Nederlands Mijnmuseum

Nederlands Mijnmuseum

De fietstocht van Landgraaf naar Heerlen is weinig inspirerend en voert ons door delen van de nieuwe stadsregio Parkstad.  In Heerlen rijden we naar het Nederlands Mijn Museum.

Zwaar werk

Mijnen en voormalige mijnen hebben onze belangstelling. Mooie oude industrie. We gingen reeds naar de oude tinmijnen in Engeland en naar de zilvermijnen in Noorwegen. Het museum in Heerlen is gevestigd in het oude gebouw van de liftschacht. Alleen het gebouw is al de moeite waard om te bekijken.

Das duidelijk

We komen om 15:00 uur aan en het museum gaat om 16:00 uur dicht. We krijgen dus korting en betalen € 5,00 per persoon. De mijn in Heerlen is een oude steenkolenmijn. Nog maar 45 jaar geleden werden hier nog kolen naar boven gehaald. Op 31 december 1974 kwam het laatste vrachtje hier naar boven. Over 45 jaar schrijft er waarschijnlijk een zelfde soort blog over aardgas 🙂

Wassen na het werk

Als je de foto’s en apparatuur ziet besef je weer eens hoe zwaar het destijds was. Daar kun je je nu niets meer bij voorstellen. We lopen een uurtje rond en maken wat foto’s.

Wachten voor de lift

Ons bezoek wordt afgesloten met een bezoekje aan het naast gelegen ophaalgebouw waar de lift werd bediend. Alles staat er nog. Fantastisch dat het zo bewaard is gebleven.

Het verslag over ons weekend naar Limburg kunt u hier vinden

 

Geef een reactie