffie voor we in Suleskard op de camping gaan staan.

De camping in Suleskard
Maandag 12 augustus 2018 @ Egersund

Als we ‘s-morgens wakker worden in Suleskard ligt er ijs op de campingtafel. Wij hebben er niets van gemerkt maar koud was het dus wel. Met het zonnetje erbij is het heerlijk weer en kunnen we gewoon buiten van ons ontbijtje genieten. We rijden een klein stukje en parkeren dan de camper in Haugen zodat we een tochtje op de fiets kunnen maken naar het Ånghellervatn. We fietsen over een nette geasfalteerde privé weg langs prachtige natuur helemaal tot het ende van de weg.

Mooie hé?

Na de fietstocht rijden we door. We willen vandaag niet zo ver rijden. Halverwege Tonstad staan we in dillema. Een leuke camping aan de rivier of nog klein stukje verder rijden. We kiezen het laatste. In Tonstad is een camping maar dat vinden niets. We rijden nog verder maar het blijkt dat er tussen Egersund nagenoeg geen camping of camperplaats te vinden is. Zelf een plekje vrij in de natuur is al lastig. We rijden dus verder dan we wilde maar komen wel op een mooi plekje uit: Bobilparkering Nordre Eigerøy. Een mooie camperplaats aan zee zonder voorzieningen. Voor € 15 kun je er een nachtje staan. Op het bord staat dat als je niet betaald dat je dan € 30 moet betalen 🙂 Een stukje terug is een camping van waarschijnlijk dezelfde eigenaar. Daar zijn wel voorzieningen.

Wat een plekje weer !
Dinsdag 13 augustus 2018 @ Stavanger

Omdat de wandeling gisteren niet lukte beginnen we met de fietstocht naar de Eigerøy fyr. Die tocht is mooi maar stijl. Onderweg komen we ongeveer 10 hekken tegen op het kleine eilandje waar de vuurtoren staat. De koeien zullen hier niet snel ontsnappen 🙂 De vuurtoren staat prachtig mooi op een eilandje met twee huisjes erbij.  De vuurtoren is in 1854 gebouwd en in 1989 geautomatiseerd. Bezoek alleen op zondag in de maand juli maar wij zijn tevreden met het gave uitzicht.

Eigerøy fyr

We fietsen weer terug en rijden daarna langs de kust naar Stavanger. Daar zijn we nog nooit geweest dus tijd voor een bezoekje. We zetten de camper op de Stavanger Camping. Een hele drukke camping en eerlijk is eerlijk: we staan dus niet alle dagen zo mooi als gisteren en hebben vandaag uitzicht op meerdere badmutsen die hier kennelijk nog verplicht zijn.

Ons uitzicht: Hé badmuts je staat in mijn uitzicht  !

De camperplaats zelf wordt maximaal benut. Volgens ons staan er meer campers dan er plekken zijn. Prima voor een nachtje maar dan maar snel weer verder.

Er kan nog meer bij en er kwam nog meer bij

Op de fiets gaan we naar Stavanger. Lopend kan ook maar wij vinden het net even te ver. Stavanger is een oude vissersplaats maar inmiddels het centrum van de olie industrie van Noorwegen. Veel van de oude vissershuizen zijn behouden gebleven. Vlak naast de haven is er een soort van Zaanse Schans. Voor onze website bezoekers die niet zo bekend zijn: Dat is een open lucht museum in de Zaanstreek en een bezoekje waard als u in de buurt van Zaandijk bent! In het oude Stavanger tref je straatjes aan zoals ze vroeger waren. Het wemelt er van de toeristen die net als op de Zaanse Schans ongegeneerd naar binnen gluren in huizen waar gewoon mensen wonen !

Oud Stavanger

Dat doen wij dus niet maar we bezoeken wel de oude visverwerkingsfabriek waar sardines werden ingeblikt. Kent u ze nog van vroeger in de olijfolie of in tomatensaus? De voormalige fabriek staat in het oude Stavanger en is ingericht als museum. Leuk om te bezoeken.

En dan zijn ze klaar om in te blikken

We lopen verder door het oude dorp en zien de onvoorstelbare contrasten. Naast vis en olie is de toeristenindustrie booming. Dat is wel duidelijk. Twee van die kastelen liggen er naast elkaar in de haven en het krioelt er van de cruise gangers. We tellen even snel 800 balkonnetjes aan één kant van één schip! Hoppa. Als je in oud Stavanger je gordijn ‘s-morgens open doet dan kijken er een paar mensen mee. Wat een gekkigheid.

Idioot toch ?

Na het bezoekje aan het oude dorp lopen we door de rest van Stavanger. Het is een leuk stadje met leuke straatjes. Natuurlijk bezoeken we Ovre Holmegate, het gekleurde straatje.

Ovre Holmgate
Woensdag 14 augustus 2018

Vandaag hebben we regen, niet een beetje maar een heleboel. We rijden terug naar Egersund en daarna naar een kleine camping in de buurt van Sogndalstrand. Er is weinig te zien zo dus we vermaken ons met lezen, netflic en het bijwerken van de website.

De camping vlakbij Sogndalstrand
Donderdag 16 augustus 2018

het regent nog steeds als we vertrekken richting Kristianssand. De omgeving is best mooi hier. Na 20 minuten stoppen we even op een parkeerplaats om de Routeplanner goed in te stellen. Dat hadden we beter niet kunnen doen. Bij het wegrijden zie ik een afgezaagde boomstam over het hoofd. Buiten het zicht rij ik er met ongeveer 5 km/uur tegen aan. De deuk is niet het probleem. Wel blijkt de radiator een tikkie te hebben gehad zodat deze lek is.

Ai

We zoeken onze verzekeringspapieren en bellen met SOS service Nederland. Onze eerste ervaring ooit met deze dienst. We worden uitstekend geholpen. ‘s-middags verschijnt de sleepdienst die de camper met ons terugbrengt naar Egersund.

Wel beetje krap zo maar het gaat

Daar worden we rond 17:00 afgezet bij de garage die natuurlijk al dicht is.

We slapen daar en de volgende dag om 07:00 uur staan de monteurs al bij de camper. Anderhalf uur later wordt duidelijk dat reparatie op zijn vroegst dinsdagavond gereed is. Dan zouden we ons tot dinsdag moeten vermaken zonder camper en dan in een keer naar huis moeten toeren. Dat is niks dus we kiezen voor het alternatief om naar huis te vliegen. De camper wordt dan gebracht.

Om 11:00 uur horen we dat de vlucht om 14:00 uur vertrekt vanaf Stavanger. Dus camper opgeruimd, koelkast leeg, gas uit en sleutels inleveren.

Op weg naar huis, zonder camper

We nemen de trein naar Stavanger, daarna de taxi naar het vliegveld en om 17:00 uur zitten we thuis in Nederland weer aan de koffie. Jammer maar gelukkig zijn we goed geholpen en is alles goed verzekerd. We zullen als alles is afgehandeld een apart blog schrijven om onze ervaringen te delen.

Geef een reactie