Sunday Bloody Sunday

Wie Ierland bezoekt moet ook naar Derry. Het centrum van het conflict over onafhankelijkheid van UK. We fietsen door de straten van Derry en maken foto’s van de indrukwekkende muurschilderingen. ‘s-Middags brengen we een bezoek aan Grianán an Áileach en rijden we over Mamore Gap.

We rijden bijtijds van de camping en zo zijn we binnen een uurtje in Derry waar we de camper op een parkeerplaats zetten. Op de fiets rijden we vervolgens het centrum in. We beginnen met een rondje over de 17e eeuwse city wall. Dat mag dus gewoon op de fiets 🙂 We hebben een prachtig uitzicht over de stad en over de The Bogside waar in 1972 Bloody Sunday heeft plaatsgevonden.

UItzicht over The Bogside vanaf de Citywall
The Petrol Bomber

We rijden daarna The Bogside in en maken een hele serie foto’s van alle indrukwekkende muurschilderingen waarvan een aantal inmiddels beroemd zijn.

Het geeft een wat beklemmend gevoel als je zo langs de muurschilderingen gaat. Het voelt een beetje als destijds in Oost Berlijn. Zit vast tussen de oren maar toch niet zo fijn …..

Aansluitend maken we een rondje door de stad en kopen we een broodje bij de bakker. Oja hier hebben we weer engelse ponden en mijlen. Wat een flauwekul eigenlijk. We rijden tenslotte over de Bridge of Peace en hebben een mooi uitzicht op Derry.

Bridge of Peace

We vervolgen onze reis en verlaten Derry. We brengen een bezoek aan Grianán an Áileach, een oud fort uit circa 1000 na Chr. Volledig gerestaureerd.

Grianán an Áileach
Mooi uitzicht

Als de bus met italianen weg is hebben we het fort voor ons alleen. Het is een mooi stukje geschiedenis met een mooi uitzicht over de omgeving. Zelfs ik snap waarom het hier gebouwd is 🙂

Het weggetje er naar toe doen we met de Camper. Met de fiets is dat niet te doen !

We vervolgen onze tocht en rijden een deel van de Inishowen 100. Een route van 100 mijl over het schiereiland Inishowen. Hoogtepunt is de tocht over Mamore Gap.

Mamore Gap

Een weggetje door de heuvels van 3 meter breed met alweer onvergetelijke uitzichten.

Love !

Zo’n weggetje vraagt wel wat tactiek want een tractor passeren gaat echt niet 🙂

Oeps

Uiteindelijk stoppen we bij Pollan strand waar we gaan overnachten.

Pollen Bay

Na het eten fietsen we nog naar de Castles.

Onderweg naar de Castles
Piepklein huisje gebouwd voor een of andere “Engerd”

Aan het eind van een doodlopend weggetje vinden we (alweer) de restanten van een oud kasteel. Gebouwd door de O’Doherty Clan die hier de scepter zwaaide in 1600.

De resten van één van de Castles

 

 

 

 

 

Geef een reactie