De Schotse westkust

Samenvatting

14 dagen onderweg | 2023 km gereden

De Schotste Westkust lijkt op die van Noorwegen. Een prachtige ruige natuur en erg stil en verlaten. Twee weken is eigenlijk te kort en dus gaan we zeker nog eens terug. We maakte een aantal mooie ritten met de camper, een wandeling op Skye die iedereen gedaan moet hebben en we liepen naar een kolonie Papegaaiduikers. Waterdichte schoenen, afbakbroodjes en een oventje zijn een must. Er zijn weinig winkeltjes in de buurt van de campings of de camperplaatsen. Schotland is ideaal om met de camper te verkennen.

Algemeen

Wij waren er in april en mei en dan zijn de midges er nog niet. Wij hebben begrepen dat die minder fijn kunnen zijn. De wegen in Schotland zijn smal en in het noorden vaak maar een baan. Er zijn echter genoeg ‘passing places’ zodat het rijden met de camper prima te doen is.

De route

27 april 2014 @ Edinburgh

Op 25 april zijn we met de boot vanuit IJmuiden vertrokken richting New Castle. Dat was luxe. 10 minuten rijden vanaf huis dus dan begint je vakantie echt direct. Na aankomt in Newcastle rijden we direct een flink stuk door richting Edinburgh. We hebben slechts 2 weken en willen wel tot het uiterste puntje van Schotland gaan. De weg naar Newcastle is aardig maar niet spectaculair. Onderweg rijden we via het kasteel in Alnwick waar een deel van de film van Harry Potter is opgenomen. We besluiten de workshop “vliegen op een bezemsteel” aan ons voorbij te laten gaan.

Harry Potter kasteel

New Castle zelf is een mooie oude stad. Prima om ’s avonds even te ver-kennen.

Edinburgh

Na wat te hebben gegeten gaan we weer terug naar de camping aan de rand van de stad. Deze is erg netjes. We moeten wel meer betalen omdat we geen lid zijn van de camping club

Caravan club in Edinburgh
28 april @ Kinlochleven

Vlak na Edinburgh bezoeken we nog even de beroemde Forth bridge. Samen met de mist geeft het een echt Schots sfeertje.

Forth Bridge

We rijden van oost naar west door Schotland. Hoe meer we naar het westen rijden hoe mooier de omgeving wordt. Het doet ons denken aan Noorwegen. Ruig met prachtige luchten. Het links rijden met de camper valt erg mee.

Typisch schotland

Aan het einde van de dag komen we uit in Kinlochleven en daar zoeken we een plekje op de camping. Die is nagenoeg leeg.

Camping in Kinlochleven

Wat een prachtige plek om te overnachten ! Daarvoor hoef je echt niet in het wild te staan. We staan aan het water dat in directe verbinding met zee staat. Het getij geeft mooie afwisselende beelden.

Zou zo maar Noorwegen kunnen zijn
29 april 2014 @ Shielbridge

We rijden om Loch Leven heen en passeren zo de camping dus aan de andere kant van het water.

Dit zie je inmiddels overal

We rijden via In Fort William waar we even pauzeren.

Lunch

Daarna rijden we verder om uiteindelijk aan te komen op de camping in Shielbridge. Shielbridge stelt helemaal niets voor. Meer dan 5 huizen telt het niet. Het ligt wel prachtig aan de baai

Camping in Shielbridge

De camping ligt naast een pony park en is nagenoeg verlaten. Bij het tankstation is een klein winkeltje. Gelukkig hebben wij alles aan boord want dat is hier echt nodig. De afbakbroodjes en de gasoven zijn onmisbaar.

Shielbridge
30 april 2014 @ Portree

Vandaag staat Skye op het programma en daar hebben we natuurlijk hoge verwachtingen van. Onze verwachtingen worden overtroffen. Wat een prachtig stuk Schotland is dit. Mysterieus, stil en overweldigend. Met alle bloeiende brem is het plaatje compleet.

Vlak voor de brug naar Skye……..
……en het resultaat: Skye

Skye is geen eiland meer en gewoon via een brug bereikbaar. Langs de noordzijde rijden we naar de “hoofdstad” van het eiland Portree. Een gezellig klein vissersdorpje met leuke gekleurde huisjes aan de haven.

Uiteindelijk belanden we op de camping in Portree. Hier is het iets drukker. De camping staat voor een kwart vol. Vanaf de camping wandelen we land over zand naar de kust.

Camping in Portree

Wat we daar zien overtreft wederom alle verwachtingen. Waterdichte schoenen zijn wel aan te raden maar die hadden we gelukkig aan. Klik hier voor een routekaart.

Wandeling off the road
Dan voel je je klein
1 mei 2014 @ Shieldaig

Voor we Skye weer verlaten maken we de waanzinnige wandeling door The Quiraing. Doen als je op Skye bent want dit mag je echt niet missen!

De weg naar de Quiraing

De wandeling is 8 km en gaat om een bergkam heen. Het is prima te doen, ook voor ongeoefende wandelaars. De weg er naar toe is goed maar smal  voor een camper. Dat is overal in het westen van Schotland het geval. Goed vooruit kijken en de passage plekken in de gaten houden.

Deze wandeling moet je maken hoor !
Overal heb je een fenomenaal uitzicht
de beste foto van de vakantie

Na de wandeling verlaten we Skye weer en we rijden door naar het Noorden. Aan het eind van de dag arriveren we Shieldaig. Daar is geen camping maar wel een soort van camperplaats waar je mag staan met uitzicht op de baai. Het weer is slecht en het stormt dus we hebben niet veel gezien van de omgeving.

Oeps
2 mei 2014 @ Ullapool

Het weer is opgeknapt en de storm is gaan liggen. Wij gaan weer verder noordwaarts. We rijden nu regelmatig echt langs de westkust. Het is nog steeds ruig en woest. Onderweg stoppen we aan een klein strandje.

Lunchen

In principe hadden we daar kunnen overnachten maar we besluiten verder te rijden. Onderweg komen we door een enorme hoogvlakte. Je hebt te weinig tijd om alles te zien. Indrukwekkend hoor !

Prachtig

Er komt steeds meer sneeuw en we hopen er straks nog een keer middenin te staan.

Ullapool

Uiteindelijk arriveren we op de camping in Ullapool. We staan weer aan het water. Ullapool is een klein stadje waar de veerboot naar de Isle of Harris vertrekt. Dat doen we misschien een volgende keer.

Overal hetzelfde en altijd mooi
3 mei 2014  @ Durness

De laatste etappe naar het noorden. Doel is Durness, want daar zitten de papegaaiduikers ! Onderweg komen we herten tegen die ons nieuwsgierig aankijken.

Zomaar langs de weg

We rijden weer over kleine weggetjes, waar onze camper de hele breedte in beslag neemt. Er zijn genoeg passage plekken dus dat is geen enkel probleem. Wederom rijden we door hoogvlaktes die kaal en woest zijn.

En alweer lunchen. Mooie plekjes genoeg !
Long way to go

Aan het eind van de rit komen we op de de prachtige camping in Durness. Dat is een aanrader. Pal aan de kust.

Heerlijk strandje, beetje fris

Vanaf de camping kun je langs de kustlijn naar het westen lopen. Als je langs de kust blijft lopen dan kom je na ongeveer een uur (2,5 km) de enige kolonie Puffins tegen op het vaste land van Schotland. De route er naar toe staat hier. We moeten wel geduld hebben want ze komen pas laat in de avond uit zee naar hun nesten.

Op weg naar de puffins
De beloning: Puffins

Uiteindelijk worden we om 20:00 uur beloond. Leuk om ze te zien !

4 mei 2014 @ Invermoriston

Wij gaan weer naar het zuiden, nu richting de ‘echte’ Highlands. We rijden via Loch Shin. Een lang meer en vandaag zonder een rimpeltje. Het lijkt wel ijs.

IJzig stil
Speigeltje

Toch is het hier vrij vlak en een beetje ‘saai’ vergeken met de ruige westkust. Via Lairg rijden we uiteindelijk naar Inverness. Inverness is een grote stad met een grote winkelstraat. Dat wil zeggen voor Schotse begrippen. Wij  kijken even rond en rijden dan nog een stukje door, op zoek naar Nessie. We vinden een camping aan de rand van Loch Ness in de hoop dat we hem zullen zien. Hij laat zich echter niet zien.

Loch Ness
5 mei 2014 @ Glenmore

Fort Augustus ligt aan het eind van Loch Ness. Een mooi plekje met een hele rits aan één geschakelde sluizen. Leuk om te bekijken. Via de andere kant van het meer rijden wij weer naar het Noorden en zo komen we langs Urquhart Castle maar dan aan de andere kant van het water. De weg langs het meer is erg mooi om te rijden.

Het kasteel aan Loch Ness

Via hele kleine weggetjes, deze waren af en toe echt een beetje smal, komen wij uiteindelijk weer op de grote weg. Tegen de avond arriveren we in Glenmore op de camping daar. Glenmore is een groot natuurgebied waar in de winter ook wintersport mogelijkheden zijn.

Time out

Wij maken een fietstocht en komen onder de bagger terug.

5 mei 2014 @ Ballater
Uitgestrekt hoor

Nadat we eerst nog even naar de sneeuw zijn gereden in Glenmore rijden wij naar Balmoral Castle het buitenverblijf van de koninklijke familie.  Wij stoppen met de intentie om te gaan kijken maar vragen ons ter plekke af wat we daar eigenlijk willen zien. Wij vertrekken dus weer en komen via verschillende wintersportgebieden uiteindelijk aan op de camping in Ballater. In Ballater eten we wat. Het is een leuk typisch Schots dorpje. ’s Avonds maken we een fietstochtje door de omgeving. Wat een mooie optrekjes hier.

Camping in Balleter

Met enige terughoudendheid fietsen we over een bruggetje wat al meerdere jaren geen likje verf meer heeft gehad.

6 mei 2014 @ St Andrews

Het landschap is hier heel anders dan in het westen. Groen en minder ruig. Het lijkt wat meer op Engeland. Via Dundee rijden wij uiteindelijk naar St Andrews. Hier staat de oudste Universiteit van het land. Een overdaad aan cultuur en een stadje dat een bezoek waard is.

St Andrews

Wij staan op de camping net buiten de stad. Het oude centrum is op loopafstand.

7 mei 2014 @ Bamburgh

De twee weken zijn omgevlogen en het is alweer de laatste hele dag in Schotland. Morgen varen we weer terug naar IJmuiden. Hoewel het landschap prachtig is, is het contrast met de westkust erg groot. We arriveren aan het eind van de middag in Bamburgh. Daar staat alweer een groot imposant kasteel dat wij wederom niet bezoeken. Wij staan op de camping ten noorden van het dorp, bijna aan het strand.

Noordzee
Mijn juffertje in het groen

Het lijkt een beetje op het Wad bij eb. Wij maken een mooie wandeling.

Actiefoto
We worden bespied

’s Avonds worden wij getrakteerd op een magnifieke zonsondergang. Je zou bijna denken dat het Poollicht is.

De volgende dag rijden we naar Newcastle en varen we met de boot weer naar IJmuiden.

Op weg naar huis

Geef een reactie