The abandoned church of Dunlewey

Een dagje oud spul in Ierland. We beginnen met de verlaten kerk van Dunlewey die door de leegloop van het dorp niet meer wordt gebruikt. We rijden daarna door het kale landschap naar Glenveagh National Park voor een bezoek aan het kasteel. We ronden af met de ruïne van Doe Castle.

Als we wegrijden van de camping begint het net weer een beetje te spatteren. Daar hadden we al op gerekend. We rijden een klein half uurtje naar Dunlewey. Daar staat de verlaten kerk van het dorp. Een treurig gezicht. Het levert wel indrukwekkende plaatjes op.

Aan het meer tegen de rand van de bergen in de mist. Wow !

De begraafplaats wordt zoals in heel Ierland nog actief gebruikt. De kerk is verlaten omdat de bewoners uit het dorp vertrokken. Daardoor konden de kosten voor het onderhoud niet meer worden opgebracht. In 1955 is het dak uit veiligheidsoverwegingen verwijdert.

Het geeft een vreemd gevoel. Het is geen echte ruïne want daarvoor is hij nog te veel intact.

Tegen de achtergrond van de bergen en met de lage bewolking komt dat gevoel het best tot zijn recht.

Na dit bijzondere bezoekje rijden we door naar Glenveagh National Park. Daar is in de 19e eeuw een kasteel gebouwd door een rijke zakenman. Een leuk optrekje zullen we maar zeggen. Ook dat ziet er een beetje raar uit. Zo’n kasteel met veel groen middenin een kaal landschap.

Glenvegh Castle

We betalen voor een “guided tour” want dat is de enige mogelijkheid om het ook binnen te bekijken. Niet echt ons ding zo onder begeleiding maar goed. Binnen valt ons op dat de Ierse landhuizen en kastelen een beetje spaarzaam zijn ingericht. Veel minder franje dan bijvoorbeeld in Engeland.

De master bedroom

Na de rondleiding inspecteren we het bijbehorende koffiehuis dat in de voormalige keuken is gesitueerd. Daar hebben we lekker gebak ! We  fietsen in de stromende regen terug naar de parkeerplaats en zijn doorweekt 🙂

Nat hoor hier in Ierland !

We drogen ons af en rijden via het mooie landschap terug naar de Wild Atlantic Way. Om 16:00 uur zijn we moe en zetten we de camper in Creesloagh op camping Wildatlatlanticcamp. Eigenlijks geen plek voor ons maar zo kunnen we nog even op de fiets naar Doe Castle. Het is maar voor 1 nachtje.

Wildatlanticcamp

We stappen dus nog even op de fiets richting Doe Castle. Dat ligt erg mooi aan de zandplaten van een brede baai. Met eb hadden de voormalige bewoners hier een prachtig uitzicht

Uitzicht uit de toren

Het kasteel zelf lijkt een beetje op Kasteel Brederode. Het is ingericht voor activiteiten maar wel een ruïne.

Doe Castle
Toren en uitzicht

‘s-Avonds vermaken we ons met een boek en filmpje. Morgen wordt het weer nog niet veel beter dus gaan we richting Derry voor een dagje muurschilderingen.

Geef een reactie