Aranmore Island

We rijden via de adembenemend mooie Glengesh Pas en drinken op de top koffie en warme chocolade. In Ardara leren we hoe tweed wordt gemaakt en ‘s-middags fietsen we in het zonnetje een rondje van 25 km over het idyllische eiland Aranmore (Árainn Mhór).

We staan dit keer vroeger op. De afgelopen dagen werd het steeds maar later en dan was de dag al bijna voorbij voor we op weg waren. We rijden binnendoor over de Glengesh Pas. Het is een prachtige route door een typisch stukje Ierland.

Het is nog bewolkt maar de zon wil wel hoor !

Bovenop de pas staat een schattig koffietentje. The Pirates of the Coffeebean. Daar moet je toch wel wat bestellen? Koffie en chocolademelk dan maar. We worden heel vriendelijk geholpen door Katja. Thnx !

Daar kun je niet voorbij rijden

We rijden daarna naar beneden en dat blijkt nog mooier dan omhoog al moet je wel wat moeite doen voor de juiste foto.

Dangerous !
Maar met dit als resultaat ….

Al snel rijden we Ardara in en daar parkeren we de camper bij de Triona Weverij. Dat is een bezoekje waard volgens Trudy van slakkenopreis. Het is inderdaad leuk om even te kijken maar Laura vindt de afvalcontainer achter de fabriek toch nog interessanter 🙂

Foute boel !

Ik knipper met mijn ogen en een afgekeurde paspop en wat klossen garen verdwijnen in de garage van de camper.

Binnen krijgen we een korte privé rondleiding en maken we wat foto’s. We kijken nog even serieus voor een gebreide kabeltrui maar de kleur die ik wil hebben is er niet in mijn maat. Pech gehad.

Weven zoals dat vroeger ging

We rijden vervolgens met enige spoed verder want volgens de dienstregeling gaat de boot die we willen hebben om 13:00 uur. We komen om 12:30 uur aan in Burtonport. Bij de kassa blijkt de boot al om 12:45 te gaan. Lekker weer! Haasten dus, maar we zijn op tijd. Met fietsen en al staan we op de boot en vertrekken we richting Aranmore.

Er is al zon maar nog wel een muts op

Op Aranmore doen we nog wat kleine boodschappen voor onderweg bij de buurtsuper en daarna beginnen we aan onze tochtje van 25 km over het eiland. Het is best pittig fietsen af en toe. Aranmore is niet zo hoog maar de klimmetjes zijn pittig.

Aranmore is een mooi eiland met allemaal kleine witte huisjes. We vinden het wel een beetje rommelig en op de gekste plaatsen ligt afval in de natuur. Stom daar kun je beter energie van maken 🙂

Wat onderhoud zou wel op zijn plaats zijn
Likje verf en ik zou er zo kunnen wonen

Nadat we de laatste huizen achter ons hebben gelaten rijden we een prachtig landschap binnen.

En de bui probeert het toch maar drijft gelukkig langsOok op Aranmore wordt turf gewonnen. En niet een beetje maar het hele eiland wordt omgeploegd. We blijven geobsedeerd door dat spul. Misschien kopen we thuis wel een turfkachel 🙂

Turf, turf en nog eens turf


Bij Lough Shore slaan we linksaf en rijden we helemaal naar de vuurtoren. Die staat stoer op het uiterste puntje van het eiland.

Zien jullie overigens die blauwe lucht ?
Met onze fietsen als bewijs


We rijden weer terug richting de boot en hebben mooie uitzichten op het vaste land.

Mooi uitzicht terwijl we terugfietsen
Mooi strandje met privé zeehond
Wasje hangt fris in de zeewind

Onderweg stoppen nog even bij een mooie baai. We worden begroet door een zeehond die af en toe zijn kop boven water uitsteekt.

Inmiddels is het tijd om de boot van 17:00 uur weer te halen en die komt keurig op tijd aan.

Netjes op tijd hier !

We rijden daarna naar het Dungloe Caravan Park in Dungloe. Een kleine maar nette stadscamping midden in het dorp. Morgen wordt het weer tijdelijk een beetje minder. We zullen zien.

Geef een reactie