Rallarvegen van Haugastøl naar Myrdal

Transport-Bicycle-icon copy  67 km

Vandaag gaan we de Rallarvegen fietsen. Van Haugastøl naar Flåm. 714 hoogte hoogtemeters en 83 km. We starten op 768 meter en het hoogste punt ligt op 1342 meter. Het wordt een zware maar prachtige rit met ruige natuur, heel veel sneeuw en wisselende weersomstandigheden. Door de weersomstandigheden halen we Flåm uiteindelijk niet maar eindigen we in Myrdal.

We staan om 08:00 uur op want we willen om 10:00 uur starten. Vanaf de camperplaats naar de Haugastøl is het 15 minuten rijden. We parkeren de camper, laden de rugzakken vol met eten, regenkleding, mutsen, handschoenen en met drinken en huren daarna 3 mountainbikes aan het beginpunt van de tocht. 2 goede bikes en één e-bike voor 350 euro. Dat is inclusief het terug laten brengen van de fietsen. We mogen de fietsen dus achterlaten op een treinstation naar keuze onderweg. Niet goedkoop maar goede fietsen zijn absoluut nodig. Reserveren is niet nodig.

De route
De route

De Rallarvegen lopen langs het spoor. Autoverkeer is er niet en de wegen zijn onverhard. Sommige stukken zijn zelf met een mountainbike niet te doen en daar moet je van de fiets af. Het eerste stuk gaat omhoog van 768 meter in Haugastøl naar 1342 meter bij Fogervatn. Daarna gaat het nagenoeg alleen maar naar beneden tot zeeniveau in Flåm.

Het eerste stuk tussen Haugastøl en Finse

De weg is met een mountainbike goed te fietsen. Kleine stukjes zijn zo ruw dat je moet afstappen. De stijgingspercentages zijn goed te doen.

Aan het startpunt werd ons al verteld dat er op delen van de route nog sneeuw lag. Wij fietsten op 7 juli dus de route is waarschijnlijk alleen aan het eind van de zomer sneeuwvrij. Tussen Finse en Hallingskeid (21 km) lag er nog op 40 plekken sneeuw op de route. Daar moesten we dus van de fiets af. Waterdichte schoenen zijn aan te bevelen! Totaal hebben we over een lengte van 5 km door de sneeuw gelopen. Dat is zwaar maar je krijgt er wel iets voor terug: een een waanzinnig mooie tocht door ongerepte natuur. Laat je dus niet afschrikken.

Ons advies: om 08:00 uur starten want de laatste trein terug van Flåm naar Haugastøl vertrekt om 17:00 uur  (die hebben wij dus niet gehaald) en om 18:30 uur vanuit Myrdal (daar zijn wij gestopt en hebben we de fietsen achter gelaten). Een kaartje koop je in de trein voor ongeveer 20 euro.

De tocht

We starten om 10:00 uur. Bepakt en vol goede moed. En we hebben er zin in.

Let’s go !

Tot aan Finse 1222 is de weg prima. Beetje omhoog af en toe en langs het spoor. Hier staan ook nog af en toe vakantiehuisjes.

Na 10 km maken we een eerste tussenstop om wat de drinken. De omgeving wordt steeds mooier naar mate we vorderen.

We rijden verder naar Finse 1222. Dat ligt op 1222 meter. Het dorp is alleen per fiets of trein bereikbaar. We hebben al bijna 500 meter geklommen. De weg is sneeuwvrij tot aan Finse.

Besneeuwde toppen zijn al in zicht

In Finse lunchen we in het hotel. Een Rendier hamburger 🙂 na de lunch moeten we beslissen: Dezelfde weg terug, met de trein terug of doorfietsen.

Tijd voor een lunch

We besluiten dor te fietsen en het te proberen. Om 14:00 rijden we verder en al direct na Finse begint de sneeuw. Om de paar honderd meter is de weg geblokkeerd door en moeten we van de fiets. Waterdichte schoenen zijn echt nodig. Het is op zich goed te doen maar we moeten op die manier  totaal 5 km lopen. Alles bij elkaar is dat wel zwaar.

Zo ziet dat er dus uit
Het meer op 1300 meter hoogte is nog nagenoeg geheel bevroren
Go into the snow

De uitzichten maken natuurlijk heel veel goed. Wat is het hier prachtig en rustig. Onderweg komen we hooguit 15 mensen tegen die net zo gek zijn als wij 🙂

Op het hoogste punt ligt nog een paar meter sneeuw. Dat geeft spectaculaire plaatjes. We maken dus veel foto’s

Fotoshoot in de sneeuw

Op film komt dat toch nog net even beter over.

Vanaf Hallingskeid is het weer sneeuwvrij en gaat het alleen maar bergaf.

We zijn uit de sneeuw vandaan !

Bergaf is gaaf maar minstens zo inspannend als bergop. Continue opletten geblazen want het gaat snel te hard en af en toe gaat het vlak langs een stijle helling. Het doet ook pijn aan je handen dat gerammel.

De weg is hier soms best slecht zodat we ook hier met regelmaat moeten afstappen. Inmiddels is het 17:00 uur en weten we dat we de trein in Flåm niet meer gaan halen. Dat is nog 30 km naar beneden ! We gaan daarom naar Myrdal. Daar gaat een trein om 18:30. Dat moet lukken in anderhalf uur

Prachtige tocht naar beneden langs de rivier

Uiteindelijk lijkt ook 18:30 in Myrdal nog krap te worden. We fietsen daarom behoorlijk door. Stom want dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Rik gaat in een bocht over de kop en één van de fietsen raakt beschadigd. De schade aan Rik valt gelukkig mee. Alleen wat schaafwonden en lichte kneuzingen.

Bijna in Myrdal wacht ons nog een laatste onaangename verassing. We moeten een kilometer klimmen en fietsen is hier volstrekt onmogelijk. De weg is zo slecht. Lopen dus. We zijn total loss als we om 18:15 uur boven komen. 15 minuten speling voor de trein terug naar het startpunt. We laten de fietsen achter en stappen op de trein.

Terug in Haugastøl melden we ons bij de fietsverhuur. We rekenen de schade aan de fiets af en worden getrakteerd op een mooie regenboog als afsluiting van een onvergetelijke dag

 

 

 

Geef een reactie