The Ring of Hook

Een tocht langs de imposante en oudste nog werkende vuurtoren ter wereld: The Hook Lighthoude. We rijden de Ring of Hook met de klok mee en brengen een bezoek aan de kathedraal en de ronde toren van Ardmore uit de 12 eeuw.

Om 06:00 uur wakker dus mooi op tijd voor een zonsopkomst in Ierland. Ik wandel het strand af dat vanzelfsprekend helemaal voor mij alleen is. Alhoewel… aan het eind hoor ik een tractor of zoiets. En inderdaad daar wordt gewerkt. Op zondagochtend om 06:00. Ik steek mijn hand op naar de beste man. Hij zwaait terug maar even later komt ie toch even aanlopen. We maken een praatje maar dat Iers is bijna niet te verstaan. Hij oogst zeewier want dat is goed voor het land. Okay. Wel vreemd op zondag om 06:00 uur. Hij vraagt nog of we van de camper zijn verderop. Ik maak nog mooi fotootje van de zonsopkomst en loop weer terug.

Zonsopkomst met margrieten

Laura heeft inmiddels koffie gezet en zat vanmorgen samen met een vos naar de zee te kijken. Uiteindelijk koos de vos het bekend hazenpad. Na het ontbijt staat de man die ik vanmorgen had ontmoet voor de deur.

Uitleg over het oogsten van zeewier

Hij was wat achterdochtig zei hij. Want zeewier oogsten mag niet van de provincie. Aha! Illegale praktijken. Vandaar op zondag om 06:00 uur. We krijgen wat aardappeltjes. Voor de patat zegt ie.

Piepers aan boord? Checked!

We hebben genoeg voor de komende 3 weken. Nou zijn we dus echte Hollanders. Piepers aan boord.

We rijden vervolgens de ring of Hook. Alle puntjes heten hier “Ring” omdat je in de rondte kan rijden. Aan het eind van de weg staat de vuurtoren. Dat is vanzelfsprekend “Hook Lighthouse”. Mooi plekje met veel plaats voor campers. Mooi voor een volgende keer als we hier zijn.

Hook lighthouse

 

We blijven hier een paar uurtjes staan want het zonnetje schijnt en we hebben geen haast. Na de kuch rijden we weer verder. Eerst naar New Ross want daar is pas de eerste brug over de rivier. In New Ross’ zijn de voorouders van president Kennedy geboren. Dus er is een Kennedy House, een Kennedy Memorial en een Kennedy standbeeld. Wij rijden er vrolijk langs. Niet echt interessant.

De volgende grote stad is Waterford. Daar is een buitensport winkel die op zondag open is. Misschien hebben we daar eens waterpomp? Helaas maar ze verwijzen ons door naar Halfords. Die is ook open en jawel: een waterpomp. Ik vervang het pompje en we hebben weer stromend water. Wat een luxe !

De boosdoener.

Uiteindelijk zetten we de camper op een camperplaats in Ardmore. Mooi aan het Bellyquin Beach maar wel erg druk.

Bellyquin Beach

Ardmore is een typisch toeristenoord met heeeel veel stacaravans. We verkennen het dorpje en brengen een bezoek aan de ronde toren en aan de ruïnes van de kathedraal uit de 12 eeuw.

De toren in Ardmore

Daar liggen nu mensen begraven. In de kathedraal!

De kathedraal maar zonder dak

Morgen gaan we weer verder. Naar Cork waar alweer een gevangenis op ons wacht.

Geef een reactie