Pech met de camper – ervaringen

Het is 16 augustus 2018 en we zijn zojuist vertrokken van de Vagan camping in Noorwegen. Een mooi plekje bij mooi weer maar wij hebben er gestaan terwijl het regende. Dan is er niet heel veel te beleven.

De camping vlakbij Sogndalstrand

We rijden over de smalle weg terug naar Hauge en nemen weg 44 richting Kristiansand. Dat is onze bestemming vandaag. We rijden langs de kust en het regent nog steeds. Smalle weggetjes en regen zijn in Noorwegen niet altijd even leuk omdat je dan ook vaak slecht zicht hebt. De navigatie helpt dan in ieder geval zodat je weet welke bochten eraan komen. Omdat de navigatie niet aan staat besluiten we al na 10 kilometer om even te stoppen. Het regent nog steeds. We rijden de parkeerplaats op van de Jøssingfjord utsiktsplass en stellen de navigatie in. Nog steeds regen dus we besluiten meteen door te rijden en niet uit te stappen. De camper staat op ruime afstand van de rand van de parkeerplaats. Normaal stapt Laura altijd uit als we wegrijden en er weinig ruimte is. Het regent en ruimte genoeg dus we doen dat dit keer niet. Ik rij eerst een klein stukje naar voren zodat ik daarna beter kan keren. BOEM!

Boomstronk waar je hem niet verwacht

De snelheid is zeer beperkt maar de boomstronk is sterker dan onze camper. Door het gedoe (navigatie instellen, slecht weer, al snel na het vertrek stoppen) heb ik die boomstronk ongetwijfeld gezien toen ik kwam aanrijden. Ik ben er namelijk voor gestopt. Maar bij het wegrijden was ik het kwijt en rij ik er dus tegenaan met 5 kilometer per uur. Aan de stronk zelf te zien ben ik niet de eerste ……

Les 1: Altijd uitstappen bij wegrijden !

Na het uitstappen zien we dat er een flinke deuk in de bumper zit. Dat is balen maar goed het is maar kunststof en dus te repareren als we terug zijn in Nederland.

De stronk is duidelijk sterker dan onze bumper

Voor we verder rijden kijken we nog een keertje goed. Laura kruipt onder de auto. Er stroom vloeistof uit ! Warme vloeistof. De radiator is geraakt en duidelijk lek. Dat is een flinke tegenvaller. In de camper zoeken we de verzekeringspapieren. Die hebben we gelukkig goed bij elkaar. Dat wil zeggen. Ik heb wel een groene kaart maar die is van vorig jaar. Die van dit jaar kan ik niet vinden. Gelukkig hebben we daar uiteindelijk geen last van gehad maar slim is het niet. Het lijkt voor de hand liggend maar het overkomt ons toch.

Les 2: Check je verzekeringspapieren voor je naar het buitenland gaat

We bellen met het nummer op de groene kaart van vorig jaar. Het nummer van SOS international in Amsterdam. We krijgen direct iemand aan de lijn. Dat is fijn. Binnen 5 minuten zijn de administratieve handelingen afgerond. Alleen de plaats waar we staan is wat lastig. Met de nieuwe communicatie middelen van tegenwoordig is ook dat snel opgelost. Via Whatsapp deel ik mijn locatie met SOS international !

Tip 1: Zorg dat je een mobiel hebt waarmee je je locatie kan delen. Bijna noodzaak in deze situaties.

We krijgen te horen dat er een sleepbedrijf komt. Het is 11:30 uur. Dan begint het wachten. We nemen wat foto’s en maken een lunch. Gelukkig staan we op een rustige plek en is er met de camper zelf niets aan de hand. We hebben dus gas, verwarming, water en een toilet. Ik kan mij ook andere situaties voorstellen waarbij je buiten staat ! Pff.

Om 13:30 uur gaan we maar eens bellen met Amsterdam. Waar blijft het sleepbedrijf ? Antwoord is keurig. In Noorwegen kan dat wel even duren. We moeten geduld hebben. Tja dat is natuurlijk zo. Om 15:00 uur is dat geduld weer op. We zijn 4 uur verder en we staan echt niet ergens in niemandsland. Ik bel dus opnieuw. Ik wordt keurig geholpen en er wordt mij beloofd dat ik door het sleepbedrijf teruggebeld zal worden en inderdaad volgt niet lang daarna een telefoontje.

Tip: 2: Gewoon bellen als je vragen hebt. Soms is er gewoon wat extra aandacht nodig.

De chauffeur van het sleepbedrijf vraagt hoe lang de camper is. Dat is een vraag die ik niet had verwacht. Ik heb namelijk alle maten al doorgegeven. Als ik antwoord dat de camper 7,50 meter lang is volgt een stilte en daarna: O dat is iets langer dan ik dacht. Maar we gaan het gewoon proberen. Okay…. denk ik. Even na 16:00 uur arriveert de sleepdienst en ik snap meteen zijn reactie. Dat is een ‘gewone’ sleepauto voor personen auto’s en busjes. Dat past nooit denk ik bij mijzelf. De chauffeur laat zich echter niet van de wijs brengen en gaat aan de slag. Al snel wordt duidelijk dat het inderdaad wat voeten in de aarde heeft. Gelukkig kan ik nog wel een kort stukje rijden zonder radiator. Ik rij de camper op de uitgeschoven klep van de sleepauto.

Achterop

De oversteek van onze camper is echter lang (2 meter) waardoor de achterkant over het asfalt schraapt. En niet een klein beetje ! Het doen pijn aan de oren. Uiteindelijk staat de camper toch op de auto

Tip 3: Hou de oversteek van je camper in de gaten als je een sleepauto op moet rijden.

We hebben alles goed laten controleren in Nederland en gelukkig is er geen extra schade ontstaan. Wel was de coating van de stalen balk aan de achterzijde eraf en is dat opnieuw aangebracht in de garage.

Goed de camper staat op de auto. Het is een beetje vreemd gezicht. Ik vraag mij gelijktijdig af of dat allemaal wel past op de weg. Qua hoogte, tunneltjes, elektriciteitsdraden. Geen probleem zegt onze chauffeur. Als we naar het gevaarte kijken ben ik nog niet overtuigd.

Wel beetje krap zo maar het moet maar

We rijden vervolgens naar Egersund en de chauffeur heeft het kennelijk naar zijn zin. Zijn snelheid is met onze camper achterop hoger dan wij normaal gesproken met de camper zelf rijden. Ach hij is ervaren denk je dan maar het voelt toch niet zo fijn. Om 18:00 uur komen we aan bij de garage in Egersund. Die is natuurlijk al dicht. Het lossen van de camper gaat al beter. De chauffeur gebruikt extra houten blokken bij het wegrijden zodat de achterkant ditmaal niet over de weg heen schraapt. We overnachten naast de garage op de meest bizarre camperplek die we hebben gehad tot dusver. Zonder voorzieningen maar wel gratis 🙂

Camperplaats voor de garage

De volgende morgen om 07:00 uur gaat de garage al open en krijg ik de monteurs zover dat ze een kijkje komen nemen. Er wordt druk overlegd en ze hebben de boekjes nodig van de auto. Misschien ben ik iets te simpel maar het is gewoon een Fiat Ducato uit 2016. Die rijden toch overal in Europa. Heel ingewikkeld kan dat toch niet zijn? Nou….

Noorse monteurs. Die zijn best aardig.

Na wat heen en weer bellen krijgen we om 10:30 uur het antwoord. Een onderdeel ligt in Denemarken en een ander onderdeel ergens in de kop van Noorwegen. Als we geluk hebben is dat dinsdag bij de garage. Okay denk ik voor de zoveelste keer. Dinsdag. Zondag gaat onze boot naar Denemarken. Het is nu vrijdag en volgende week vrijdag willen we weer thuis zijn. Met een beetje pech is de auto woensdag dus pas klaar of zelfs donderdag. En tot die tijd in een hotel of zo ? Dat gaat het niet worden. Bellen met SOS in Amsterdam. Dat gaat werkelijk meer dan soepel. Wat een fantastische service daar!  Dat moet wel even gezegd worden. We mogen zelf aangeven wat we willen. Naar huis zeggen wij. Prima is het antwoord dan gaan we even wat tickets regelen.

Tip 4: Denk vooraf na wat je zou willen. Je hebt zelf de regie als je een goede verzekering hebt.

20 minuten later worden we al teruggebeld. Om 14:00 uur gaat het vliegtuig vanaf Stavanger. Huh. Dat is nog maar drie uur en we moeten nog met de trein naar Stavanger. Dat gaat niet lukken. Er worden dus tickets geboekt voor de vlucht van 17:00 uur. Maar wat dan? Voordat de camper weer thuis is zijn we zo maar 4 weken verder. Hoe moet dat met het toilet, de koelkast, de vuilwatertank, het drinkwater. Uhhh. We legen het toilet in de wc van de garage. Dat mag gelukkig. Schoonmaken is wat lastiger. De inhoud van de koelkast gaat in zijn geheel in de vuilnisbak. Tijdens transport moet de koelkast dicht. Dat wordt schimmel (en dat werd het ook). Vier weken drinkwater in de tank lijkt ons ook niet lekker. Leeg laten lopen dus. Dat lijstje gaat zo een tijdje door. Wat moet er eigenlijk mee naar Nederland omdat we dat niet kunnen missen? opladers, medicijnen, etc. Kan dat in de handbagage want we hebben geen koffers bij ons. Best wel veel om snel een beslissing over te nemen.

Tip 5: Voor je besluit naar huis te gaan is er meestal wel een dag verstreken. Denk dan na wat je allemaal moet doen en maak een lijstje.

Achteraf waren we dus an alles vergeten.

 • Het kentekenbewijs lag nog in de camper,
 • De koelkast hadden we wel op een kier kunnen zetten met de speciale klemmetjes. Nu zat ie dicht met na 8 weken een bak schimmels tot gevolg
 • We lieten ook de sleutels van de garage achter. Dat is dus niet nodig en daar kun je spullen in achterlaten waarvan je niet wil dat iemand erbij kan.
 • We hebben geen GPS tracker. Dat is vervelend want als je thuis bent heb geen flauw benul waar je dure camper is. Het komt wel goed maar toch voor 20 euro kun je hem al volgen
 • Enzovoorts.

Binnen 30 minuten zijn we al klaar en trekken we de deur van de camper achter ons dicht. We leveren de sleutels in bij de garage en lopen naar het station dat gelukkig vlakbij is.

Op weg naar Stavanger

Kaartje kopen en naar Stavanger. In Stavanger komen we er achter dan we beter een station eerder hadden kunnen uitstappen maar goed. Het regent al weer en gedoe met de bus hebben we nu geen zin in. We nemen een taxi en om 12:30 uur arriveren we op de luchthaven. Oeps, we hadden het vliegtuig van 14:00 uur dus gewoon kunnen halen en nu moeten we wachten tot 17:00 uur. We doen een poging om om te boeken maar dat kost een paar honderd euro zegt men op de luchthaven. Ik besluit toch nog maar even te bellen met SOS. Geen probleem is het antwoord. 5 minuten later ontvang ik een mailtje met de tickets voor 14:00 uur. Service met een hoofdletter H.

Tip 6: Neem altijd contact op met SOS als je vragen hebt. Er kan meer dan je misschien denkt.

Om 14:00 uur stijgen we op en anderhalf uur later staan we op Schiphol. Zo dat is even een overgang. We worden netjes afgehaald door zoonlief zodat we 6 uur na het telefoontje van SOS over vliegmogelijkheden thuis aan de koffie zitten !

Thuis cancel ik de overtocht van zondag. Helaas krijgen we geen geld retour. Op advies van NKC nemen we contact op met Centraal Beheer waar we de reisverzekering hebben. Deze tickets vallen namelijk niet onder de verzekering van NKC. Antwoord van Centraal Beheer: Tickets die in de vakantie zijn geboekt vallen niet onder de verzekering. Ja hallo ? Dachten ze soms dat we tickets hadden geboekt nadat we schade hadden gereden. Ik dien een klacht in maar het helpt niets. Lekker he. Ik zeg dus direct mijn reisverzekering op bij Centraal Beheer en sluit een nieuwe af bij NKC. Dan zit het in één hand. Dat is beter. De teruggave van de trein en taxikosten is wel zo geregeld. Prima service weer van NKC !

Tip 6: Sluit je reisverzekering af bij dezelfde partij als waar je je camper verzekering hebt.

Na ruim 2 weken bel ik met SOS. Ik weet namelijk niet wanneer de camper terugkomt. Meestal 2 tot 3 weken is het antwoord. Ik moet dus nog even geduld hebben. Als ik na drie weken niets heb gehoord mag ik weer bellen. Op 4 september ontvang ik een sms van SOS internationaal. De camper staat in Hoorn. Al weer een keurige service.

Een week later besluit ik maar eens te bellen met de garage over de status. Er is nog niets gedaan. Ze wisten niet wat er moest gebeuren en van wie de camper was. Huh, dat kan ik mij toch niet voorstellen. Of ik even langs wil komen. Beetje vreemd maar goed. Ik rij langs en geef een kopie af van het kentekenbewijs en van de verzekeringspolis. We halen de meest noodzakelijke spullen meteen uit de camper.

In Hoorn gearriveerd.

Weer een week later ga ik maar weer eens bellen. Of ik even langs wil komen met een kopie van het kentekenbewijs en van de verzekeringspolis. ??????? Na wat minder rustige woorden van mij wordt ik die middag meteen teruggebeld. Woensdag komt de schade experts en hoor ik meer. Ik hoor echter niets.

Alweer een week later besluit ik maar weer eens te bellen. Ze wachten nog op wat spullen. Ik hoor snel wat meer. Op 26 september krijg ik een sms van de garage. Ze hopen dat de camper morgen klaar is. Uiteindelijk wordt ik 4 oktober gebeld dat de camper op 5 oktober gehaald kan worden. 4 weken nadat die is binnengebracht! Langer dan een week voor schade herstel heb ik niet eerder meegemaakt bij autoschade en dat waren echt schades die iets omvangrijker waren dan de radiator en de bumper.

Tip 7: Blijven bellen want campers hebben duidelijk minder prioriteit dan personen auto’s.

We halen de camper op en kunnen dan beginnen met de schoonmaak. De camper is van buiten wel netjes gewassen. Dat moest ook wel vanwege het spuitwerk maar het scheelt in ieder geval weer. De resterende inhoud van de koelkast (niet bederfelijk spul) gaat alsnog in de vuilnisbak want aan de buitenkant zit nu schimmel. Blehh. Een sopje doet wonderen. We ruimen alles netjes op zodat de camper weer gereed is voor een volgende trip. Eindelijk ! We hebben er nu al zin in.

Nog even over de kosten. Wij zijn meer dan blij met de NKC. Wat een prima service en dekking ! Vanzelfsprekend wel een eigen risico maar dat is begrijpelijk. En een goede verzekering is dus echt noodzakelijk als je naar het buitenland gaat.

Voor het gevoel maar even de grove kosten op een rijtje:

 • Stalling Noorwegen 2 weken circa € 140
 • Trein en taxi naar vliegveld € 60
 • 2 tickets naar Nederland met KLM (enkeltjes) € 1000
 • Retour camper vanuit Noorwegen (1800 km) circa € 1200
 • Reparatie circa € 3500
 • Totaal circa € 6000

Dat is best veel geld. Zelf bij een oudere camper kun je je afvragen of je dat risico kan en wil dragen. Los daarvan kun je je afvragen of je het allemaal zelf kan en wil regelen in zo’n situatie. Wij hadden feitelijk niets ernstigs. Het is lastig en vervelend maar stel dat er iets gebeurd dat meer impact heeft. Dan is de service van NKC en SOS international absolute noodzaak. Niet meer klagen dus over die verzekeringspremie. Je krijgt namelijk waar voor je geld als je het echt nodig hebt. Over het schadebedrijf kan ik kort zijn. Het is netjes hersteld maar de service was daar gewoon niet goed.

 

 

 

 

2 gedachten over “Pech met de camper – ervaringen

 • Jammer maar een ongeluk is zo gebeurd en niemand is er vrij van. Het is een (dure) les en voor ons een waarschuwing. Bedankt voor de eerlijke verslaggeving. Hopelijk blijven jullie verder van de camper genieten.

  groet;
  Martin,

  Beantwoorden
 • Dit was een eenmalige speciale blog. Hopelijk in de toekomst geen vervolg hierop .

  Beantwoorden

Geef een reactie